Haberler

Mersin'de Deniz Parkı Açıldı

Mersin Sahilinde, Halka Denizcilik Bilincini Aşılamak Maksadıyla Deniz Parkı Açıldı. Çeşitli Denizcilik Objeleriyle Donatılan Parkta, Kıbrıs Barış Harekatı Sırasında Ganimet Olarak Ele Geçirilerek, Şehit Teğmen Caner Gönyeli Anısına Dizayn Edilen Gemi de Bulunuyor.

Mersin sahilinde, halka denizcilik bilincini aşılamak maksadıyla Deniz Parkı açıldı. Çeşitli denizcilik objeleriyle donatılan parkta, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında ganimet olarak ele geçirilerek, Şehit Teğmen Caner Gönyeli anısına dizayn edilen gemi de bulunuyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na tahsis edilen Adnan Menderes Bulvarı üzerinde 240 metre karelik alana yapılan Deniz Parkı düzenlenen bir törenle açıldı. Törene; Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Soner Polat, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cahit Hüsrev Şen başta olmak üzere çok sayıda denizci ve öğrenci katıldı.

Törende bir konuşma yapan Tuğamiral Soner Polat, Ulu Önder Atatürk'ün Türk ulusuna verdiği, "Denizciliği Türk'ün büyük milli ülküsü olarak telakki etmeli ve onu kısa zamanda başarmalıyız" direktifinin ülkedeki ısrarlı takipçisinin Türk denizcileri olduğunu söyledi. Halka denizcilik bilincini aşılamak maksadıyla parkı çeşitli denizcilik objeleriyle donattıklarını ifade eden Tuğamiral Polat, "Şehit Teğmen Caner Gönyeli gemisi 1997 yılından bu yana Mersinliler ile buluşmaktaydı. Kıbrıs Barış Harekatı'nın

güzel bir simgesi olan gemiyi geliştirerek, gemicilik aksamını yeniden düzenledik. Radar direği, pencereleri, kumterler ve can simitleri monte ederek, geminin görüntüsünü daha da güzelleştirdik. Bizlere bu konuda destek veren Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ederiz" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ise, sahil çalışması yaptıkları zaman dilimi içerisinde belli bir alanı Deniz Kuvvetleri'ne "Deniz Parkı" yapılması için ayırdıklarını belirterek, "Büyükşehir Belediyesi olarak bu alana 8-9 senedir yaptığımız ışıklandırmalar halkımız tarafından çok kötü bir şekilde yıpratılıyor, hatta kablolar yerinden sökülüyor. Şu an gemi yeniden elden geçirildi ancak, bakımını ne kadar iyi yaparsak yapalım buradaki Deniz Parkı'nı korumamız gerekiyor. Gerekirse belediyeden buraya

bekçi koymak suretiyle Deniz Parkı'nı bundan sonra daha iyi koruyacağız" diye konuştu.

Tuğamiral Soner Polat, desteklerinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'a teşekkür plaketi takdim etti.

Buradaki törenin ardından, Adnan Menderes Bulvarı üzerinde bulunan Piri Reis Parkı da törenle açıldı. Ünlü Türk denizcisi Piri Reis'in anıtının da bulunduğu parkın açılışında konuşan Tuğamiral Soner Polat, Piri Reis'in sadece Türk deniz tarihinin değil, dünya deniz tarihinin seçkin şahsiyetlerinden birisi olduğunu vurguladı. Piri Reis'in iyi bir denizci olduğu kadar, çok ünlü bir deniz bilimcisi ve deniz haritacısı da olduğuna işaret eden Polat, "Piri Reis'in 1500'lü yıllarda yapmış olduğu dünya

haritaları bugün bile çeşitli platformlarda tartışılıyor. O zamanki teknoloji, bilgi ve belgelerle böyle bir harita nasıl oluşturulabilir, bu konuda yüzlerce tez var ve henüz kesin bir sonuca ulaşılmadı. Şu an Piri Reis Parkı'nın etrafı tekrardan modernleştirilerek, ışıklandırmaları tamamlandı ve Mersin halkına sunuldu. Parkın modern dizaynında bize destek veren kurumlara teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

Şehit Teğmen Caner Gönyeli Gemisi, 1974 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından icra edilen Kıbrıs Barış Harekatı sırasından ganimet olarak ele geçirildi. Mersin Onarım Destek Komutanlığı'nda onarımı tamamlanan gemi, 8 Nisan 1976-12 Temmuz 1996 tarihleri arasında Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda karakol botu olarak görev yaptı. Geminin ismi, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında 21 Temmuz 1974 tarihinde batan gemide şehit olan Teğmen Caner Gönyeli anısına verildi.

(ÖT-MT-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
title