Haberler

Mersin'de 'Anız Yakma' Uyarısı

Mersin İl Çevre ve Orman Müdürü Hasan Saday, Anız Yakmanın Gerçek Bir Çevre Sorunu Olduğunu Belirterek, "Anızı Yakma Neticesinde Gerek Tarımsal Ekosistem ve Gerekse Doğal Ekosistem Tahrip Edilmektedir" Dedi.

Mersin İl Çevre ve Orman Müdürü Hasan Saday, anız yakmanın gerçek bir çevre sorunu olduğunu belirterek, "Anızı yakma neticesinde gerek tarımsal ekosistem ve gerekse doğal ekosistem tahrip edilmektedir" dedi.

Saday, anız yakma mevsiminin yaklaşması nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, ülkemiz topraklarının yüzde 76'sında organik madde miktarının yüzde 2'nin altında olduğunu bildirdi. Oranın bu kadar düşük olmasının, yıllarca uygulanan mono kültür tarım ve bitkilerin hasat sonrası tarlada bırakılan ve anız olarak tanımlanan artıkların yakılmasının bir sonucu olduğunu ifade eden Saday, "Anız yakma, bu eylemin gerçekleştirenler tarafından kısa sürede faydalı olduğu iddia edilecek kadar düşünülmeden gerçekleştirilen felaket ve gerçek bir çevre sorunudur. Anızı yakma neticesinde gerek tarımsal ekosistem ve gerekse doğal ekosistem tahrip edilmektedir. Her yıl ülkemizde yakılan anızın hava koşulları ve tedbirsizlik yüzünden büyük çapta bir yangına dönüşmesi sonucu hektarlarca da orman yanmaktadır" diye konuştu.

İçinde bulunduğumuz aylarda anız yakmanın artabileceğini dile getiren Saday, anız yakmanın zararlarını ise şu şekilde sıraladı; "Toprak verimliliğinin azalması, toprak canlılarının beslenme ortamlarının yok edilmesi, toprak canlılarının bıraktığı birçok maddelerle oluşturulan yaşam ortamlarının yakılarak yok edilmesi, toprağın rüzgar ile savrulması ve seller ile süpürülmesi sonucu erozyona uğraması, toprak yorgunluğunun artması, toprağın yağmur suları ile taşınması ve toprak içerisinde köklerin açtığı kanallar çöktüğü için su depolanamaz hale gelmesi, doğal dengenin bozulması, orman yangınlarının çıkmasına neden olmaktadır. Anızla birlikte diğer komşu tarla ve bahçelere de ateş sıçramakta ve zarar vermektedir ve anız yakmalarla zaman zaman yerleşim alanları da yanabilmektedir." Gelişmiş ülkelerde bu konunun çiftçilere çeşitli kanallarla anlatılarak, gösterilerek ikna edildiği için 'anız yakma' diye bir sorun bulunmadığına dikkat çeken Saday, "Ülkemizde kanunlarla ve polisiye önlemlerle anızın yakılması önlenmeye çalışılmaktadır. Çiftçilerimiz, anız yakmanın faydadan çok zararlı olduğu konusunda ikna edilmeleri gerekir. Çiftçilerimiz kendi uygulamalarında anız yakmanın yararlarını gördüğü için ceza almayı göze alarak yakmaya devam etmektedirler. Bunun sonucunda, hem çiftçi, hem ülke kaybetmektedir. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın anız ve yol kenarları ile meralarda anız yakılmaması hakkında Resmi Gazete'de yayımlanan genelgesine göre; anız yakanlara her dekar için 20 YTL idari para cezası verileceği, anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda cezanın 5 kat arttırılacağı hükmü yer almaktadır. Buna göre sulak alanlara 2.5 kilometre, toplu yaşam alanlarına 500 metre ve ormanlık alana 4 kilometre ve daha yakın mesafeden daha yakın bir alanda anız yakanlara 5 misli ceza verileceği belirtilmektedir. Anız yakımı konusunda tüm çiftçilerimizi daha duyarlı olmaya çağırıyoruz" şeklinde konuştu.

(HK-HK-Y) 26.05.2008 15:32 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title