Haberler

Mersin'de 2 Yıl Boyunca 5 Bin Kişinin Telefonu Dinlenmiş

Mersin'de aralarında vali, vali yardımcısı, hakim, emniyet mensubu, siyasiler, bürokratlar ve iş adamlarının da bulunduğu 123 kişiyi yasa dışı yollarla dinledikleri iddiasıyla haklarında dava açılan 25 emniyet mensubunun yargılanmasına devam edildi. Polislerin 5 bin kişiyi yasa dışı dinlediği ortaya çıktı.

Mersin Cumhuriyet Savcısı Mustafa Yakar'ın hazırladığı iddianameyle 3-10 yıl arasında ağır hapis cezaları istemiyle haklarında dava açılan tutuksuz eski istihbarat şube müdürleri Ali Ç. ile Ali İhsan K., istihbarat komiseri İlyas A., polis memurları Ahmet Y., Akın Y., Ali Y., Ali T., Aziz Y., Barış Y., Faruk Y., Gökhan K., Hakan I., İbrahim D., İlyas I., İsmail A., Koray G., Mehmet A., Murat D., Mustafa K., Mustafa C., Ökkeş Serdar D., Sedat Y., Yavuz E., Yunus S. ve Ziya A.'nın yargılanmalarına Mersin 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Polisin yoğun önlem aldığı duruşmaya tutuksuz sanık ve avukatları katıldı.

'Özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek, iftira, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek' suçuyla yargılanan sanıkların ilk duruşması 5 gün sürmüştü.

ÖRGÜT SUÇLAMASI İLE DİNLENMİŞLER

123 kişiyi yasa dışı yollarla dinledikleri iddiasıyla haklarında 300 sayfalık iddianame hazırlanan sanıkların 2011-2012 yıllarında yaptıkları dinleme kayıtları klasörler halinde dava dosyasında yer alıyor. O dönem yetkili olan Özel Yetkili Adana Ağır Ceza mahkemelerinden verilen kararlarla  dinlenen kişilerin yaklaşık 5 bin kişi olduğu anlaşıldı. Dosyada, şüphelilerin 2011 ve 2012 yıllarında Mersin'deki tüm işadamlarını, emniyet mensuplarını, avukatları, gazetecileri, oda ve borsa başkanları ile önemli görevdeki herkesi dinledikleri anlaşıldı. Ortaya çıkan belgelere göre, birçok ulusal haber ajansı ve gazete temsilcileri ile yerel gazetecilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda gazetecinin, çeşitli örgütsel suçlarla ilişkilendirilerek dinlendikleri belirlendi. Elde edilen kayıtlara göre Dev-Yol, PKK/KCK, uyuşturucu ticareti ve organize suç örgütü gibi çeşitli örgütlerle ilişkilendirilen gazetecilerin yaklaşık 2 yıl süreyle dinlendiği kaydedildi.

Duruşma savcısının tutuklu yargılanmalarını talep ettiği 25 sanık polis duruşmada iddialarla ilgili savunmalarını yaptı.

İKİNCİ DALGADA

Öte yandan kentte yasa dışı dinleme iddialarıyla 1 Haziran'da gerçekleştirilen ikinci dalga operasyonda 1'i iş adamı 58'i emniyet mensubu 59 kişi gözaltına alındı. İfadelerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden Mersin KOM eski Şube Müdürü Suat Dağlı, yardımcısı Erdem Kanmaz ile birlikte polis memurları Ahmet Şanverdi, Hüseyin Avcı ve Bekir Kaymakçı tutuklandı, diğerleri ise serbest bırakıldı. Tutuklanan 5 polis, 2013'te Mersin'deki GDO'lu pirinç operasyonunu gerçekleştiren ekibin içinde yer aldığı da bildirildi. - Mersin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mersin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title