Haberler

Mersin Çatılarda Kurulacak Güneş Enerji Sistemiyle 23 Yıl Bedava Elektrik

Çatılarda kurulacak güneş enerji sistemiyle 23 yıl bedava elektrikMERSİN Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Seyfettin Atar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çatı tipi güneş santralleri (GES) için yapı ruhsat şartını kaldırmasıyla birlikte, çatılara kurulacak sistemin 7.

Çatılarda kurulacak güneş enerji sistemiyle 23 yıl bedava elektrik

MERSİN Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Seyfettin Atar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çatı tipi güneş santralleri (GES) için yapı ruhsat şartını kaldırmasıyla birlikte, çatılara kurulacak sistemin 7.5 yılda maliyetini amorti edeceğini ve 23 yıl bedava elektrik üreteceğini açıkladı.

Binalara kurulacak güneş enerji sistemine 10 kilovatta kadar ruhsatsız müsaade edildiğini belirten Odası Başkanı Seyfettin Atar, bu sayede apartmanların kendi enerjilerini üretme şansına sahip olabileceğini söyledi. Akdeniz'de yılın 365 gününün 300 gününde maksimum güneşle sahip olunduğunu kaydeden Atar, fotovoltaik panellerin elektrik üretimini gün ışı olduğunda yaptığını göz önünde bulundurunca üretken sürenin 350 güne çıktığını belirterek, " Mersin'de güneşleme ortalama 7 saat oluyor. Biz binalarımıza 5 kilovatlık bir sistemi rahatlıkla kurabiliyoruz. Bu sistemin maliyeti ise 41 bin TL. Kurulu gücümüz olan 5 kilovat ile çarptığımızda her yıl yaklaşık 12 bin 250 saat enerji elde etmiş oluyoruz. Bunun karşılığı olarak da yıllık 5 bin 512 TL gelir elde etmiş olacağız" dedi.

BEDAVA ELEKTRİK

41 bin TL'lik sistemin yılda 5 bin 512 TL kazanç sağladığına işaret eden Seyfettin Atar, "Bu sistem yaklaşık 7.5 yılda kendini amorti ediyor. Bu sistemin en az 30 yıl ömrü var. Hal böyle olunca yaklaşık 23 yıl bedava elektrik üretecek bu sistem. Bu sistemin yanına akü grupları koyarsanız enerjinizi depolayıp kesinti durumunda elektriksiz kalmazsınız. Apartman ve sitelerde kurulması halinde sağlanacak tasarruf ile, aidatlar bile bedava karşılanabiliyor" diye konuştu.

NÜKLEER SANTRAL İKİNCİ PLANDA OLMALI

Akkuyu Nükleer Santrali'nin, alternatif enerji kaynaklarının çok olduğu bu bölgede birinci planda düşünülmesinin çok yanlış bir tercih olduğuna vurgu yapan Atar bu konuda şunları söyledi:

"Burada güneşimiz ve suyumuz varken bölgede nükleer santralin dayatılması doğru bir tercih değil. Güneş enerji santralleri nükleer santralle mukayese edilmez ama temizlik, güvenirlilik ve yakıt temini konusunda artıları çok olan sistemlerdir. Amaç insan yaşamının konforunu arttırmak, yaşamı daha önemli noktada düşünmekse, yenilenebilir, doğa ve insan dostu enerji sistemlerinin ön plana çıkması gerekir. Nükleer santralde kaza yaptıktan sonra ve öncesinde sıkıntıları çok fazla olan sistemlerdir. İkinci planda tutulmalıdır."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akdeniz Mersin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title