Haberler

Mersin 'Akciğerlerini' Kaybetti

Mersin'in Gülnar İlçesinde, Pazartesi Günü Öğle Saatlerinde Başlayan ve Ancak Üçüncü Gün Kontrol Altına Alınan Yangında, Yaklaşık Bin Hektar Kızılçam Ormanı ile 12 Bin 400 Dekar Tarım Alanı Zarar Gördü.

Mersin'in Gülnar ilçesinde, pazartesi günü öğle saatlerinde başlayan ve ancak üçüncü gün kontrol altına alınan yangında, yaklaşık bin hektar kızılçam ormanı ile 12 bin 400 dekar tarım alanı zarar gördü.

Geçen pazartesi günü başlayan ve saatte hızı 70 kilometreye ulaşan rüzgar nedeniyle hızla yayılan orman yangını, Gülnar ilçesinin güneyinde yer alan Delikkaya köyü başta olmak üzere çok sayıda yerleşim birimine sıçradı.

Delikkaya'da 38, Kavakoğlu'nda 9, Tepeköy'de 6, Korucuk'ta 4, Beydili'de 2, Ulupınar ve Emirhacı'da birer ev, yangında zarar görürken, yangının merkez noktası konumundaki Delikkaya'da Hatice Kırlangıç (84) ile torunu Hatice Bulut (16) yanarak hayatını kaybetti. Aynı aileden Fatma Bulut ağır yaralandı.

Bu arada, hastanelere çoğunluğu dumandan zehirlenme olmak üzere 60'a yakın kişi başvurdu. Yangında, 5 büyükbaş, 50 küçükbaş hayvan telef oldu.

Evsiz kalan vatandaşlara kısa sürede çadır, battaniye yardımını yetiştiren kriz merkezi yetkilileri, aynı zamanda Gülnar ilçesindeki spor salonunda gece konaklamalarını sağladı.z Kızılay'ın ve diğer yardım örgütleri ile belediyelerin kamyonlar dolusu iaşe yardımları da yangında zarar gören vatandaşlara süratle dağıtıldı.

Büyük bölümü 25-30 yaşındaki kızılçam ormanlarıyla kaplı bin hektarlık alanda, bir hektar kızılçamın 15 bin YTL'lik orman ürünü değeri göz önünde tutulduğunda sadece bu açıdan zarar, en az 15 milyon YTL'yi buluyor.

Yanan orman alanında yaşları 40-60 arası olan kızılçamların da yer aldığı, bu yaşlardaki ağaçların ekonomik değerinin en yüksek noktada bulunduğu belirtiliyor.

Bölgede yanan 12 bin 400 dekar tarım alanı içinde ise çok sayıda meyve bahçesi bulunuyor. Yanan alanların yeniden orman sahasına ve bahçeliklere dönüştürülmesi ise milyon YTL'lerle ifade ediliyor. Yangına, müdahale sırasında kullanılan her bir helikopterin saati 6 bin 400 dolara mal olurken, uçağın ise saatlik maliyetinin 10 bin dolar civarında olduğu belirtiliyor. Bu arada, yangın alanında ateşlerin arasında kalan 3 iş makinesi ve bir hizmet aracının hasar gördüğü bildirildi.

Yetkililer, hasar tespit çalışmalarının yangının tamamen söndürülmesinin ardından başlayacağını belirtirken, uzmanlar, bir kıvılcımla yüzlerce hektarı kül olan kızılçam ormanlarının fonksiyonel değerinin parasal değerinin 20 bin katı olduğunu kaydettiler.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title