Haberler

Mersin: 2006 - 2007 Mersin Stratejik Planı

Mersin İl Genel Meclis Başkanı Ali Erdinç, Hedeflerinin Mersin'i 5 Yıl İçinde Gelişmiş İller Sıralamasında İlk 10 İçerisinde Yer Almasını Sağlamak Olduğunu Söyledi.

Mersin İl Genel Meclis Başkanı Ali Erdinç, hedeflerinin Mersin'i 5 yıl içinde gelişmiş iller sıralamasında ilk 10 içerisinde yer almasını sağlamak olduğunu söyledi.

İl Özel İdaresi İl Genel Meclis toplantı salonunda AK Parti, MHP ve CHP grup başkan vekilleri ve İl Genel Sekreteri Ahmet Zahteroğlu ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Erdinç, 2006-2010 Mersin Stratejik Planı hakkında bilgi verdi. Planın öne çıkan yanlarını anlatan Erdinç, 5 yıl içinde sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında Türkiye'de 17. sırada yer alan Mersin'i ilk 10 içinde yer alan bir il konumuna getirilmesinin öncelikli hedefler arasında yer aldığını belirterek, "Gelişmişlik sıralamasında ilk 10'a girmek için fiziki alt yapının kullanılması gerekiyor. Biz de taşıma eğitimden dolayı boşalan okullar, köylerde boş sağlık ocakları var. Bunlar halkın eğitilmesi için kurslara dönüştürülecek. Yaşam ve çevre şartlarının iyileştirilmesi için hatıra ormanı çalışması yapılacak ve her yıl genişletilecek. Sahillerden kum çakıl alınması engellenecek ve çarpık yapılaşmaya izin verilmeyecek. İstihdam oluşumunun desteklenmesine katkı sunmak amacıyla özellikle kadınlara el sanatları ve çeyizlik eşya, dokuma konularında mikro krediler verilecek. Kenar semtlerdeki yoksul elinden iş gelebilecek insanların kendi geçimlerini sağlamak için mikro kredi uygulamasını önümüzdeki yıllarda kesinlikle hayata geçirmeyi bir hedefler arasında önümüze koyuyoruz" dedi.

Plandaki, Mersin'de okul öncesi eğitim ve ilköğretim konusuna değinen Erdinç, Mersin'in yoğun göç alan bir il olması nedeniyle çok fazla sıkıntı çektiğini ifade etti. İlköğretim kadar okul öncesi eğitime de büyük önem verileceğini kaydeden Erdinç, bu noktada okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirilmesi için temenni kararı alarak bunu Milli Eğitim Bakanlığına sunmayı planladıklarını anlattı. Erdinç, "2006-2010 döneminde okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranını yüzde 15'den yüzde 90'a çıkartacağız ve 5 yaş grubuna eğitimin zorunlu olması için Bakanlığa teklif yapmayı planlıyoruz. Ayrıca plan dönemi sonuna kadar Mersin merkezde 9, ilçelerde ise 11 adet anaokulu yapılması hedefler arasında. Göç alan mahallelerden başlayarak okuma-yazma kursu açılmaya devam edilecek ve gerekli materyaller ücretsiz verilecek. Ayrıca aileyi geliştirmek ve ona yönelik çocuk psikolojisi, bakımı ev yönetimi konularında 15 bin kişiye eğitim vermeyi planlıyoruz. Bunları özellikle söylüyorum çünkü Türkiye'de terör olaylarında çocukların etkin bir biçimde bir çok kentte, özellikle Mersin'de kullanıldığı biliniyor. Bunun temelinde istihdam sıkıntısı, işsizlik ve eğitim yoksulluğu yatmaktadır. Bunu aşmak için bütün olanakları okul öncesinden başlayarak seferber edeceğiz. Ulusumuz ve kentimiz açısından da bunun barışa katkı sağlayacağına da inanıyoruz. Eğitim için 2006 yılında 11 milyon 435 in YTL harcama öngörüldü. Bunun 5 milyon 750 bin YTL'si İl Özel İdaresi kaynaklarındandır. 5 milyon 685 bin YTL'si de, Bakanlıktan gelen katkıdır. Bununla 6 yeni okul, 228 ek derslik olmak üzere 449 yeni derslik, 31 okulun bakım ve onarı ile 7 adette kamulaştırma faaliyetlerinde değerlendirildi. Bu çalışmalar yüzde 36 oranla fiziki olarak gerçekleşti. Önümüzdeki 4 yılda toplam 58 milyon YTL Milli Eğitim ile ilgili harcama yapılacak" diye konuştu.

Konuşmasında tarım sektörüne de değinen Erdinç, turunçgillerin üretiminin desteklenmeye devam edilmesi ile birlikte zeytincilik konusunda da adımlar atılacağını ifade etti. Mersin'in önümüzdeki süreçte zeytinle de anılacağını belirten Erdinç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İl genelinde her yıl 2 milyon sertifikalı zeytin fidanı dağıtmayı planlıyoruz. Mersin deyince aklınıza zeytincilik gelir mi? Öncelikli olarak turunçgiller gelir. Ama iddiamız budur ki belli bir süre sonra 'zeytin' denilince kalitesi ile tesisleri ile başta Mut İlçesi olmak üzere Mersin'in bütünü çok önemli bir zeytincilik merkezi haline gelecek. Turunçgillerin para etmediği konusunda sıkıntı çekildiği ve para etmediği basında zaman zaman yer aldı. Ancak önümüzdeki dönemde bu sıkıntıları giderme konusunda özellikle virüs içermeyen ve dış pazarların istekleri doğrultusunda bahçelerin her yıl yenilenmesi konusunda bir çalışma yapılacak. Ve daralan Pazar şartları içerisinde alternatifler yaratılarak narenciye bahçelerinin kurulması teşvik edilecek. Bu konuda İl Özel İdaresi ciddi bir önderlik yapma hedefi gütmektedir. Bağıcılık konusunda da bu geçerlidir."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title