Haberler

Mersin 2. Otomobil, Ticari Araçlar ve Motosiklet Fuarı Açıldı

Otomotiv Distribütörleri Derneği (Odd) Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mermer, 2007 Yılı Ocak-eylül Döneminde Binek ve Hafif Ticari Araçlar Pazarının 377 Bin 798 Adet Olarak Gerçekleştiğini Belirterek, Bu Sonuçların Geçen Yıla Göre Satışlarda Yüzde 17'lik Daralmayı İşaret Ettiğini ve Beklentilerinin Yıl Sonuna Kadarki Süreçte Bu Daralmanın Telafisi Yönünde Olduğunu Söyledi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mermer, 2007 yılı ocak-eylül döneminde binek ve hafif ticari araçlar pazarının 377 bin 798 adet olarak gerçekleştiğini belirterek, bu sonuçların geçen yıla göre satışlarda yüzde 17'lik daralmayı işaret ettiğini ve beklentilerinin yıl sonuna kadarki süreçte bu daralmanın telafisi yönünde olduğunu söyledi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası önderliğinde, ODD ve Mersin Otomobil Yetkili Satıcıları Derneği'nin (MODER) katkılarıyla düzenlenen Mersin 2. Otomobil, Ticari Araçlar ve Motosiklet Fuarı (MOF'07) Yenişehir Belediyesi Fuar Alanı'nda düzenlenen törenle açıldı.

80 firmanın katıldığı fuarın açılış törenine Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, ODD Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mermer ve MTSO Başkanı Kadri Şaman'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Yüksel Mermer, Türkiye'de önemli bir konuma sahip olan otomotiv sektörüne hizmet etmek amacıyla bu tür fuarların düzenlendiğini ve dernek olarak bu fuarlara katkı sunduklarını söyledi. Fuarların, sektördeki olumlu gelişmelerin devamının sağlanması, sektöre enerji vermesi ve tetiklemesinin yanında tüm markaların tüketiciyle buluşması ve sektörün geniş kitlelere tanıtımının sağlanmasına da katkı sunduğunu belirten Mermer, "Ekonomide istikrar, otomotiv sektörü için büyük önem taşımaktadır.

Seçimlerden sonra sektörümüz siyasal gelişmeleri yakından izleyen yapısal özelliği ile daha net bir görüş açısına kavuşarak, dinamizmini artırmıştır. Uygulanacak ekonomik programlar ve sektörümüzün gelişmesine katkı sağlayacak teşviklerle hükümetin yeni dönemde de otomotive destek vereceğini ümit ediyoruz" diye konuştu.

Ülkemizde yürütülen Avrupa Birliği (AB) uyum çalışmalarına otomotiv sektörünün de katkı sağlayacak projelerle desteğini sürdürdüğüne dikkat çeken Mermer, son olarak, AB uyum çalışmaları kapsamında otomotiv sektörünün vergilendirilmesinde çevre kriterlerinin kullanılmasına ilişkin raporu da ilgili bakanlıklara sunarak, önemli bir adım attıklarını kaydetti.

Yüksel Mermer, Türkiye'de otomotivde uygulanan vergilerin, AB topluluğu içerisinde yer alan ülkelerde uygulanan oranlar ile mukayese edilemeyecek kadar yüksek olduğuna işaret ederek, "AB'de otomobilde vergiler yüzde 18-20 arasındayken, Türkiye'de 1600 CC'ye kadar bu oran yüzde 62'den başlıyor. Bizim taleplerimiz tabii ki yüzde 62'nin bir anda aşağıya indirilmesi değil ancak, çevreye uyum sağlayan araçlardan daha az vergi alınmasıdır. AB ülkelerinde yeni araçlarda karbondioksit-emisyon değerlerinin

düşürülmesi ön plana çıkmakta ve bu doğrultuda vergi desteği sağlanmaktadır. Küresel ısınmanın gündemde olduğu bu süreçte bu tür çalışmalara hız verilmelidir" şeklinde konuştu.

Otomotiv sektöründeki istikrarın sürmesinde, distribütörler ve yetkili satıcıların gayretlerinin en büyük faktörü teşkil ettiğini ifade eden Mermer, şöyle konuştu:

"Otomotiv sektörü, 700 binlerde seyreden iç pazar ile sanayi ve ihracatın tamamlayıcısı konumundadır. Bizler, sanayi ve ticaretin birbirlerini tamamlayan başarı tablosunu gelecekte daha iyi yerlere taşımak için çalışacağız. Türkiye otomotiv pazarında, 2007 yılı ocak-eylül binek ve hafif ticari araçlar pazarı 377 bin 798 adet olarak gerçekleşmiştir. Bu sonuçlar geçen yıla göre satışlarda yüzde 17'lik daralmayı işaret etmektedir. Beklentimiz, yıl sonuna kadarki süreçte bu daralmanın telafisi yönündedir."

Vali Aksoy ise, Mersin'in Türkiye'nin 8. büyük ili olduğunu hatırlatarak, kentin ekonomisiyle de Türkiye'nin ilk 8 ili arasına girdiğini söyledi. Tarımsal üretimin yanında ticareti oldukça öne çıkan, Türkiye'nin en büyük limanlarından birine sahip olan Mersin'in, demir yolunun varlığı, hava yolunun yakınlığı ve deniz yolu ile yatırımcılar açısından da cazip bir il olduğunun altını çizen Vali Aksoy, büyüyen ve gelişen Mersin'in önümüzdeki süreçte çok daha iyi noktalara taşınacağını vurguladı.

Vali Aksoy, Mersin'de turizmi geliştirme adına yapılan birçok faaliyet kapsamında özellikle fuar turizmi ve kongre turizminin bu gelişimin önemli bir ayağını oluşturduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Fuarlar, kentin ekonomisine çok önemli katkılar sağlıyor ve ticari hareketliliğin gelişmesinde önemli katkılar ortaya koyuyor. Mersin'in de ekonomik yapısı ve ticari hareketliliği oldukça fazla. Mersin'de 334 bin 169 araç trafiğe kayıtlı bulunuyor ve 2007 yılında şu ana kadar toplam 31 bin 65 araç trafiğe kayıt yaptırdı. Rakamlar da gösteriyor ki, Mersin ticari açıdan oldukça hareketli bir il."

Konuşmaların ardından Vali Hüseyin Aksoy ve davetliler tarafından ilk olarak fuar alanına yapılan Atatürk büstünün açılışı gerçekleştirilirken, daha sonra da fuarın açılış kurdelesi kesildi. 1-7 Kasım tarihlerinde açık kalacak olan fuarın hafta içi 11.00-21.00 saatleri arasında, hafta sonu ise 11.00-22.00 saatleri arasında ziyaret edilebileceği belirtildi.

Bu arada, 80 firmanın katıldığı fuarda, ünlü mankenler Şebnem Schefer ve Ece Gürsel de araç tanıtımı gerçekleştiriyor.

(ÖT-MT-MEF-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title