Haberler

Mermerin Balı 'Amasya Beji'

Görünür Muhtemel Mermer Rezervi Toplamı 1 Trilyon 400 Milyar Metreküp Olan Amasya'da, 'Amasya Beji' Olumlu Özellikleri Nedeniyle Piyasada Aranan ve Rağbet Gören Doğaltaş Durumunda.

Görünür muhtemel mermer rezervi toplamı 1 trilyon 400 milyar metreküp olan Amasya'da, 'Amasya Beji' olumlu özellikleri nedeniyle piyasada aranan ve rağbet gören doğaltaş durumunda.

Amasya Valiliği ve MTA Orta Anadolu 1. Bölge Müdürlüğü'nün ortaklaşa hazırladığı 'Amasya İlinin Doğal Kaynaklar Potansiyeli' isimli tanıtım kitabında 'Amasya Beji' olarak ün salan mermerin leke tutmama ve su emme özelliği bulunmaması, sertliğinin 3.5 ila 5.3 arasında değişmesi ve aşınma özelliğinin az olması sebebiyle zemin döşemelerinde tercih edildiği belirtilirken, kentte bulunan madenler arasında doğaltaş, linyit kömüründen sonra ikinci sırada yer alıyor.

Amasya'da yer alan önemli madenler arasında bakır, manganez, kurşun, çinko, gümüş, asbest, linyit, bentonit, doğaltaş ve kil bulunurken, Amasya'da madencilik sektörü linyit kömürü, mermer ve kireç üretimi üzerinde yoğunlaşıyor ve ilk sırayı linyit kömürü üretimi alıyor. Amasya'da öncelikli sırayı alan madenler arasında bulunan doğaltaşın içerisinde ticari mineraller arasında ilk sırada mermer yer alırken, Amasya'da bulunan ve 'Amasya Beji' olarak adlandırılan bal rengindeki doğaltaş marka haline gelmiş

olup, piyasada aranan ve rağbet gören bir doğaltaş durumunda.

Zemin kaplama malzemeleri sektörü içerisinde önemli bir yeri olan doğaltaş ürünleri, kattıkları güzelliklerin yanı sıra kentsel, bölgesel ve ulusal ekonomiye önemli derecede döviz girdisi sağlıyor ve istihdamın artmasına neden oluyor. Mermercilik ile ilgili olarak altyapı yetersizliği büyük bir sorun oluştururken, özellikle ulaşım, enerji ve su hususlarındaki sorunlar nedeniyle birçok hammadde rezervi işletilemiyor. Ayrıca bu hizmetlerin genellikle işletmelerin kendisi tarafından sağlanması işletme

maliyetlerini artırırken, gerek kentsel, gerekse ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet gücünü zayıflatıyor. Amasya'da bir gümrüğün olmaması da uluslararası pazarlara açılımı kısıtlayan etkenlerin başında geliyor.

(DY-SA-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title