Haberler

Merkez Bankasının Faiz İndirimine Devam Etmesi

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) İzmir Şube Başkanı Zekeriya Hazırbulan, faiz indirim sürecinin, doğru istikamette atılmış bir adım olarak değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) İzmir Şube Başkanı Zekeriya Hazırbulan, faiz indirim sürecinin, doğru istikamette atılmış bir adım olarak değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Hazırbulan, yaptığı açıklamada, Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun marjinal fonlama oranını, beklentiler doğrultusunda yüzde 9,50'den yüzde 9'a indirdiğini, bunun doğru bir karar olduğunu belirtti.

Ekonomik hareketliliğin nispeten zayıf olduğu bu dönemlerde faizin ekonomideki yerinin makul seviyelere indirilmesi, tüm yatırım ve yönlendirmelerin o seviyeye göre ayarlanması için bir fırsat dönemi olduğuna işaret eden Hazırbulan, şunları kaydetti:

"Merkez Bankasının faiz indirim kararının doğru istikamette atılmış bir adım olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Gelişen şartlar içerisinde, faizle enflasyonun birbirlerini etkilemeleri gerçeğini yaşıyoruz. Sonuçlar açısından hangisinin daha sorumlu olduğu sorusu mahfuz kalmakla birlikte ekonomi yönetimi kendi gerçeklerini faizi buralarda tutacak ya da daha aşağılara çekecek şekilde yönetebilirse, faiz meselesini çözme meyline girmiş oluruz.

Ülkedeki tüm piyasaların dengesi hesaba katılarak alınan faiz kararları, aynı zamanda geleceği de şekillendirmektedir. Genel kabul gören teorilere göre faizlerin yüksekliği yatırımları cazip hale gelmekten alıkoyan bir finansal durumdur. Ancak, yatırımlar için diğer şartların da aynı zamanda iştah kabartıcı olması bir zorunluluktur. Fakat en zorlayıcı konuların başında faiz meselesi gelmektedir.

Bu yüzden faizlerin düşüklüğü bizim gibi yüzde 5'lerden aşağıda büyüme gerçekleştirdiğinde birçok sorunu kucağında bulmak durumunda olan ekonomiler için çok önemlidir. Bizim büyüme gibi bir derdimiz var. Henüz makro rakamların yerine oturmadığı ve yeterli KBMG seviyesinin yakalanmadığı bir düzlemdeyiz. Bu yüzden bütün tedbirlerimiz yatırımları ve istihdamı artırmaya, nitelikli üretimi çoğaltmaya dönük olmak zorundadır. Umarız bu süreç bizi bu noktalara taşır."

Kaynak: AA / Ekonomi

Merkez Bankası İzmir Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title