Haberler

Merkez Bankası'ndan Faiz İndirimi(2)

Merkez Bankası, beklenen "ölçülü" faiz indirimini gerçekleştirdi. Banka, uyguladığı tüm faiz oranlarında 0.25 puanlık indirime gitti.

Geçen yıl mayıs ayında başlayıp haziranda da devam eden dalgalanma sürecinde faizleri artırmak zorunda kalan Merkez Bankası, en son 20 Temmuz 2006'da belirlediği faiz oranlarını, bugüne kadar aynen korumuştu.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz başkanlığında gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu'ndan faiz indirimi kararı çıktı. Toplantıya, Erdem Başçı, Burhan Göklemez, İbrahim Turhan, Mehmet Yörükoğlu katıldı.

Para Politikası Kurulu toplantısı sonucunda yapılan duyuruda, Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının düşürülmesine karar verildiği bildirildi.

Buna göre Merkez Bankası gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 17.50'den yüzde 17.25'e, borç verme faiz oranı yüzde 22.50'den yüzde 22.25'e çekildi.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13.50'den 13.25'e, borç verme faiz oranı yüzde 25.50'den 25.25'e indirildi.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 21.50'den 21.25'e indirildi.

-"ÖLÇÜLÜ FAİZ İNDİRİMİNİN KOŞULLARI OLUŞTU"-

Para Politikası Kurulu kararına ilişkin yapılan açıklamada, özel kesim yatırım ve tüketim talebinde toparlanma işaretleri görülürken, dış talebin büyümeye katkısının azaldığı, toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş sürecine verdiği desteğin sürdüğü ifade edildi.

Kurul, hizmet enflasyonunda gözlenen iyileşmenin öngörülenden daha olumlu olduğu değerlendirmesinde bulundu. Enerji ve gıda fiyatlarına ilişkin risklere rağmen güçlü parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileriyle enflasyonun düşmeye devam etmesinin beklendiği kaydedildi.

Kurul'un, uluslararası likidite koşullarındaki ve kredi piyasalarındaki gelişmeleri yakından izlediği vurgulandı. Toplantıda, yakın dönemde açıklanan verilerin ele alındığı, küresel ekonomideki gelişmelerin hem iç hem dış talep büyümesini sınırlayıcı yönde etkileyebileceğinin değerlendirildiği ve bu durumun orta vadede yüzde 4'lük enflasyon hedefine ulaşılmasına ilişkin aşağı yönlü riskleri artırdığı belirtildi.

Açıklamaya göre Kurul bu doğrultuda, daha önce duyurulan kısa vadeli faiz oranlarındaki ölçülü indirim sürecine başlanması için koşulların oluştuğu değerlendirmesinde bulundu. Kurul, bu karardan sonra da para politikasının duruşunun enflasyondaki düşüş sürecini desteklemeye devam ettiğini vurguladı. Bundan sonraki olası faiz indiriminin zamanlaması ve miktarı küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, kamu harcamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer değişkenlere bağlı olarak belirlenecek.

Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik duruşunu gözden geçirmesine neden olacağı vurgulandı. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title