Haberler

Merkez Bankası Faiz Oranını 0.50 Puan İndirdi(2)

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gecelik borçlanma faiz oranını 0.50 puanlık indirimle yüzde 16.25'ten yüzde 15.75'e düşürdü. Gecelik borç verme faizi de 0.75 puan düşürülerek yüzde 20.75'ten yüzde 20'ye çekildi.

Merkez Bankası, büyümenin arz yönlü unsurların etkisiyle yavaşladığı, enflasyonun ise gıda ve enerji fiyatlarına ilişkin risklere rağmen düşüşünü sürdürmesinin beklendiğini bildirdi. Banka, bundan sonraki olası faiz indiriminin zamanlaması ve miktarının, küresel piyasalardaki gelişmeler, dış talep, maliye politikası uygulamaları ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer unsurlara bağlı olarak belirleneceğini belirtti.

Merkez Bankası bünyesindeki Para Politikası Kurulu'nun bugün yaptığı toplantıya Kurul Üyeleri Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan ve Mehmet Yörükoğlu katıldı.

Toplantıda, Banka bünyesindeki Bankalar arası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranları yeniden belirlendi.

Buna göre, Bankalar arası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarından Merkez Bankası gecelik borçlanma faiz oranı 50 baz puanlık indirimle yüzde 16,25'ten 15,75'e, borç verme faiz oranı da 75 baz puanlık indirimle yüzde 20,75'ten 20'ye düşürüldü.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalar arası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 12,25'den 11,75'e, borç verme faiz oranı yüzde 23,75'ten 23'e; açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı da yüzde 19,75'ten 19'a indirildi.

-BÜYÜME ARZ YÖNLÜ UNSURLARIN ETKİSİYLE YAVAŞLADI

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, Para Politikası Kurulu'nun faiz indirim kararı kapsamında makro ekonomiye ilişkin değerlendirmeler aktarıldı. Yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme verilerinin iktisadi faaliyetin büyük oranda arz yönlü unsurların etkisiyle yavaşladığına işaret edildi. Öngörüldüğü şekilde; özel kesim iç talebindeki ılımlı toparlanmanın sürdüğü, buna karşılık kamu harcamalarındaki ve dış talepteki yavaşlamanın etkisiyle toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüşe destek vermeyi sürdürdüğü kaydedildi.

-"ENFLASYON DÜŞÜŞÜNÜ SÜRDÜRECEK"

Enflasyonun ise gıda ve enerji fiyatlarına ilişkin risklere rağmen düşmeye devam etmesinin beklendiği bildirildi.

Kurul, son dönemde enflasyonda görülen yükselişin kalıcı bir nitelik taşımadığı değerlendirmesini yaparak Ekim Enflasyon Raporu'ndaki para politikası duruşunu korudu, faiz indirimlerinin "temkinli ve ölçülü" tutulduğu bu çerçevede enflasyonun orta vadede hedefe yakın gerçekleşme olasılığının yüksek olduğu görüşünde birleşti.

Kuraklık ve enerji fiyatlarındaki artışlar gibi arz yönlü şoklar enflasyonun geçici olarak yükselmesine neden olurken büyümeyi de geçici olarak olumsuz etkilediği görüşü dile getirildi. Kurul, Merkez Bankası'nın öncelikli amacının fiyat istikrarı olduğunu vurgulayarak, son dönemdeki indirimlere rağmen kısa vadeli faizlerin mevcut düzeyinin enflasyondaki düşüşü desteklediğinin altını çizdi.

-BUNDAN SONRAKİ İNDİRİMİN ZAMANLAMASI

Bundan sonraki olası faiz indiriminin zamanlaması ve miktarının küresel piyasalardaki gelişmeler, dış talep, maliye politikası uygulamaları ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer unsurlara bağlı olarak belirleneceği kaydedildi. Bunun yanında, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışların genel fiyatlama davranışlarına yansımalarının da yakından izleneceği vurgulandı.

Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik duruşunu gözden geçirmesine neden olacağı kaydedildi.(ANKA)

(ES/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title