Haberler

Merkez Bankası: Enflasyonda Kdv İndiriminin Yararını Ekmek Zammı Sildi

Merkez Bankası, Gıdada Kdv İndiriminin Enflasyonu Düşürme Etkisinin, Ekmek Fiyatlarının Yüzde 1.61 Oranında Yükselmesi Sonucunda Sıfırlandığını Bildirdi.

Merkez Bankası, gıdada KDV indiriminin enflasyonu düşürme etkisinin, ekmek fiyatlarının yüzde 1.61 oranında yükselmesi sonucunda sıfırlandığını bildirdi.

Merkez Bankası, haziranda enflasyonda yaşanan düşüşün önümüzdeki dönemde süreceğini öngördü.

Merkez Bankası, Haziran Ayı Fiyat Gelişmelerine ilişkin değerlendirmesini açıkladı. Enflasyonun düşmesinde, yarı dayanıklı ve dayanıklı tüketim malları fiyatlarının yıllık artış hızındaki yavaşlamanın etkili olduğu belirtilen açıklamada, "Yıllık enflasyondaki düşüş son üç ayda toplam 2.26 puana ulaşmıştır. İşlenmemiş gıda ve enerji fiyatlarına ilişkin risklere rağmen güçlü parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileri sayesinde enflasyonda başlayan düşüş eğiliminin önümüzdeki dönemde de sürmesi beklenmektedir" denildi.

CEP TELEFONU KULLANIMI ENFLASYONU ARTIRDI

Yıllık enflasyon mal grubunda gerilerken, hizmet grubunda belirgin bir değişim göstermediği ifade edilen açıklamada, haziran ayında eğitim ve eğlence-kültür hizmetlerinde mevsimsel artışlar gözlenirken, petrol fiyatlarındaki artışların gecikmeli etkileriyle ulaştırma hizmetleri fiyatlarının yüzde 1.13 oranında yükseldiği belirtildi. Haberleşme hizmetlerinin cep telefonu görüşme ücretleri kaynaklı olarak yüzde 2.06 oranında arttığı kaydedilen açıklamada, kira artışının ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla daha düşük gerçekleştiği ve bu kalemdeki yıllık enflasyonun haziran ayında bir önceki aya kıyasla 0.44 puan gerilediği ifade edildi. Lokanta ve oteller grubu fiyatları yıllık artışında 2007 yılı başından itibaren süregelen azalma eğiliminin haziranda da devam ettiği bildirilen açıklamada, ilk altı ayda toplam gerilemenin 3 puana ulaştığı vurgulandı.

PETROL RİSKİ SÜRÜYOR

Enerji grubunda yıllık enflasyonun haziran ayında yüzde 5.28'e gerilediği ifade edilen açıklamada, "Son dönemde artan akaryakıt fiyatları Haziran'da sınırlı oranda gerilemiş, konut grubundaki enerji kalemleri ise olumlu katkısını sürdürmüştür. Öte yandan, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının yüksek seyrini koruması enerji fiyatları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir" denildi.

YTL'NİN DEĞERLENMESİ ETKİLEDİ

Enerji ve işlenmemiş gıda dışında kalan mallara bakıldığında, dayanıklı mallardaki belirgin gerileme ile giyim ve ayakkabı grubundaki mevsimsel eğilimin üzerindeki artışın ön plana çıktığı anlatılan açıklamada, dayanıklı tüketim malları alt gruplarının tamamında fiyatların mayıs ayına kıyasla gerileyerek olumlu bir görünüm çizdiği belirtildi. Açıklamada, "Gerek Yeni Türk Lirasındaki güçlenme gerekse dayanıklı tüketim mallarına yönelik talepteki yavaşlamanın etkisiyle, bu grupta yıllık enflasyon Haziran ayı itibarıyla yüzde 0.32 oranına gerilemiştir. Bu gelişmede alt gruplar bazında elektrikli ve elektriksiz aletler ile otomobil grubu fiyat gelişmeleri belirleyici olmuştur" denildi. İşlenmemiş gıda ürünlerindeki yıllık enflasyonun haziran ayında bir miktar yükseldiği kaydedilen açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

SEBZEDE DÜŞÜŞ GEÇEN YILIN ALTINDA KALDI

"Mayıs ayında mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ile birlikte yeni mahsul sebze ürünlerinin pazara erken girmesiyle işlenmemiş gıda ürünleri fiyatlarında belirgin gerilemeler gözlenmişti. Haziran ayında sebze fiyatlarındaki düşüşün geçen yılın aynı dönemine kıyasla daha sınırlı olduğu görülmektedir. Diğer yandan meyve fiyatlarındaki kısmi düzeltmenin etkisiyle Haziran ayında işlenmemiş gıda ürünleri fiyatları yüzde 4.10 oranında gerilemiştir. Haziran ayında belirli işlenmiş gıda ürünlerinin KDV oranlarında indirime gidilmesinin olumlu etkileri gözlenmiş olmakla birlikte, ekmek fiyatlarının aynı dönemde yüzde 1.61 oranında yükselmesi sonucunda işlenmiş gıda ürünleri fiyatları yüzde 0.14 oranında artmıştır."

SICAKLIK RİSKİ

Yüksek hava sıcaklıkları ve yağış eksikliği nedeniyle tahıl ile sebze-meyve ürünlerinde gözlenebilecek olası rekolte kayıplarının, önümüzdeki dönem gıda fiyatları üzerinde risk unsuru oluşturduğu uyarısında bulunulan açıklamada, haberleşme grubu fiyatlarındaki yaşanan 1.41 oranındaki artış şöyle açıklandı:

"Bu gelişmede, cep telefonu cihazı fiyatlarındaki belirgin gerilemeye karşılık, yüksek oranda artış gösteren cep telefonu görüşme ücretleri etkili olmuştur. Cep telefonu görüşme ücretlerindeki ilk altı aylık birikimli artış yüzde 12.86'ya ulaşmıştır."

Haziran ayında özel kapsamlı göstergelerin aylık artışlarının önceki yıllara kıyasla oldukça düşük düzeylerde gerçekleştiği ve yıllık artışların yavaşladığına işaret edilen açıklamada, özellikle dayanıklı mallardaki gelişmelerin bu konuda belirleyici olduğu kaydedildi. Bunlara ek olarak, çekirdek enflasyondaki yavaşlamanın sürdüğü vurgulandı.

Haziran ayında yüzde 0.11 oranında düşüş gösteren ÜFE'ye tarım sektörünün 0.20 puan artırıcı yönde etki yaparken, sanayi sektörünün 0.31 puan azaltıcı yönde katkı sağladığı belirtilen açıklamada, imalat sanayi fiyatlarındaki iyileşmenin belirginleşmesinin, tüketici fiyatları açısından maliyet yönlü unsurların olumlu seyrine işaret ettiği bildirildi. Haziran ayında dayanıksız tüketim malları dışındaki tüm kalemlerin fiyatlarında düşüş gözlendiği belirtilen açıklamada, "Dayanıksız tüketim malları fiyatlarındaki sınırlı artışta ise gıda ürünleri fiyatlarındaki artışların belirleyici olduğu gözlenmektedir. Son aylarda imalat sanayinde dayanıklı tüketim ve sermaye malları fiyatlarının aylık bazda gerileme eğilimi sergilediği dikkat çekmektedir" denildi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title