Haberler

Mercidabık ve Fırat Kalkanı'nın Yıldönümü Kutlandı

Kilis'te Mercidabık Zaferi'nin 501'inci yıldönümü ile Fırat Kalkanı Harekatı'nın 1'inci yıldönümü çeşitli etkinliklele kutlanıyor.

Kilis'te Mercidabık Zaferi'nin 501'inci yıldönümü ile Fırat Kalkanı Harekatı'nın 1'inci yıldönümü çeşitli etkinliklele kutlanıyor.

Yavuzlu köyünde gerçekleştirilen tören, şehitler için askerler tarafından yapılan saygı atışı ve Yavuz Sultan Selim'in anıtına çelenk konulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan, Gaziantep 5'inci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Ekiyor ile Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, vatandaşları ve törene katılanlar ile askeri birlikleri selamladı.

Daha sonra Belediye Başkanı Hasan Kara, törende yaptığı konuşmada, Mercidabık Zaferi'nin 501'inci yıldönümü ile Fırat Kalkanı Harekatı'nın 1'inci yıldönümünü kutladıklarını ifade ederek, "Kilis bir yıl önce bu töreni burada yapamaz hale gelmiştik. Çünkü ne zaman ne zaman ne şekilde üzerimize bir füzenin düşeceğini hesap edemezdik. Yanı başımızda kargaşadan yararlanarak, dünyanın en büyük terör örgütü geldi yerleşti. Bizim kendi sınırlarımızı taciz etmeye başladı. Kendi ilimizi taciz etmeye başladı. Kilis'imize yüze yakın füze atıldı. Bir çok insanımız şehit oldu. Bir çok insanımız yaralandı.Bir çok maddi hasar meydana geldi. En önemlisi de insanlarımızı psikolojisi bozuldu. Cumhurbaşkanımıza ben buradan Kilis halkı adına sonsuz şükranlarımı arz ediyorum. Verdiği talimat ile ordumuzun yiğit duruşu, genelkurmayımızın yiğit duruşuyla Fırat Kalkanı operasyonu başladı. Fırat Kalkanı operasyonu başlamadan önce ordumuz niye müdahale etmiyor, nerede bu devlet, nerede bu millet diye bağıranlar, Fırat Kalkanı Harekatı başladığında aynı kesim ne işimiz var Suriye'de diye bağırmaya başladı. Ben buradan haykırıyorum. Bizim orada ne işimiz var diyenler, gelsin Kilis'te yaşasınlar. Gelsin bu coğrafyadaki zorluğu sıkıntıyı görsünler" dedi.

FIRAT KALKANI'NDA 69 ŞEHİT, 464 YARALI ASKER VAR

Gaziantep 5'inci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Ekiyor, Mercidabık Zaferi'nin 501'inci yıldönümünü kutlamak için toplandıklarını ifade ederek, "Atalarımız bu toprakları bizlere kanlarıyla sulayarak, hediye ettiler. Onların sayesinde uzun süre bu topraklarda barış içerisinde yaşadık.Kurtuluş savaşıyla birlikte bugünkü Türkiye Cumhuriyetinin sınırlarını çizdik. En son Sakarya Meydan Muharebesi'nde, Kurtuluş Savaşı içerisinde taarruz harekatımız oldu. Daha sonra 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatımız oldu. Onun dışında sınır ötesinde Türk Silahlı Kuvvetleri olarak terörle mücadele harekatı dışında bir harekat icra etmedik. Ancak, güneyimizdeki gelişmeler, ülkemizi, hudut hattından itibaren savunma imkanı bırakmadı. Güneyimizdeki gelişmeler, yeni terör örgütlerinin çıkmasına sebep oldu. Güneyimizdeki gelişmeler, başta Kilis ilimiz olmak üzere ülkemizi terör tehdidi altına soktu. Bu tehdidi bertaraf etmek için geçen yıl 24 Ağustos 2016 yılında Birleşmiş Milletler (BM) anlaşmasının 51'inci maddesine dayanarak, meşru müdafaa hakkımızı kullanmak üzere Özgür Suriye Ordusu ile birlikte sınırımızın dışına Suriye topraklarına harekata başladık. 24 Ağustos tarihinden itibaren başlayan Carablus'ta başlayan hareket batıya doğru ilerledi. Şubat ayında El Bab'da Fırat Kalkanı Harekatı'nı sonlandırdık. Ancak o günden beri, 24 Ağustos tarihinden beri birliklerimiz, halen harekat alanında kendisine verilen görevleri yapmaya devam ediyor. Çünkü bölgede henüz hiçbir şey sonuçlanmış değil, bölgede belirsizlikler var. Harekatımızın maksadı, Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozmak değil, biz Türkiye Cumhuriyeti olarak, Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Amacımız, sınırlarımızın hemen ötesinde bize tehdit olabilecek oluşumları sonlandırmak. Ne zaman kendimizi ülke olarak emniyette görürsek, devletimizin vereceği kararla biz sınırlarımızın içine döneceğiz. Ancak, bunu sağlayıncaya kadar, mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz. Bu harekata başladığımızda geçen yıl 69 şehitlerimizi uğurladık. 464 yaralımızın büyük bölümü tekrar harekat alanına döndü. Sadece 4 tanesinin tedavisi Ankara'da devam ediyor. Verdiğimiz şehitlerin kanları yerde kalmamıştır. Harekat başarıyla sonuçlanmış, 3 bin civarında terör örgütü mensubu bu coğrafyadan silinmiştir. Harekatın ilerleyen safhalarında terör örgütüne katılımlar, DEAŞ terör örgütüne katılımlar asgariye inmiştir. Çünkü onlarla Türk ordusunun karşısında durulmayacağını belli bir süre sonra anlamışlardır" dedi.

"FIRAT KALKANI İLE SINIR İLLERİMİZDE TEHDİTLER ORTADAN KALDIRILMIŞTIR"

Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan da yaptığı konuşmada, 1516 yılında çıkılan Mercidabık seferinin Osmanlı Devleti'nin doğu ve güney sınırlarını emniyete almak, tehdit ve tehlikeleri bertaraf etmek, Müslüman halkların birliğini temin etmek amacıyla çıkılmış kutlu bir sefer olduğunu söyledi. Tekinarslan, "Sefer 1516 yılında 24 Ağustos günü zaferle süslenmiştir. Mercidabık Zaferi, Türk İslam tarihi açısından askeri bir zafer olmasının çok ötesinde başta Mezopotamya olmak üzere Kuzey Afrika çok geniş bir coğrafya yüzyıllarca sürecek olan barış huzur ve adaletin mihenk taşı olmuştur. Türk İslam medeniyeti tüm dünyaya esin kaynağı olması çok daha anlamlıdır. Mercidabık Zaferi'nden 500 yıl sonra yine milletimizin güvenliği, devletimizin bekası için aynı topraklarda canımız pahasına mücadele etmek tarihin bir tekerrürü gibi adete üzerimize vacip olmuş, 24 Ağustos günü başta DEAŞ ve PKK PYD terör örgütleri olmak üzere öncelikle sınır illerimize yönelik, tehditlerin ve saldırıların ve genelde de ülkemizin genel güvenliğine yönelik, saldırıların ortadan kaldırılması ve aynı zamanda güneyimizde yaşayan mazlum insanların adı ne olursa olsun bütün zalim örgütlerin zulmünden kurtarılması amacıyla yürütülmüş bir harekettir. Büyük Türk milletinin yüzünü her zaman arkasında his eden şanlı ordumuz Fırat Kalkanı Harekatı ile sınır illerimize tehditler ortadan kaldırılmıştır" dedi.

AK Parti Kilis Milletvekili Reşit Polat da Osmanlı İmparatorluğu'nun 9'uncu padişahı, ilk Osmanlı Halifesi Yavuz Sultan Selim Han'ın tarihe altın harflerle destan yazdığı Mercidabık Zaferi'nin 501'inci yıldönümünü millet olarak büyük bir onur ve gururla kutladıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Atalarımızın bu coğrafyada sağladığı huzur ve refah ortamını devam ettirerek, art niyetli düşüncelerin emeline kavuşmasına engel olmak için ne gerekiyorsa yapılacaktır. Bu doğrultuda ülkemiz için ciddi tehditler oluşması nedeniyle güney sınırlarımızda yeniden bir harekata ihtiyaç duyulmuş ve Mercidabık Zaferi'yle aynı günde Fırat Kalkanı Harekatı başlatılmıştır. Geçmişte olduğu gibi şimdi de barış ve huzuru tahsis etmek için yapılan bu harekatın hayırlara vesile olacağına inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle şanlı tarihimize bir altın sayfa ekleyerek bu zaferi bizlere armağan eden ve ebediyete intikal etmiş olan başta büyük Hükümdar Yavuz Sultan Selim Han olmak üzere tüm ecdadımızı ve Fırat Kalkanı'ndaki şehitlerimizle birlikte tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, bu şanlı zaferin ev sahibi olan Kilisli hemşerilerime selam saygı ve muhabbetlerimi sunuyorum."

AK Parti Kilis Milletvekili Mustafa Hilmi Dülger ise "Yaşadığımız coğrafyayı bizlere ilelebet vatan yapan, Mercidabık Zaferi'nin 501. yıldönümünü tebrik ediyor; şanlı tarihimize altın bir sayfa ekleyerek bu zaferi bizlere armağan eden ve ebediyete intikal eden Osmanlı İmparatorluğu'nun 9. padişahı, büyük komutan Yavuz Sultan Selim Han başta olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, bu şanlı zaferin ev sahibi olan Kilisli hemşerilerime selam, saygı ve en kalbi muhabbetlerimi sunuyorum" dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi mehter takımının ve halk oyunları ekiplerinin gösterisinden sonra resmi geçit töreni gerçekleştirildi.

Fırat Kalkanı Harekatı'nda şehit olan en yüksek rütbeli asker Binbaşı Bülent Albayrak'ın eşi Şerife Albayrak'a Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan tarafından plaket takdim edildi

(Mehmet Ali Dağ/İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Tekinarslan Yavuz Sultan Selim Suriye Kilis Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
title