Haberler

'Mendil Satarak Asgari Ücret Kazanan Çocuklar Var'

Uluslararası Çalışma Örgütü (Ilo) Türkiye Direktörü Gülay Aslantepe, Sokakta Çalışan Çocukların Tahmin Edilemeyecek Boyutta Para Kazanmasının Sokakları Cazip Hale Getirdiğini Söyledi.

ULUSLARARASI Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Gülay Aslantepe, sokakta çalışan çocukların tahmin edilemeyecek boyutta para kazanmasının sokakları cazip hale getirdiğini söyledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve ILO tarafından düzenlenen 'Çalışan Çocukların Ailelerine Mesleki Eğitim Sunumu Yoluyla Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi' toplantısında konuşan Gülay Aslantepe, ILO olarak çocuk işçiliğini, çocuğun çocukluğunu yaşayamaması ve çocuğun eğitimden uzak kalması olarak algıladıklarını belirtti.

Temelinde yoksulluğun yattığı çocuk işçiliğinin önlenmesi için ILO'nun 1992'den beri çalışma yürüttüğünü ifade eden Gülay Aslantepe yapılan çalışmaların olumlu meyvelerini verdiğini, dünyada çalışan çocuk sayısının 245 milyon olarak belirlendiğini ancak, bu rakamın geçtiğimiz yıl yayınlanan küresel çocuk işçiliği raporundaki istatistiklere göre 212 milyona indiğini dile getirdi.

Çocuk işçiliği konusunda Türkiye'de de önemli gelişmeler yaşandığını anlatan Aslantepe, ''1994'de DİE'yle yapılan araştırmada sokakta çalışan çocukların sayısı 1996'da sonuçlarına bakıldığında çocuk işçiliği yüzde 50'ye varan oranlarda azaldığını tespit ettik. Bunda ILO'nun çalışmalarının etkisinin yanı sıra zorunlu eğitimin 5 yıldan 8 yıla yükseltilmesinin de katkısı var'' dedi.

Ticaret ve sanayi merkezi Gaziantep'in bölgede bir çekim merkezi haline geldiğini ifade eden Aslantepe, ''Kırsaldan çözülen aileler büyük bir umutla buraya göç ediyor. Kırsaldan göçen ailelerin yetişkinlerinin becerisi olmadığı durumunda gelir getirici olarak çocuklar kullanılıyor. Bazen çocuklar, tahmin edilemeyen meblağlar kazanabiliyor. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü ile yapılan araştırmalarda kağıt mendil satarak asgari ücrete yakın gelir elde eden çocukların olduğu ortaya çıktı'' diye konuştu.

Gaziantep'in 1990'lı yıllarda büyük bir göç dalgasıyla karşı karşıya kaldığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Asım Güzelbey ise kentte günümüzde sayıları 5 bine ulaşan sokak çocuğu bulunduğunu söyledi. Bazıları madde bağımlısı olan bu çocuklara yönelik belediye olarak bir dizi çalışma gerçekleştirdiklerini anlatan Başkan Güzelbey, kurdukları rehabilitasyon merkezi sayesinde ilde bağımlı çocuklar problemini az da olsa çözüme kavuşturduklarını söyledi. ILO'yla birlikte hazırladıkları projeden bahseden Başkan Güzelbey, ''Çalışan çocukların ailelerindeki büyüklere mesleği eğitim vererek onları iş sahibi yapmayı planlıyoruz. Bu çalışmayla sokaktaki çocukları çalışmaktan kurtarıp, çocukluklarını yaşamalarını amaçlıyoruz'' dedi.

Zeki GÜNAY/GAZİANTEP, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title