Haberler

Mehmetçiklerin Can Güvenliği İçin Çalışıyorlar

Mehmetçiklerin can güvenliği için çalışıyorlarİSTANBUL - Türkiye'nin ilk ve tek, balistik koruma odaklı laboratuvarı olan 'MİT (Makine İleri Teknolojiler) Laboratuvarının' Doğuş Üniversitesinde olduğunu söyleyen Prof. Dr.

Mehmetçiklerin can güvenliği için çalışıyorlar

İSTANBUL - Türkiye'nin ilk ve tek, balistik koruma odaklı laboratuvarı olan 'MİT (Makine İleri Teknolojiler) Laboratuvarının' Doğuş Üniversitesinde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tarık Baykara, Fırat'ın Doğusuna, özel harekata, güvenlik güçlerine ve Cumhurbaşkanlığı'na kurşun geçirmez cam, çanta, dosya, özel yelek ve daha birçok savunma mekanizmalı balistik zırh ürünleri tasarladıklarını ifade etti.

Güvenlik güçleri için hiçbir detayı atlanmadan yapılan malzemelerin her biri çok özel. Doğuş Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarık Baykara, "Kurşun geçirmez çelik yapılı kalkanların taşınması zor olduğundan kuvvetlerimiz harekatlarda yorulup kısa bir sürede olsa indirdiklerinde şehit olabiliyorlar ve bir hayli kayıp verdik bu alanda. Biz de bu kayıpların önüne geçebilmek için birçok çalışma yaptık" dedi.

"Çatışma ortamlarında birebir kullanılabilecek ürünlerdir"

'Makine İleri Teknolojileri Laboratuvarı'nın akıllı malzeme teknolojileri ve balistik zırh teknolojileri koruma konusunda Türkiye'de odak noktası olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tarık Baykara, "Proje odaklı çalıştığımız ama bir yandan da mühendislik okuyan öğrencilerimize ders de verdiğimiz bir ortam. Balistik zırh koruma sistemleri, kurşun geçirmez, şeffaf, hem hafif hem de kullanımı son derece pratik. Bunları standartlar çerçevesinde özel testlerimiz ile doğrudan asayiş ve emniyet güçlerimizin kullanabileceği şekilde prototip olarak yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklendik. Takip ettiler ve başarılı bir şekilde sonuca erdirdik. Şimdi yeni bir proje başlangıcındayız. Benzer şekilde balistik zırh koruma, kapsamında ki çalışmalarımızı asayiş ve emniyet kuvvetlerimizin de ötesinde silahlı kuvvetlerimizin de kullanımına açık olacak şekilde devam etmeyi kurguluyoruz. Buradaki balistik zırh ürünleri arazide, çatışma ortamlarında birebir kullanılabilecek ürünlerdir" dedi.

"Cumhurbaşkanlığımızın özel talebi oldu"

Zırh ürünlerinin kendi tasarımları olmadığını aksine sahadan gelen Çevik Kuvvetlerin ve Özel Kuvvetlerin istekleri olduğunu ifa eden Baykara, "Kuvvetlerimizin kullandığı çelik yapılı kalkanlar var. Yaklaşık 35 - 40 kilo ağırlığında bazen bu ağırlık daha da artabiliyor. Güney Doğudaki harekatlarda daha da ağır oluyor ve yorulup kısa bir sürede olsa indirdiklerinde şehit olabiliyorlar ve bir hayli kayıp verdik bu alanda. Biz de bu kayıpların önüne geçebilmek için olan ağırlıkları daha da hafife indirebilmek adına, bele de asılabilecek durumda olması için çalışıyoruz. T.C. Cumhurbaşkanlığı Koruma Birimi ekipleri ile diyaloglarımız oldu. Laboratuvarımızı ziyaret ettiler. Birlikte bu ürünlerimiz üzerinde ortak atışlar ve testler yaptık. Bir de özel bir talepleri oldu. Nişancı kalkanı yani 'Sniper shield' ile ilgili özel bir tasarım istediler. Biz de taşınabilir, hafif ve taşınırken hem göğsü hem de sırtı koruyabilecek nitelikte, nişancının rahatlıkla yere yatarak ateş edeceği bir tasarım yaptık. Tasarımı gerçekleştirdikten sonra kendilerine verdik ve deneme atışları da yaptılar. Çok beğendikleri ve memnun kaldıkları bir ürün ortaya çıktı. Burada ki büyük amaçlarımızdan biri de teknolojik rahatlıklarla kuvvetlerimizin yükünü hafifletmek. Benim ve proje ekibimin yaklaşık 35 seneye yakın sahada ve laboratuvarlarda tecrübemiz var. Bu tecrübelerimiz ile özel kuvvetlerimizin hiç birinin kılına zarar gelmemesi için çalışmalarımızı devam ettireceğiz" diyerek cümlelerini sonlandırdı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Türkiye Genel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
title