Haberler

Medıcabıl'de Sağlığın 'YALIN' Hali…

Güncelleme:

Özel Medicabil Hastanesi tarafından 4. Medicabil Bilimsel Etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Yalın Hastane" etkinliği, Türkiye ve Bursa sağlık dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getirdi.

Organizasyonun açılışında konuşan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Bursa'nın kanser terapisi, kardiyovasküler cerrahi, ortopedik cerrahi ve travmatoloji gibi branşlarda öne çıkan şehirlerden olduğunu ifade ederek, "Özel Medicabil Hastanesi de, Bursa'da ortopedik cerrahi ve travmatolojide uzmanlaşmış sağlık kurumlarının başında gelmektedir" dedi.

Ev sahibi olarak programın açılış konuşmasını yapan Özel Medicabil Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, "Sanayide sıklıkla kullanılan yalın yaklaşımın artık sağlıkta da belirli bir düzeye gelmesi gerekiyor. Özel Medicabil Hastanesi olarak böyle bir konuya öncülük etmekten dolayı oldukça mutluyuz" şeklinde konuştu.

"Sağlıkta yalın yaklaşımın yaygınlaşması gerekiyor"

Sağlık sektöründe yalın yaklaşımın hem hizmet alan hem de hizmet veren kişiler tarafından arzu edildiğini de belirten Prof. Dr. Bilgen, "Sağlıkta yalın kavramının yaygınlaşması adına yaptığımız çalışmalara destek veren İl Sağlık Müdürümüz Dr. Özcan Akan'a teşekkür ediyorum. Biz, yalın anlayışın Türkiye'de sağlık sektörünün hak ettiği yere gelmesine yardımcı olacağını düşünüyoruz ve çalışmalarımızı bu bağlamda sürdürüyoruz. Her geçen gün ulusal bir hal alan yalın kavramına destek veren tüm kişi ve kurumlara şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı. Özel Medicabil Hastanesi olarak yalın hastane konusundaki çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü de kaydeden Prof. Dr. Bilgen, bu konuda geçtiğimiz günlerde Kaizen Enstitü Türkiye ile 5 yıllık bir anlaşma yaptıklarını söyledi.

Sağlıkta yalın yaklaşımın öncüsü, 'Medicabil'…

Bursa'da sağlık hizmetleri alanında özel çalışmalar yapıldığını dile getiren Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan da, "Yalın hastane anlayışının Bursa'ya kazandırılması konusunda sürdürülebilir çalışmalar yürüten Özel Medicabil Hastanesi'ni kutluyorum. En az maliyet ve doğrudan hastaya yönelik hizmeti esas alan bu anlayış, dünyada da giderek yayılmaktadır.Türkiye'de ve Bursa'da bu işin öncülerinden birisi de Özel Medicabil Hastanesi'dir" dedi.

Devrim niteliğinde yatırımlar…

Sağlık hizmetlerinin son yıllarda baş döndürücü bir hızla ilerlediğini de belirten Dr. Özcan Akan, "Türkiye'de sağlık sektöründe artık devrim niteliğinde yatırımlar yapılıyor. Fiziki anlamda ciddi iyileştirmeler görülüyor. İlimizde de ciddi yatırımlar yapılıyor. Bir yandan devletimizin yatırımları sürerken, diğer yandan da özel sektörün yatırımları devam ediyor. 2018-2023 yıllarında Bursa'nın, sağlık hizmetleri alanında bölgenin merkezi konumunda olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

"Medicabil, ortopedik cerrahi ve travmatolojide başı çekiyor"

Bursa'nın kanser terapisi, kardiyovasküler cerrahi, ortopedik cerrahi ve travmatolojide öne çıkan şehirlerden olduğunu da söyleyen Dr. Akan, "Özel Medicabil Hastanesi de Bursa'da ortopedik cerrahi ve travmatolojide uzmanlaşmış sağlık kurumlarının başında gelmektedir" şeklinde konuştu.

Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüstem Aşkın da, "Eskiden Türkiye genelinde bir yılda yapılan hastane, şuan sadece bir şehirde yapılıyor. Artık hastanelerin kapasitesi de artıyor" ifadelerini kullandı.

"Medicabil, rol model olsun"

Yalın kavramının insan yaşamının her alanında önem arz ettiğini de söyleyen Prof. Dr. Aşkın, "Hastanelerde her iş koşuşturmadır. Çünkü odak noktası insan sağlığıdır. Dolayısıyla yalın yaklaşım sağlık alanında büyük önem arz etmektedir. Özel Medicabil Hastanesi'nin bu konuda rol model olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

"Her sağlık kurumunun yolu yalın yaklaşımdan geçecek"

Yalın hastane mantığının sağlık hizmetlerini her geçen gün artıracak bir model olduğunu dile getiren Özel Medicabil Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Yalın Hastane Yöneticisi Duygu Soydan ise, "Sağlık hizmetlerini düzenli olarak artırmayı hedefleyen her sağlık kurumunun yolu mutlaka yalın yaklaşımdan geçecektir. 4.'sünü düzenlediğimiz Yalın Hastane etkinliğimizin sağlıkta yalın yaklaşım mantığına hizmet edeceğini düşünüyorum" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen konferans bölümünde konuşan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Kahveci "Yalın Kültür"konusunda detaylı bir sunum gerçekleştirdi.

"Balık tutmayı öğretiyoruz"

Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüstem Aşkın'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen ilk panelde konuşan Kaizen Enstitü Türkiye Koordinatörü Dr. Muhsin Güneşlik de, "Biz Kaizen ve Yalını, hastane adıyla yan yana getirdiğimizde herkes şaşırıyor. Çünkü ağırlıklı olarak sanayi ve hizmet sektörleri bu işe meraklı. Bizim diğerlerinden farkımız metodoloji transferi. İnsanlara, kişilere, kurumlara balık tutmayı öğretiyoruz" diye konuştu.

"Kaizen ve yalın, liderden başlar"

Kaizen ve yalın mantığının liderden başladığını da ifade eden Dr. Güneşlik, "Patronu, genel müdürü, yöneticiyi bu işi inandıramadığımız sürece yalın uygulamalar başarısızlığa uğrar. Liderin kafasında kaizen ya da yalın varsa orada mutlaka başarı vardır" dedi.

"Doğa kusursuz bir yalın modeli sergiler"

Doğanın kusursuz bir yalın modeli sergilediğinin altını çizen Özel Medicabil Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Yalın Hastane Yöneticisi Duygu Soydan da, "Yalını anlayabilmek için yaşadığımız dünyanın doğallıklarına bakıp aklımızla birleştirmemiz gerekiyor. Doğa, kusursuz bir yalın modeli sergiler. Çalışma prensibiyle arılar yalın uygulamaların en çalışkan öğrencileridir. Doğada hiçbir şeyin ters gittiğini göremezsiniz. Yalın modeli gerçekleştirmek için inanmaktan öte düşünmek bu işi yarılamak demektir. Diğer yarısı ise bu işe kendini adayan, yıllarını vermiş bilim insanlarını etraflıca dinlemek. Çünkü aklın yolu birdir" şeklinde konuştu.

Panelde ayrıca Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kalite ve Akreditasyon Eğitmeni Mustafa Said Yıldız,Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü'nün kalite iyileştirme çalışmaları ve hedeflerinden bahsederken, Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilçin Meydan ise Klinik süreçlerde yalın proje örnekleri vererek interaktif bir çalışmaya imza attı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Uludağ Üniversitesi Türkiye Yalın Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title