Haberler

    Meclis ve Savcılık Afd'yi İnceliyor: 130 Bin Euro Buzdağının Görünen Yüzü Mü?

    YABANCI ve İslam karşıtı kampanya ile yüzde 12 oy alarak Federal Meclis'e girmeyi başaran ve Almanya'nın üçüncü büyük parti olan aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) seçim kampanyasını nasıl finanse ettiği ortaya çıkmaya başladı.

    YABANCI ve İslam karşıtı kampanya ile yüzde 12 oy alarak Federal Meclis'e girmeyi başaran ve Almanya'nın üçüncü büyük parti olan aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) seçim kampanyasını nasıl finanse ettiği ortaya çıkmaya başladı. AfD'nin yeni bir parti olmasına rağmen pahalı seçim kampanyasını İsviçre'den gönderilen yasadışı paralarla finanse ettiği iddia ediliyor. AfD'nin seçimdeki lideri ve şimdiki Meclis Grup Başkanı Alice Weidel adına İsviçre'den kaynağı belirsiz gönderilen 130 bin euronun göze batmaması için 18 dilimde gönderildiği ortaya çıkmıştı.

    PARTİLER YASASININ İKİ ŞARTINI İHLAL ETTİ

    Alman partiler yasasının 25'inci maddesi AB ülkeleri dışında siyasi partilerin bağış almasını yasaklıyor. İsviçre AB ülkesi değil. Partiler yasası AB dışından gelen bağışların "Hiç zaman geçirmeden geri havale edilmesini" şart koşuyor. Partiler yasası ayrıca dilim dilim de olsa, 50 bin euronun üzerindeki bağışın meclis başkanına bildirmesini zorunlu kılıyor. AfD ve Alice Weidel iki şartı da ihlal ediyor. Bağışın ilk dilimi 2017'nin ağustos ayı başında geliyor. İsviçre'den geldiği için yasadışı sayılan ve bunun başına iş açacağını anlayan parti tam 9 ay sonra, nisan 2018'de çok gecikmeli olarak parayı geri havale ediyor.

    PARAYI NASIL KULLANDI, BİLİNMİYOR

    Bu süre içinde AfD 130 bin Euro'yu nasıl kullanıyor, henüz bilinmiyor. Ayrıca paranın kaynağı meçhul. Bağış İsviçre'nin Zürih kentindeki PWS ilaç şirketi tarafından havale ediliyor. PWS ilaç şirketi bu paranın Alice Weidel'in seçim kampanyasında kullanılması için gönderilmesi isteğiyle bir iş ortağı tarafından bir Avrupa bankası üzerinden kendilerine havale edildiğini, kendilerinin de bu havaleleri AfD hesabına yatırdıklarını açıkladı. PWS, İsviçre'de daha önce milyonlarca İsviçre frangı cezaya çarptırılmış, sicili kabarık bir şirket.

    MİLYONLARCA EURO PARA AKTARILDI

    AfD ve Grup Başkanı Alice Weidel, kaynağı şüpheli bu yasadışı bağışla yoğun baskı altında. Federal Meclis, Alice Weidel ve partinin sözcüsü Jörg Meuthen'e İsviçre'den gelen bağışları incelemeye aldı. Ayrıca Karlsruhe savcılığı yasadışı bağışla ilgili soruşturma başlattı. 130 bin euro bağış AfD'ye İsviçre'den akan ilk bağış da değil. Lobby Control kuruluşu yöneticisi Annette Sawatzki, son 2.5 yıldır İsviçre'den AfD'ye milyonlarca Euro bağış aktığını söyledi. AfD'nin seçim kampanyası afişlerini finanse eden 'Recht und Freiheit - Hukuk ve Özgürlük' adlı derneğin arkasında da bir İsviçre reklam şirketi var. AfD'ye yasadışı ve şüpheli kaynaklardan akan bağış skandalının buzdağının sadece görünen ucu olduğu sanılıyor.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    İsviçre Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak? Muhtarlıklar kalkıyor mu? Türkiye'de kaç muhtar var, maliyeti ne kadar? Son seçim anketi! Bu pazar seçim olsa hangi parti yüzde kaç oy alır? Manchester United Sheffield United maçı CANLI izle! 24 Nisan MANU Sheffield United maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Toz taşınımı nedir, ne zaman olacak? Toz taşınımı hangi illerde olacak? Muharrem ayı ne zaman 2024? Aziz Yıldırım aday mı 2024? Taraftarlar Aziz Yıldırım'ın aday olması için binlerce paylaşım yaptı Everton Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Everton Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Everton Liverpool maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Everton Liverpool maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Everton Liverpool maçı CANLI izle! 24 Nisan Everton Liverpool maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title