Haberler

Meclis Genel Kurulundaki Gerginlik

TBMM Başkanvekili Mithat Sancar, AK Parti Grubunun TBMM Genel Kurulunda dün getirdiği önerinin doğrudan doğruya İçtüzüğü değiştirme sonucunu doğuracak bir öneri olduğunu savunarak, "Söz sıralarının kısaltılması için grup önerisi yöntemi yetmez. İçtüzük değişikliği gerekiyor.

TBMM Başkanvekili Mithat Sancar, AK Parti Grubunun TBMM Genel Kurulunda dün getirdiği önerinin doğrudan doğruya İçtüzüğü değiştirme sonucunu doğuracak bir öneri olduğunu savunarak, "Söz sıralarının kısaltılması için grup önerisi yöntemi yetmez. İçtüzük değişikliği gerekiyor." dedi.

Sancar, Mecliste bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, AK Parti'nin, uluslararası anlaşmalara ilişkin kanun tasarılarının görüşmelerindeki konuşma sürelerini düzenleyen grup önerisinde asıl meselenin, "AK Parti'nin Meclisi istediği gibi yönetme isteği ve hırsı" olduğunu öne sürdü.

Muhalefet partilerinin TBMM İçtüzüğünden kaynaklı engelleme hakkının olduğuna işaret eden Sancar, bunun söz imkanlarını kullanma veya karar yeter sayısı isteme şeklinde olabileceğini, muhalefetin engelleme hakkının demokratik parlamenter geleneğin çok temel unsuru olduğunu söyledi. Sancar, "Bu, Meclisi çalıştırmamaya yönelik değildir. Mecliste müzakere gücünü arttırma gibi bir temel hedefe yöneliktir." dedi.

"Anayasa ve İçtüzüğe aykırıdır"

AK Parti'nin İçtüzüğü dolanan ve hiçe sayan bir yöntem devreye soktuğunu ileri süren Sancar, şöyle devam etti:

"Biz istediğimizi yaparız mantığını muhalefete göstermek için bu yönteme başvurdular. Uluslararası sözleşmeleri bir an önce geçirmek, önümüzdeki günlerde gündemi rahatlatmak gibi başka amaçlar da içeriyor. Anlaşıldığı kadarıyla AKP'nin uyum yasalarını yakında gündeme getirme ve hızla geçirme niyeti var. Mevcut işaretler şunu gösteriyor ki bir erken seçim hazırlığı var. Erken seçime giderken de yeni anayasa hükümlerinin altını dolduracak uyum yasalarını da getirmek gerekiyor. Bu yol çok tehlikeli bir yol.

AKP'nin dün getirdiği öneri doğrudan doğruya İçtüzüğü değiştirme sonucunu doğuracak bir öneriydi. Görüşülecek olan uluslararası sözleşmelerle ilgili söz sürelerini çok önemli bir biçimde kısıtlama amacına yönelikti. Söz sıralarının kısaltılması için grup önerisi yöntemi yetmez. İçtüzük değişikliği gerekiyor. Grup önerisi şeklinde getirdiğinizde çok kolay geçiriyorsunuz. Eğer bu usul yerleşirse çok açık bir şekilde İçtüzüğü, AKP'nin çok basit bir çoğunlukla usul mecburiyetlerini bertaraf ederek değiştirmesinin yolu açıktır. Bu Anayasa ve İçtüzüğe aykırıdır."

Sancar, TBMM Başkanvekilinin böyle bir öneriyi işleme koymama hakkı olduğunu dile getirerek, kendisinin yönettiği oturumlarda böyle bir grup önerisi gelirse dün sergilediği tutumun aynısını tekrarlayacağını ve işleme koymayacağını belirtti.

TBMM Başkanvekili Sancar, "Bu yöntemi devam ettirme niyetleri varsa, uyum yasalarını da hızla geçirmek için süreleri kısaltan operasyonlar yapabilirler. Çünkü bugün bunun yolu açıldı. Oysa ben dün zaten esas olarak bunun yolunun açılmaması için bu tutumda ısrar ettim. Onlar da gördüler ki benim yönettiğim oturumlarda istediklerini yapamayacaklar o nedenle bugün benim yönetmem gerekiyorken İsmail Kahraman, İçtüzüğün kendine verdiği yetkiyi kullanarak kendisi yönetti." ifadesini kullandı.

TBMM Genel Kurulunda bu kadar yoğun tartışmalar yaşanırken MHP'nin konuya hiç girmediğini ve tartışmaya hiç katılmadığını söyleyen Sancar, şunları kaydetti:

"Cumhur ittifakı ilan edildikten beri hatta ondan çok öncesinde de MHP, AKP'ye çok büyük çoğunlukla destek veriyor. Bu kadar önemli tartışmaların yaşandığı oturumda MHP hiç söz almadı. Bu anlamlı bir görüntü. Oysa İsmail Kahraman başkanlığında yapılan Danışma Kurulu toplantısında, MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, AKP'nin grup önerisini doğru bulmadıklarını söylemiş. Bu da aslında AKP'nin tutumunun tamamen dayatmacı nitelikte olduğunu daha da açık ortaya koyuyor. Benim yaklaşımım da haklılığını bir kez daha kanıtlıyor. Mecliste grubu bulunan üç parti bu öneriyi yanlış buluyor."

Kaynak: AA / Politika

Milliyetçi Hareket Partisi Mithat Sancar Ak Parti Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title