Haberler

Meclis Başkanlığı Seçimlerinde İlk Turda Kazanan Yok

Güncelleme:

Meclis Başkanı seçimlerinde AK Parti'nin adayı Yılmaz 256, CHP'nin adayı Baykal 125, MHP'nin adayı İhsanoğlu 81 ve HDP'nin adayı Fırat 81 oy aldı.

TBMM'nin 25. döneminde başkanlığını yapacak ismin belirlenmesi için yapılan seçimlerin ilk turu tamamlandı. Meclis Başkanlığı seçiminin ilk turunda en çok oyu Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz aldı.

545 VEKİL OY KULLANDI

TBMM Genel Kurulunda yapılan Meclis Başkanlığı seçiminin ilk turu sonuçlandı. CHP İstanbul Milletvekili Deniz Baykal, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu, HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat ve AK Parti Sivas Milletvekili Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın yarıştığı Meclis Başkanlığı seçimlerinin ilk turunda 545 milletvekili oy kullanılırken, alınan sonuçlar şöyle:

* İsmet Yılmaz 256 oy,
* Deniz Baykal 125 oy,
* Ekmeleddin İhsanoğlu 81 oy,
* Dengir Mir Mehmet Fırat 81 oy,
* Boş 2 oy

CHP, 5 FİRE VERDİ

Meclis Başkanlığı seçimi 1. tur oylamada AK Parti'den 2 vekil mazeret bildirip seçime katılmazken, CHP'den ise bir vekil oylamaya yetişemedi. Baykal da kendisine oy kullanamadı. HDP'de ise bir vekil seçime mazeret bildirip katılmadı. Bu sonuçlara göre CHP'de 5 milletvekilinin Baykal'a oy vermediği ortaya çıktı. Baykal'a gitmeyen 5 CHP oyunun ikisinin geçersiz sayıldığı, ikisinin HDP, birinin de MHP'ye gittiği görülüyor.

2. TUR OYLAMA BAŞLADI

İlk tur oylamada 367 oy alan Meclis Başkan adayı çıkmadığı için ikinci tur oylamaya geçildi.

İlk iki oylamada üye tam sayısının 2/3'ünün (367), üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyu (276) aranıyor. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan 2 aday için 4. oylama yapılacak. 4. oylamada en çok oy alan üye Başkan seçilecek.

OYLAMA 15:00'DA BAŞLADI

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 25. Yasama Dönemi 1. Yasama Yılının 2. Birleşimi saat 15.00'te açıldı. Birleşimi, Meclis geçici Başkanı Deniz Baykal yönetiyor. TBMM Genel Kurulu'nda, 25. Dönem milletvekilleri tarafından Meclis Başkanı seçiliyor.

BAYKAL OY KULLANAMADI

TBMM Başkanlığı için Milli Savunma Bakanı AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ile HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat yarışıyor. Baykal, Meclis Geçici Başkanlığı yaptığı için oy kullanamadı.

KILIÇDAROĞLU, DAVUTOĞLU VE AK PARTİLİ VEKİLLERLE TOKALAŞTI

Oy kullanma işlemine parti liderleri ve Deniz Baykal haricindeki Meclis Başkanı adayları da katılırken, Kılıçdaroğlu oy kullanmaya gittiği esnada AK Parti grubu sıralarına yönelerek Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AK Partili milletvekilleriyle tokalaştı.

MECLİS'TEN NOTLAR:

* TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, oylama başlamadan önce uyulacak kuralları ve seçimin nasıl yapılacağını hatırlattı.

* Genel Kurul'da daha sora aday olan milletvekillerinin başvuruları okundu.

* Milletvekilleri, TBMM Başkan adayları Milli Savunma Bakanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, TBMM Geçici Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ile HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat için oy kullandı.

* Yemin etmeyen milletvekilleri yemin etti

Oturumun başında Baykal, geçen birleşimde bulunmayan milletvekillerini yemin için kürsüye çağırdı.

AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan, CHP Ankara milletvekilleri Gülsüm Bilgehen ve Haluk Koç, HDP Adana milletvekilleri Rıdvan Turan, HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ve HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat yemin etti.

* Ayağı kırık olan Rıdvan Turan, tekerlekli sandalye ile kürsüye çıktı.

* Genel Kurul'da Cumhurbaşkanlığı'nın, Bakanlar Kurulu'nun istifasının kabul edildiğine ve yeni hükümet kuruluncaya kadar Bakanlar Kurulu'nun görevine devamının istendiğine ilişkin tezkeresi de okundu.

MECLİS BAŞKANLARI

TBMM Başkanlığını bugüne kadar 25 kişi üstlendi. TBMM'nin ilk Başkanı ve Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten bu yana görev yapan başkanlar arasında en uzun süre görevde kalan Mustafa Abdülhalik Renda oldu. 1935 yılında ilk kez başkan seçilen Renda, 1946 yılına kadar kesintisiz 11 yıl görev yaptı. En kısa süre görev yapan TBMM Başkanı ise 2 ay 1 haftalık süre ile İsmet Sezgin oldu.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Ekmeleddin İhsanoğlu Deniz Baykal Ak Parti Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (61)

KENAN:

erdoğan senmisin emekli ilaç kuyruklarını bitiren, 3. köprü, marmaray, hızlı tren, havaalanı, yerli otomobil, uçak, füze, tank ve insansız hava aracı, senmisin IRAK petrollerini, AZERİ gazını getiren, senmisin hastaneler yollar yapan. senmisin tüm dünyaya inat ÇİN FÜZELERİNİ getiren, senmisin NÜKLEER santraller yaptıran, Bıraksaydın anaları babaları EMEKLİ İLAÇ KUYRUKLARINDA GEBERSEYDİ.

41
45
yanıtYanıtla
aaamobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Ak partiden baskasi hayirsiz

15
22
yanıtYanıtla
böyle olmazmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Mhp hdp den daha üstün değil artık

19
16
yanıtYanıtla
TurmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

CHP ye ve paralel gaylere güven olmaz

6
15
yanıtYanıtla
euro:

burdandamı akp çıktı, allah bin belanızı versin

7
11
yanıtYanıtla
BirmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

CHP güvenilmez. Dürüst olan vekilleri alıp hükumet kurmalı

8
9
yanıtYanıtla
türkmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

uzatmayın işte en çok olan olcaksa akp işte

7
10
yanıtYanıtla
akp bitti:

artık dikiş tutmaz. gemi su aldı

10
5
yanıtYanıtla
tural:

Benim Adım kemal oyum Ekmeledin insan oqluna

6
9
yanıtYanıtla
karakartal:

Kualisyon isteyenler. . . Tek parti istemeyenler. . buyrun yaklaşık bir aydır bekliyoruz. . . . daha en az45 gün daha bekleyeceğiz. . . . herkez kendi verdiği oydan sorgulanacaktır.

6
8
yanıtYanıtla
Tüm 61 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title