Haberler

Mccaın ve Obama'nın Politikaları Değişiyor

ABD'de Demokrat Partinin Başkan Adayı Barack Obama ile Cumhuriyetçi Partinin Adayı John Mccain'in Bazı Önemli Konulardaki Politikalarında Son Zamanlarda Değişiklik Gözlenirken, Obama'nın Soldan Merkeze, Mccain'in de Merkezden Sağa Doğru Kaydığı Yorumları Yapılıyor.

ABD'de Demokrat Partinin başkan adayı Barack Obama ile Cumhuriyetçi Partinin adayı John McCain'in bazı önemli konulardaki politikalarında son zamanlarda değişiklik gözlenirken, Obama'nın soldan merkeze, McCain'in de merkezden sağa doğru kaydığı yorumları yapılıyor.

ABD medyasında yapılan değerlendirmelerde, Obama'nın politika değişiklikleri arasında şu örneklere işaret edildi:

-ABD ordusunu 16 ayda Irak'tan çekme sözünü veren Obama, geçen hafta, yakınlarda Irak'a giderek bu politikasını "rafine edebileceğini" söyledi.

- Bush yönetiminin başlattığı gizli telefon dinlemelere zamanında karşı çıkan Obama, bu uygulamada yer alan telefon şirketlerine yargı muafiyeti sağlayacak bir yasaya karşı çıkmayacağını söyledi.

- Uluslararası serbest ticaretin bazı unsurlarına karşı sert söylemiyle dikkati çeken Obama, bu konudaki tutumunun çok daha yumuşak olacağının mesajını verdi.

- Halkın silah bulundurmasına yönelik sınırlamaları destekleyen Obama, silah serbestisinden yana açıklama yaptı.

McCain'in politikalarında ise şu değişikliklerin meydana geldiğine dikkat çekildi:

- Terör zanlılarına kötü muameleye sert dille karşı çıkan McCain, Amerikan ordusu için kabul edilen sorgulama yöntemlerindeki kısıtlamalarının, CIA görevlileri için de geçerli olmasını reddeden yasayı destekledi.

- Başkan Bush yönetiminin terör zanlılarının tutulduğu Guantanamo üssüne ilişkin politikasını eleştiren McCain, Yüksek Mahkemenin geçen ay terör zanlılarına sivil mahkemelere başvurma hakkı vermesine karşı çıkarak, bunu "ülke tarihini en kötü kararlarından biri" olarak nitelendirdi.

-JOHN MCCAIN-

Cumhuriyetçi Partinin adayı John Mccain'in politika değişiklikleri arasında şu örnekler yer alıyor.

- Aşırı dindar Hristiyan gruplarının liderlerini "hoşgörüsüzlükle" eleştiren McCain, bu gruplarla arasını düzelterek, seçimde desteklerini almaya çalışıyor.

- Cumhuriyetçi Partideki en "çevreci" isim olarak ün yapan McCain, önceleri karşı çıktığı ABD kıyısı açıklarında petrol aranmasını destekliyor.

- Kaçak göçmenlerin ABD nüfusuna entegre edilmesini savunan McCain, partisinden gördüğü tepkiden dolayı, bu politikasından vazgeçti. Bu gelişmelerden dolayı, iki tarafın kampanyasının yetkilileri, rakip adayı "tutarsızlıkla" suçlamaya başlarken, medyada yapılan yorumlarda da, yarışa en soldan başlayan Obama'nın, politikalarını giderek merkeze doğru yönlendirdiğini, en "liberal" Cumhuriyetçi sayılan McCain'in de giderek sağa doğru ilerlediğini ifade ediyor.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title