Haberler

"Masalla Gerçek Arasında Antakya" Belgeseli

Türkiye coğrafyasının toplumsal tarihini, insan hikayelerine yaklaştırdığı büyüteçle görselleştiren "Yaşayan Bellek" belgeselleri program dizisi, yeni yayın dönemini Antakyalıların kendi hikayelerini anlattıkları "Masalla Gerçek Arasında Antakya" belgeseli ile başlatacağı bildirildi.

Türkiye coğrafyasının toplumsal tarihini, insan hikayelerine yaklaştırdığı büyüteçle görselleştiren "Yaşayan Bellek" belgeselleri program dizisi, yeni yayın dönemini Antakyalıların kendi hikayelerini anlattıkları "Masalla Gerçek Arasında Antakya" belgeseli ile başlatacağı bildirildi.

Antakya Belediyesi Basın Bürosundan yapılan yazılı açıklamada, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın ev sahipliğinde ve Antakya Belediyesi'nin organizasyonuyla 19 Kasım Cumartesi günü Antakya Ottoman Palace'da gerçekleştirilecek olan ve TRT Türk'ten canlı yayınlanacak "Antakya Galası" ile ikinci yayın dönemini başlatacak olan "Yaşayan Bellek" projesinin, "Masalla Gerçek Arasında Antakya" belgeselinin gösterimini yapılacağı belirtildi.

Antakya Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası

(ATSO), Ottoman Pallace Otel ve Antakya Ticaret Borsası'nın (ATB)destekleri ile gerçekleştirilecek geceye Adalet Bakanı Sadullah Ergin, il protokol temsilcileri, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TRT Yönetim Kurulu Üyeleri, TRT TÜRK ailesi, il kamu daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, esnaf odaları temsilcileri, dini cemaat liderleri, belediye meclis üyeleri, ulusal ve yerel medya temsilcileri ve yaşayan bellek ekibinin katılım göstermesi beklendiği kaydedildi.

"Dışarıdan bakınca bir hayat, içine girince bin hikaye" sloganıyla yakın tarihin insan hikayeleri üzerinden anlatan "Yaşayan Bellek" programının, bir kuşakla birlikte yitip gidecek olan resmi olmayan bir tarihin geleceğe aktarılmasını hedefliyor.

TRT-TÜRK kanalında bir sözlü tarih projesi olarak yayınlanan Yaşayan Bellek kuşağı, bir ebru sanatı gibi kültürlerin birbirine geçtiği Türkiye coğrafyasının toplumsal tarihini, insan hikayelerine aklaştırdığı büyüteçle görselleştiriyor.

Çoğunlukla edebi eserlerle bize ulaşan ama resmi kayda geçmemiş olan bu tarihi, mübadele yıllarının 90 yaşını aşmış tanıklarının göç yollarındaki anılarıyla, toplama kampı günlerini anlatma gücünü ancak kendinde bulan Belene'den kurtulanların yaşadıklarıyla, Kore Gazilerinin ölüm ve hayatta kalmak üzerine düşündürdükleriyle, Kars ilinde sadece birkaç ailenin yaşattığı Molakan kültürünün barış söylemleriyle görselleştiren "Yaşayan Bellek" belgeselleri program dizisi yeni yayın dönemini kadim Antakyalıların hikayelerini anlattıkları

"Masalla Gerçek Arasında Antakya" belgeseli ile başlatılacağı belirtildi.

Antakya Galası ile ikinci yayın dönemini başlatacak olan Yaşayan Bellek projesinin, "Masalla Gerçek Arasında Antakya" belgeseli, Antakya'daki

"Medeniyetler Barışını" Şaye Cemal, Corc Mukarnas ve Reşit Kuseyri'nin anlatımlarıyla görselleştirirken, Antakya'nın kültürel tarihini yine Antakyalıların anlatımlarıyla belgeliyor. Belgesel sadece Antakya'yı değil, bu sözlü tarihin yön verdiği Türkiye'nin farklı coğrafyalarına ve zamanlarına uzanarak, ortak bir ülke tarihinin Antakya ile kesiştiği dönemeçleri de filme aktarıyor. Antakya Belediyesi ayrıca kentin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla etkinliğe katılım göstermek üzere Türkiye'nin bazı seçkin gazeteci ve köşe yazarlarını da davet ettiği kaydedildi.

Antakya Ottoman Palace'da gerçekleşecek gala gecesinde "Antakya Medeniyetler Korosu" bu coğrafyada yaşayan altı ayrı kültürü temsil eden altı şarkılık bir konser verecek.

- HATAY

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title