Haberler

Marneuli Hava Üssünde 3 Gürcü Asker Öldü

Rus Savaş Uçaklarının Gürcü Hava Üssü Marneuli'yi Bombardımanında 3 Askerin Öldüğü Bildirildi.

Rus savaş uçaklarının Gürcü hava üssü Marneuli'yi bombardımanında 3 askerin öldüğü bildirildi.

Gürcistan İçişleri Bakanı sözcüsü Şota Utiaşvili, başkent Tiflis'e 40 kilometre mesafedeki üssü bombalaması sonucu 3 askerin hayatını kaybettiğini söyledi.

-ABD DIŞİŞLERİ: HEMEN ATEŞKES İLAN EDİLSİN-

Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreni için Çin'de bulunan Başkan Bush'un, Rusya ile Gürcistan'ın Güney Osetya bölgesindeki krizle ilgili olarak devamlı bilgi aldığını kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Gonzalo Gallegos, "Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz ve hemen ateşkes ilan edilmesi çağrısını yapıyoruz. Bütün tarafları, Gürcüleri, Güney Osetyalıları ve Rusları, gerginliği düşürerek, çatışmadan kaçınmaya çağırıyoruz" dedi.

Gallegos, çatışmanın taraflarıyla görüşmek üzere bölgeye bir özel temsilci göndermekte olduklarını da belirtti.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'in krize ilişkin çeşitli ülkelerin üst düzey yetkilileriyle görüşmeler yaptığı bildirildi.

Bu arada ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, çatışmalara ilişkin ilk açıklamasında, durumu yakından izlediğini ve Gürcistan'ın ABD'den yardım istemediğini duyurdu.

-BM GÜVENLİK KONSEYİ ACİLEN TOPLANIYOR-

BM Güvenlik Konseyi'nin, Güney Osetya'daki durumu görüşmek üzere acilen toplanacağı açıklandı.

Belçikalı diplomat Peter van Kemseke, konsey üyelerinin, Tiflis yönetiminin talebi üzerine bugün TSİ 22.00'de toplanacağını söyledi.

-TÜRKİYE GÜRCİSTAN'A ELEKTRİK VERMEYE BAŞLADI-

Güney Osetya'nın tek taraflı bağımsızlığını ilan etmesinin ardından, bugün bölgede yaşanan çatışmalarla beraber Gürcistan'ın Türkiye'den elektrik talep ettiği ve Türk tarafının da bu talebe olumlu yanıt verdiği öğrenildi.

Talebi değerlendiren Türk tarafı öğle saatlerinden itibaren Gürcistan'a elektrik vermeye başladı.

-GÜRCİSTAN'DAN DÜNYAYA YARDIM ÇAĞRISI-

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Gürcistan'a saldırdığını vurgulayarak, tüm dünyaya, bu saldırganlığın durdurulması için katkıda bulunma çağrısı yaptı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Rus uçaklarının Bolnisi üssünü de bombaladığı kaydedildi.

-TİFLİS'TE HAYAT AKIŞI NORMAL-

Gürcü birliklerinin, tek yanlı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya bölgesinde başlattığı kapsamlı askeri harekat davam ederken, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te hayat akışı normal şekilde sürüyor.

-TARAFLAR ARASINDA KUVVET DENGESİ YOK-

Tarafların askeri güçlerine bakıldığında ortaya çıkan sonuç şöyle:

Rusya'nın 395 bin, Gürcistan'ın ise 32 bin askeri bulunuyor. Seferberlik halinde askerlik hizmeti verebilecek 16-49 yaş arası erkek sayısı Rusya'da 73 milyon, Gürcistan'da ise 2.3 milyon.

Rusya'nın muharebe kapasitesine sahip 23 bin tankı var. Gürcistan'ın ise 128. Askerleri taşıyacak zırhlı araç sayısı Rusya'da 9900, Gürcistan'da 44.

Rusya'nın 1809 savaş uçağı, 1932 helikopteri bulunuyor. Gürcistan'ın ise sadece 8 savaş uçağı, 37 helikopteri var.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title