Haberler

Marmara Ekonomi Zirvesi Başladı

Marmara Üniversitesi Finans Kulübü'nün düzenlediği,Destek Menkul Değerler'in ana sponsorluğunda gerçekleştirilen ve iki gün sürecek "Marmara Finans Zirvesi" bugün başladı.

Marmara Üniversitesi Finans Kulübü'nün düzenlediği,Destek Menkul Değerler'in ana sponsorluğunda gerçekleştirilen ve iki gün sürecek "Marmara Finans Zirvesi" bugün başladı.

"2016 Küresel Ekonomisi: Riskler ve Çözümler" ana başlığı altında yapılan, Marmara Üniversitesi Finans Kulübü'nün düzenlediği ve Destek Menkul Değerler'in ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Marmara Finans Zirvesi'nin ilk günü açılış konuşmalarıyla başladı.

Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Erişah Arıcan yaptığı konuşmasında, ekonomilerin güçlü olmasının finans ve reel sektörün bir arada iyi işleyebilmesinin yatırım olanaklarının artırılmasıyla mümkün olacağını söyledi.

Türkiye'nin kıt olan tasarruf imkanlarıyla oluşturulacak sermayenin tabana yayılmasının en önemli sorun olduğunu ifade eden Arıcan, 2008 krizinin Türkiye üzerinde etkisinin pek görülmediğini ve ortaya konan araçlarda krizin etkisinin bertaraf edildiğini dile getirdi.

Arıcan, hala gelişmiş ülkelerin içlerinde barındırdıkları büyüme sorunlarıyla ya da Merkez Bankalarının ortaya koydukları faiz politikalarıyla gündemi meşgul ettiğini belirterek, "Türkiye ürettiği finansal politikalar ve diğer reel ekonomiyi yönlendirecek, geliştirecek politikalarla kendi adından oldukça söz ettirmektedir." dedi.

Finansal sektörün diğer sektörlerle karşılaştırıldığında devletin daha yoğun düzenlemeler yaptığı sektörlerin başında geldiğine işaret eden Arıcan, bankacılığın finans sisteminde çok büyük paya sahip olduğunu kaydetti.

Arıcan, ABD Merkez Bankası (Fed) ve diğer gelişmiş ülke Merkez Bankalarının para politikalarında yaşanan belirsizliğin küresel finans piyasası üzerinde oynaklığa neden olduğunu vurguladı.

ABD ve Avrupa'da büyümeye ilişkin trendin netleşmemesinin gelişmekte olan ülke piyasalarını etkilediğini ifade eden Arıcan, Türkiye tüm belirsizliklere rağmen geçen yıl yüzde 4 büyümeyi ve yatırımlarda canlanmayı başarabildiğini ifade etti.

"Foreks sektörü ekonomiye katkı sağlıyor"

Destek Menkul Değerler Genel Müdürü Tuna Yılmaz ise finansal okuryazarlığa verdikleri önem nedeniyle bu tür etkinliklere destek sağladıklarını söyledi.

Finansal okuryazarlığın finans sektöründe faaliyet gösteren tüm firmalar için her geçen gün daha çok önem kazandığını belirten Yılmaz, "Foreks piyasası Türkiye için yeni bir kavram olsa da yurt dışında yıllardır büyük hacimlerle hizmet vermektedir. Türkiye'de ise 2011 yılında yayımlanan Foreks Tebliği ile yatırımcının foreks piyasası ile güvenli bir ortamda buluşması sağlandı. Son yayımlanan SPK Tebliği ile de güvenen ortamı daha da artmıştır. 30 yıl önce doğan 'Destek' markası, piyasaya yılların verdiği güvenle daima yatırımcısının yanında olmuştur ve olmaya da devam edecektir." diye konuştu.

Yılmaz, Destek Menkul olarak en önemli ilkelerinden birinin yatırımcıyı her ihtiyacı olduğunda bilgilendirmek, bu sayede doğru adımlar atmalarını ve bununla birlikte kazançlarını artırmalarını sağlamak olduğunu ifade etti.

Bu gaye için hayata geçirdikleri araştırma departmanının her gün yüzlerce yatırımcıya piyasa bilgilerini sunduğunu ve destek sağladığını aktaran Yılmaz, finansal okuryazarlık bilincinin artırılması için Türkiye'nin önde gelen akademisyen ve piyasa aktörlerinin deneyim ve entelektüel birikimlerini ortaya koydukları yedi kitapla ilk adımlarını attıklarını anımsattı.

Yılmaz, Türkiye'de henüz yeni sayılabilecek foreks sektörünün ekonomiye büyük katkılar sağladığını söyledi.

Sektörün istihdama katkı sağladığını anlatan Yılmaz, "Sektör büyüdükçe daha çok kişiye iş imkanı sağlanacaktır. Bu sektör büyüdükçe ve halkın finansa ilgisi arttıkça ülkenin içinde bulunduğu tasarruf problemine de dolaylı olarak katkı sağlayacaktır." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Marmara Üniversitesi Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title