Haberler

Marmara Denizi'nde Akdeniz Foku Görüldü

Çanakkale'nin Karabiga sahillerinde denizin temizlenmesiyle birlikte önce caretta caretta, şimdi de Akdeniz foku görüldü.

Çanakkale'nin Karabiga sahillerinde denizin temizlenmesiyle birlikte önce caretta caretta, şimdi de Akdeniz foku görüldü. Marmara Denizi'nde yıllardır görülmeyen caretta carettanın ardından, temiz suları seven Akdeniz foku görülmesi büyük sevinç yarattı. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Bölgede muhtemelen birden fazla fok var. Marmara'da en son 7 yıl önce görülmüştü. Doğrusu sevindirici bir haber dedi.

Karabiga sahilinde görülen bir Akdeniz foku, yıllar önceki yuvasına döndü. Marmara'da ilk kez, Karabiga'nın falezli kıyılarında doğal yaşamın en özel canlılarından olan Akdeniz foku görüntülendi. Küçük bir balıkçı ağındaki balıkları yiyen Akdeniz fokunun dişi olduğu ve Karaburun çevresinde yaşamını sürdürdüğü belirtildi. Geçtiğimiz gün, deniz sevdalısı dalgıç Özgür Değirmenci, Marmara Denizi'nde uzun yıllardır rastlanmayan Akdeniz fokunu amatör kamerasıyla görüntüledi. Değirmenci'nin görüntüleri Türk Deniz Araştırmaları Vakfı tarafından incelendi. Vakıf Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, görüntüleri incelediklerini ve bunun memeliler grubundan Akdeniz foku olduğunu belirterek, Marmara'da en son 7 yıl önce bir Akdeniz fokuna rastlamıştık. Bandırma Adaları ve çevresi potansiyel olarak fokların yaşama ve üreme alanları olarak biliniyor. Bu görüntüler gerçekten mutluluk ve umut verici. Ancak balıkçıların foklara karşı hassas davranması gerekiyor. Çünkü Marmara'da fokların artık yaşamıyor olması, balıkçıların bu sevimli canlıları öldürmesinden dolayıdır. Foklar balık ağlarına dalarak balıkları yerler. Bu nedenle de balıkçılar bu canlıları öldürmekte tereddüt etmezler. Şu anda bir tanesi görülmüş, ancak muhtemelen birden fazla fok aynı bölgede yaşıyor diye konuştu.

DÜNYADA SADECE 600 FOK KALDI

Bugün dünyada sadece Türkiye, Yunanistan, Fas, Moritanya ve Madeira Adaları'nda yaşamakta olan Akdeniz foklarının toplam nüfusu 600 civarında olduğundan, Marmara'da mavi sular üstünde ağzında balıkla görüntülenen Akdeniz fokunun yaşam alanının acilen koruma altına alınması gerekiyor. Türkiye'de yapılan çeşitli bilimsel çalışmalarda, 31 ile 44 arasında Akdeniz fokunun var olma mücadelesi verdiği biliniyor. Karabiga bölgesinde yoğunlaşan termik santral gibi endüstriyel yatırımların, Marmara'da ilk kez görüntülenen bu Akdeniz fokunun yaşam alanını tehdit ettiği, santral proje Çevre Etki Değerlendirmeleri'nde Akdeniz fokunun varlığının dikkate alınmadığı öne sürülüyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Marmara Denizi Çanakkale Karabiga Akdeniz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title