Haberler

Mardin Tarihi Kitaplaştı

Sahip Olduğu Tarihi ve Kültürel Değerleriyle Türkiye ve Dünyada Birçok Araştırmacıya Konu Olan Mardin'de, Avrupa Birliği'nin Desteklediği Mardin Tarihi İhtisas Kütüphanesi Projesi Sayesinde 7 Bin Yıllık Kentin Tarihinin Anlatıldığı 22 Eser Kitap Haline Getirilerek Basıldı.

Sahip olduğu tarihi ve kültürel değerleriyle Türkiye ve dünyada birçok araştırmacıya konu olan Mardin'de, Avrupa Birliği'nin desteklediği Mardin Tarihi İhtisas Kütüphanesi Projesi sayesinde 7 bin yıllık kentin tarihinin anlatıldığı 22 eser kitap haline getirilerek basıldı.

Mardin Valiliği tarafından hazırlanan ve proje koordinatörlüğünü Dr. İbrahim Özcoşar'ın yaptığı "Mardin Tarihi İhtisas Kütüphanesi Projesi", 28 Temmuz 2005 tarihinde 'Avrupa Birliği GAP Bölgesi'ndeki Kültürel Mirası Koruma Programı' çerçevesinde onay aldıktan sonra başlattığı çalışmalar kapsamında bugüne kadar 16'sı Osmanlıca, Arapça ve Süryanice'den tercüme olmak üzere 22 kitabın basımını gerçekleştirerek Mardin tarihinin gün yüzüne çıkmasına yardımcı oldu. Yürüttükleri proje hakkında bilgi veren Dr. İbrahim Özcoşar, Mardin tarihini araştırmak için bugüne kadar bu şekilde geniş kapsamlı bir araştırmanın hiç yapılmadığını belirterek, yaptıkları araştırmalar sonucunda Mardin'in tarihi değerinin sadece taşlardan ve tarihi kalıntılardan ibaret olmadığı, bu taşlar ve kalıntılar arasında yaşanmış hikayelerin de en az onlar kadar ilginç ve kayda değer olduğunu ortaya koyduklarını söyledi. Proje kapsamında yaptıkları çalışmalarla Mardin'i ülke geneli ve dış ülkelerde tanıttıklarına dikkat çeken Dr. Özcoşar, "Mardin'de tarih boyunca değişik din ve dilde insanların uyumlu bir şekilde nasıl yaşadıklarını ortaya çıkardık. Kentin yaşanmış tarihini turizm potansiyeli için kullanılabilir hale getirdik. Mardin tarihiyle ilgili olarak bastığımız eserlerle kültürel ve tarihi bilinci arttırarak şehrin tarihi değerlerine sahip çıkılmasını sağladık" dedi.

Projede düzenlenen uluslararası sempozyum aracılığıyla başta yurtiçi ve dışındaki üniversitelerin sosyal bilimler enstitüleri olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşlarıyla irtibata geçildiğini anlatan Dr. Özcoşar, "Sempozyumumuza yurt içi ve dışından 270'e yakın bilim adamı ve araştırmacıdan müracaat aldık. Avrupa Birliği ile daha önce varılan mutabakata sadık kalınması zorunluluğundan ötürü, bunlardan ancak 82 tanesini sempozyum programına alabildik. Her birisi Mardin'in çeşitli yönlerini ele alıp işleyen bu başvuruların sayısı ilk etapta bizleri şaşırttı, hatta seçim konusunda zor durumda bıraktığı gibi bir taraftan da Mardin'de, alanında ilk olacak bu sempozyuma ne kadar ihtiyaç olduğunu göstermesi bakımından sevindirmiştir. Bizler sempozyumda yayımlayamadığımız bu bildirilerin hepsini proje kapsamında olmamasına rağmen kitaplar haline getirerek Mardin Valiliği'nin destekleriyle yayımladık" şeklinde konuştu.

İhtisas Kütüphanesi'yle Mardin tarihiyle ilgili bütün kaynakların biraraya toplandığını ve araştırmacıların hizmetine verildiğini kaydeden Dr. İbrahim Özcoşar, "Kütüphanede, Mardin ve çevresinin tarihiyle ilgili doğrudan veya dolaylı ilgisi olan tüm eserler, Mardin tarihine ait yazma eserler, Osmanlı dönemi ilin mahkeme kayıtları, vakfiyeler, tapu-tahrir kayıtları ve benzer diğer kaynak eserlerin birarada toplanmasını sağladık. Projeyle 10 adet Osmanlı mahkeme defterini, 3 adet Arapça kaynağı ile 3 adet Süryanice eserin tercümesini yaparak kitap olarak basımını gerçekleştirdik. Son kitaplarla birlikte Avrupa Birliği'nin GAP Bölgesi'ndeki Kültürel Mirası Koruma Programı çerçevesinde aldığımız hibeyle hayat geçirdiğimiz Mardin Tarihi İhtisas Kütüphanesi Projesi kapsamında 22 kitabın basımın gerçekleştirerek Mardin tarihini ölümsüzleştirdik" ifadesini kullandı.

(MNG-EST-NÇ-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title