Haberler

Mardin Müze Şehri Yolunda

Mehmet Çelik - Arkeoloji ve Kent Müzelerinin Bulunduğu Mardin'deki Müze Sayısı Gramofon, Etnografya ve Bilim Müzelerinin Tamamlanmasıyla 5'e Yükselecek.

Mehmet Çelik - Arkeoloji ve kent müzelerinin bulunduğu Mardin'deki müze sayısı gramofon, etnografya ve bilim müzelerinin tamamlanmasıyla 5'e yükselecek.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Adaylığı'na hazırlanan arkeoloji ve kent müzesinin bulunduğu tarihi kent Mardin'de, etnografya, bilim ve gramofon müzelerinin kurulması amacıyla çalışmalar hızla sürüyor.

Mardin Müzesi yanında bulunun ve 1979 yılına kadar askeri kışla olarak kullanılan binanın bir kısmının etnografya, bir kısmı da gramofon müzesi olarak düzenleniyor. Müzelerin Haziran ayında hizmete girmesi planlanıyor.

Etnografya ve gramofon müzesi olacak binanın ana giriş kapısı üzerindeki bitkisel bezeme motifli madalyonlu kitabesinde 1870 tarihinde yapıldığı yer alıyor.

Mardin Valisi Hasan Duruer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gramofon müzesinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kurulduğunu hatırlattı.

Mardin ziyareti sırasında gramofon ustası Mehmet Öztekin'in Başbakan Erdoğan'a, "kendisine ait gramofon ve taş plakları bir müzede sergilemek istediğini ve bunun için de Mardin'in uygun olacağı" talebinde bulunduğunu kaydeden Duruer, Başbakan Erdoğan'ın talimatı üzerine başlattıkları müze yapım çalışmalarının haziran ayında tamamlanacağını belirtti.

Daha önce askeri kışla olarak kullanılan binanın etnografya ve gramofon müzesi olarak dönüştürüleceğini ifade eden Duruer, "bina Mardin Müzesi'ne bağlanacak. Müzenin hizmete girmesiyle birlikte gramofon baba lakaplı gramofon ustası Mehmet Öztekin'in 25 gramofonu ve bine yakın taş plağı sergilenecek. Etnografya Müzesi'nde ise Mardin'deki etnografik eserler sergilenecek" dedi.

Vali Duruer, devam eden çalışmaların haziran ayında tamamlanmasını planladıklarını, turizmin gelişmesinin ildeki müze sayısıyla orantılı olduğunu ifade ederek, "Bir ilde müze sayısı çoğaldıkça turist sayısı ve ziyaretçi sayısı çoğalır. Mardin'de 5 tane müzemiz olacak. Arkeoloji müzesi, etnografya müzesi, gramafon müzesi, bilim müzesi ve kent müzesi olacak. Ayrıca sanat galerileri ile şehri donatacağız" şeklinde konuştu.

-ROBOTUN MUCİDİNİN ADI YAŞATILACAK-

12. yüzyılda robot ve sibernetik üzerine çalışmalar yapan ilk bilim adamı olan El Cezeri'nin adı verilen bilim müzesi de nisan ayında açılacak.

Çevre düzenlemesinin tamamlandığı Kasımiye Medresesi'ni El Cezeri Bilim Müzesi yapacaklarını ve eserlerin yüzde 70'inin geldiğini kaydeden Duruer, yaklaşık 3 milyon dolarlık bir çalışma ile bütün Ortadoğu'ya hitap edecek bir bilim müzesi oluşturacaklarını söyledi.

Duruer, El Cezeri Bilim Müzesi'nin en geç nisan ayı sonunda açılacağını bildirdi.

-EL CEZERİ KİMDİR?

Cizre'de 1153 yılında doğan ve tam adı El Cezeri Ebul İz olan El-Cezeri, 12. yüzyılda sadece su ve mekanik parçalarla çalışan makineler yapmış ve günlük hayata geçirmiş olağanüstü bir bilim adamı ve mühendis olarak kabul ediliyor.

Robot ve sibernetik üzerine çalışmalar yapan otomasyon ve otomatik sistemlerinin kurucusu olan El Cezeri Diyarbakır'da Artukluların Sarayında hanedana hizmet etmiş ve ürettiği su ile çalışan makineleri hanedanın hizmetine sunmuştur.

El Cezeri'nin icat ettiği makineleri arasında "otomatik kuşlar, otomatik su akıtma, ikramda bulunma ve kurulama makinesi, otomatik yüzen kayık ve çalgıcılar, birbirine şerbet ikram eden iki kişi, dört çıkışlı iki şamandıralı otomatik sistem, filli saat, termos olarak kullanılan iki bölümlü testi, su çarkı kepçe mekanizması, motor-kompresör mekanizması, su çarkı, su dolabı" bulunuyor.

- MARDİN

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title