Haberler

Mardin: Mardin Tarihi Kitaplaştı

"Gap Bölgesi'nde Kültürel Mirası Koruma" Projesi Kapsamında Mardin'de Gerçekleştirilen 1. Uluslararası Mardin Tarihi Sempozyumu'nda Sunulan Bildiriler Kitap Olarak Yayınlandı.

"GAP Bölgesi'nde Kültürel Mirası Koruma" projesi kapsamında Mardin'de gerçekleştirilen 1. Uluslararası Mardin Tarihi Sempozyumu'nda sunulan bildiriler kitap olarak yayınlandı.

Mardin'de, "GAP Bölgesinde Kültürel Mirası Geliştirme Projesi" kapsamında hazırlanan ve kabul gören projelerden İhtisas Kütüphanesi için çalışmalar hızlandırıldı. 26-28 Mayıs 2006 tarihleri arasında Mardin'de valiliğin desteğiyle hazırlanan İhtisas Kütüphanesi'nin girişimiyle Dicle Üniversitesi Mardin Sağlık Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Dr. İbrahim Özcoşar koordinatörlüğünde gerçekleştirilen I. Uluslararası Mardin Tarihi Sempozyumu'nda 82 bilim adamı tarafından sunulan bildiriler, kitap haline getirildi.

Projeyle ilgili bilgi veren proje koordinatörü Dr. İbrahim Özcoşar, İhtisas Kütüphanesi için çalışmaların hızlandırıldığını söyledi. Proje kapsamında Mardin ile ilgili bütün bilgi, belge ve dokümanların toplatıldığı bir İhtisas Kütüphanesi'ni ilk defa Türkiye'de üniversitesi olmayan bir ilde kurduklarına dikkat çeken Dr. Özcoşar, "Mayıs ayında düzenlediğimiz I. Uluslararası Mardin Tarihi Sempozyumu'nda 82 bilim adamı tarafından sunulan bildirileri, editörlüğünü Dr. Hüseyin Haşimi Güneş ile birlikte yaptığımız, Mardin'in farklı yönlerinin bilimsel metotlarla incelendiği kitapta biraraya getirdik. Sempozyum bildirileri kitabı, şu ana kadar Mardin ile ilgili yapılmış en kapsamlı bilimsel çalışma olarak, Mardin tarihine yönelik çalışmaların bir halkasını oluşturuyor" dedi.

Hayata geçirdikleri projenin amacının Mardin'in uluslararası bir organizasyonla tanıtımını yapmak olduğunu kaydeden Dr. Özcoşar, "İhtisas Kütüphanesi'nin oluşturulmasıyla Mardin tarihine büyük hizmet verildi. Kentin tarihiyle ilgili bütün belgeleri biraraya getirerek, kitaplaştırarak gelecek nesillerin bilgiye daha kolay ve sağlıklı bir şekilde kavuşmasını sağladık. Vatandaşlarımızın evlerindeki el yazısı kitap ve belgeleri, İhtisas Kütüphanesi komisyonlarına vererek destek vermelerini bekliyoruz" şeklinde konuştu. Projenin 3 aşamadan geçtiğini belirten Dr. Özcoşar, "Birinci aşamada; Mardin'in temel tarihi bilgilerini biraraya getirerek, bilgisayar ortamında toplayarak kitaplaştırdık. İkinci aşamada; geçen Mayıs ayı içinde 1. Uluslararası Mardin Tarihi Sempozyumu'nu gerçekleştirdik. Üçüncü ve son aşamada ise, toplanan kaynakların Türkçe'ye tercüme edilerek kitaplaştırılmasını sağlıyoruz. Şimdiye kadar çok sayıda belge ve el yazması kitaba ulaştık ve bunları bilgisayar ortamına aktardık" diye konuştu.

Sempozyum bildirileri kitabı, şu konuları içeren bilimsel çalışmalardan oluşuyor:

"Ortaçağ'da Mardin ve çevresi, Osmanlı döneminde Mardin ve çevresi, Cumhuriyet döneminde Mardin ve çevresi, Mardin kültür, bilim ve eğitim tarihi, Mardin iktisat tarihi, Mardin'de yaşayan dini topluluklar (Süryaniler, Ermeniler, Yezidiler, Şemsiler, Yahudiler), Mardin şehir dokusu ve mimari yapı, Mardin'in önemli simaları, tarih ve inanç turizmi açısından Mardin."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title