Haberler

Mardin: Mardin'e Sabancı Müzesi

Yüzyıllar boyu çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan ve "İnsanlığın Kültür Mirası" olarak tanımlanan Mardin, Hacı Ömer Sabancı Vakfı'nın (VAKSA) katkılarıyla, bu tarihi değerlerini sergileyecek müzesine kavuşuyor.

Yüzyıllar boyu çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan ve "İnsanlığın Kültür Mirası" olarak tanımlanan Mardin, Hacı Ömer Sabancı Vakfı'nın (VAKSA) katkılarıyla, bu tarihi değerlerini sergileyecek müzesine kavuşuyor.

Mardin Valiliği'nin başlattığı çalışmalar sonucu eski vergi dairesi binasının Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Kent Galerisi'ne dönüştürülmesi amacıyla yapılacak olan restorasyon çalışmaları, düzenlenen törenle start aldı. Restore edilecek olan binanın bahçesinde düzenlenen törene, İstanbul Valisi Muammer Güler, VAKSA Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Başkan Vekili Dilek Sabancı, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, Belediye Başkanı Metin Pamukçu, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fikri Canoruç, Mardinli işadamları Zeynel Abidin Erdem, Münir Çağlar, Sabahattin Evrensel ile birlikte siyasi ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Törende bir konuşma yapan VAKSA Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, tarihi ve mimari yapısıyla açık hava müzesi görünümünde, kültürel yapısıyla birlik ve beraberliğin merkezi konumundaki kente rahmetli Sakıp Sabancı adına bir kent müzesi yaparak katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Mardin'in bütün tarihi birikimiyle rahmetli Sakıp Sabancı'nın birikimlerinin buluştuğunu belirten Güler Sabancı, "Hepiniz Sakıp beyi çok iyi tanıyorsunuz. Kendisi çok önemli bir işadamı olması yanında büyük bir hayırseverdi. Özellikle eğitime ve kültüre hayatta iken birçok eser kazandırdı. Vefatından sonra gerek Sabancı Üniversitesi'ne gerekse VAKSA'ya ayrı ayrı bıraktığı fonlar ve vasiyetiyle kendi isminin yaşatılmasını istediği projeler konusunda bizlere yol gösterdi. Kendisinin bize ölümden sonra bıraktığı 2 vasiyeti vardı. Biri Sabancı Üniversitesi diğeri ise Sabancı Vakfı oldu. Üniversitede gençlere burs vermenin yanında uluslararası alanda Sakıp Sabancı adına ilkini Washington'da olmak üzere bilim adamlarına ödül veriyoruz. İkincisi ise Sakıp Sabancı Müzesi'ni yaşatmaktır. Burası da Sakıp Sabancı Kent Müzesi olarak adına yakışır bir şekilde yapılacak. Biz Mardin insanına inanıyor ve güveniyoruz ki burayı onun adına yakışır bir şekilde yaşatacaklar" dedi.

Müzenin Mardin'in asırlardır biriktirilmiş tarihi kültürünün tanıtımına yardımcı olacağını ifade eden Sabancı, bu yatırımla birlikte VAKSA'nın bugüne kadar yaptırdığı yatırımların bir milyar doları aştığını açıkladı.

Törene katılan İstanbul Valisi Muammer Güler de yaptığı konuşmasında, bu tarihe olan vefa borcunu yerine getirmek için kentte olduğunu söyledi. Kadere olan inancının sağlam olduğunu ifade eden Vali Güler, "Bu kentte elimizi taşın altına koyarak bir çalışma yapmak için buradayız" diye konuştu.

5 yaşında doğduğu bu kentten ayrıldıktan sonra ilk defa geldiğini söyleyen Vali Güler, "Bu kente önemli bir vesileyle gelmenin mutluluğunu yaşıyorum. Ben 8 çocuklu mütevazı bir PTT memurunun oğluyum. Burada doğdum. Bugün eğer Türkiye'nin en büyük kentinin valisiysem, Türkiye Cumhuriyeti'nin gücünü fertlerine eşitlik içerisinde sunduğunu göstermesi bakımından son derece önemlidir. Türklüğümle, bu devletin bir mensubu ve bu kentin de bir evladı olmakla da gurur duyuyorum" dedi.

Törende ayrıca, Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, Belediye Başkanı Metin Pamukçu, ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fikri Canoruç birer konuşma yaptı.

Tören öncesi hükümet konağında verilen sinevizyon gösterimi esnasında Sakıp Sabancı'ya verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür edilirken Güler Sabancı göz yaşlarına hakim olamadı. Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, Başkanı Metin Pamukçu ve Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fikret Canourç tarafından İstanbul Valisi Muammer Güler, Güler Sabancı, Dilek Sabancı ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'e katkılarından dolayı kentin el sanatı olan telkari gümüş işlemeciliğinden yapılan bir plaket verildi.

Binanın restore edilmesi için kendilerine ikram edilen mırra kahvesini içerek ilk kazmayı vuran Güler Sabancı ve Dilek Sabancı'ya üzerlerinde kendi isimleri yazılan tarihi bir kazma işadamı Sebahattin Evrensel tarafından hediye edilirken, binanın penceresine çıkarak Mezopotamya Ovası'nı izleyen Güler Sabancı, karşılaştığı manzara karşısında büyülendiğini ifade etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title