Haberler

Mardin: Lübnan'dan Kaçan Mardinliler, Sevinçle Karşılandı

İsrail'in Lübnan'a saldırmasıyla yaşanan savaş ortamından kaçan Türk vatandaşları, yurda dönmeye başladı.

İsrail'in Lübnan'a saldırmasıyla yaşanan savaş ortamından kaçan Türk vatandaşları, yurda dönmeye başladı.

Hizbullah örgütü tarafından kaçırılan iki İsrail askerinin esir alınmasıyla birlikte İsrail'in Lübnan ve Beyrut'u bombalamasının ardından bu ülkede yaşayan binlerce Türk vatandaşı, yurdun çeşitli illerine dönmeye başladı. Ağırlıklı olarak Mardin, Midyat ve köylerinde yaşayan yaklaşık 1200 aile, köylerde bulunan akrabalarının yanına yerleşmeye başladı. İnsanlık dramının yaşandığı Beyrut'tan canlarını zor kurtaran Mardinli birçok aile, Türkiye'nin göndermiş olduğu feribotlarla Mersin limanına getirilerek, otobüslerle Mardin ve Midyat İlçesi Söğütlü, Gelinkaya, Savur İlçesi Üç Kavak, Koşuyolu, Acırlı, Yenilmez, Ömerli İlçesi belde ve köylerine yerleşmeye başladı.

Sevinç, korku ve hüznün birarada yaşandığı buluşma esnasında duygulu anlar yaşandı. 55 yıl sonra ilk defa 11 çocuğuyla birlikte memleketine dönen 70 yaşındaki Hamit Oktay, Beyrut'ta yaşadığı korku ve şiddeti dehşet içinde anlattı. Olayın etkisini henüz üzerlerinden atamayan aileler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk askerine minnettarlıklarını dile getirdi. Mardin'in Sögütlü Beldesi'ne yerleşen, Beyrut'tan gelen Midyatlı vatandaşları ziyaret eden Belde Belediye Başkanı Şükrü Şahin, vatandaşların her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için belediye olarak hazır olduklarını belirterek, Türkçe bilmeyen çocukların okul ihtiyaçlarını ve masraflarını karşılayacaklarını söyledi. Şahin, "Daha önce 35-40 yıl önce çalışmak için Beyrut'a giden 600 vatandaşımız vardır. Şu anda onlardan haber alamadık" diye konuştu.

55 yıldır Beyrut'ta yaşayan 70 yaşındaki Hamit Oktay, 11 çocuğuyla birlikte Söğütlü Beldesi'nde bulunan akrabasının yanına yerleşti. Oktay, İsrail'in Beyrut'a düzenlediği askeri operasyon sonucu Beyrut'ta yaşayan binlerce Türk'ün psikolojik sorunlar yaşadığını ifade ederek, savaşın acımasız yüzünün kendilerini ruhsal olarak çökerttiğini söyledi. 55 yıl önce ekonomik nedenlerle Beyrut'a çalışmak için gittiğini söyleyen Oktay, "15 yaşında gittiğim Beyrut'tan 11 çocuğumla birlikte 70 yaşında Türkiye'ye döndüm. Çok şükür, vatanıma kavuştum. Çocuklarım orada büyüdü, orada okudu. Türkçe bilmiyorlar ama bundan sonra ben çocuklarımı burada okutup, Türkçe öğrenmeleri için ne gerekiyorsa yapacağım" dedi.

Eşini Beyrut'ta bırakarak çocuğuyla birlikte Mardin'e gelen 21 yaşındaki Leyla Can ise, bir daha Beyrut'a dönmek istemediğini söyledi. Savaşın korkusu yüzünden 14 gün boyunca çok acılar yaşadığını anlatan Can, "Orada birçok insan, İsrail'in bombaları yüzünden hayatını kaybetti. Açlık ve sefalet giderek artıyor. İsrail, çoluk çocuk dinlemiyor. Bütün binaları yerle bir ediyor. İnsanlar kaçmak için çareler arıyor. Gündüz İsrail'in füzelerinden kaçamayan insanlar, gece yürüyerek aç susuz kaçacak yerler arıyor. Çok şükür, ülkemiz bize sahip çıktı. Şu anda kendi topraklarımızdayız. Allah, ülkemizden ve askerlerimizden razı olsun. Onlar olmasaydı şimdi orada can vermiştik. Beyrut'ta eşim kaldı. Ona bir türlü ulaşamıyoruz. Yaşıyor mu, yoksa öldü mü? Bilmiyorum. Ondan haber alamıyorum" şeklinde konuştu.

Beyrut'tan aileleriyle birlikte Söğütlü Beldesi'ne gelen çocuklar ise, köyde bulunan bakkallardan bol bol alış veriş yaptı. Köyde girdikleri bir bakkalda, "En büyük Türkiye, başka büyük yok" diye bağıran çocuklar, Türkiye'ye olan sevgilerini ve hasretlerini bu şekilde gösterdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title