Haberler

Mısır hasadında "bereket" yaşanıyor

Güncelleme:

HALİL İBRAHİM SİNCAR/ŞAHİN SEÇEN - Türkiye'de hububat üretiminde önemli yere sahip Mardin Ovası'nda mısır hasadı sürüyor.

HALİL İBRAHİM SİNCAR/ŞAHİN SEÇEN - Türkiye'de hububat üretiminde önemli yere sahip Mardin Ovası'nda mısır hasadı sürüyor.

Bölgede 3 milyon dönüme sahip Mardin Ovası'nda ikinci ürün olarak ekilen ve bölgede "sarı altın" olarak nitelendirilen mısırın hasadı, biçerdöverlerle yapılıyor.

Kızıltepe, Artuklu, Nusaybin ve Derik ilçesinde hasat edilerek kamyonlarla Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi'ne getirilen mısır, ambarlarda muhafaza ediliyor.

Ürün buradan, peyderpey Türkiye'nin birçok yerine gönderiliyor.

Geçen yıl 600 bin ton ürünün alındığı bereketli topraklarda, bu yıl ekim alanının yaygınlaşmasıyla hasadın 2 milyon ton olması bekleniyor.

"Protein değeri yüksek olan bir ürün"

Hububat Ticaret Merkezi Başkanı ve Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, AA muhabirine, Mardin'de çoğunluğu Kızıltepe olmak üzere 4 ilçede mısır üretiminin yapıldığını söyledi.

Geçen yıla oranla bu yıl mısır ekiminin 3 kat artığını bildiren Öter, birinci ürün buğday hasadı yapıldıktan sonra, haziran ayı ortalarında ikinci ürün olarak ekilen mısır hasadının gerçekleştirildiğini ifade etti.

Çiftçilerin, mısırların sulamasını artezyen kuyularından çektikleri sularla yaptığını anlatan Öter, şöyle konuştu:

"Geçen yıl elektrik maliyetleri konusunda çiftçilerin tedirginliği vardı. Bu nedenle girdi maliyetleri çiftçiyi kurtarmadığı için çok az ekim alanı gerçekleşti. Mardin Ovası'nda yapılan hasat yaklaşık 600 bin tondu. Bu sene üç katı ekildi. Bu yıl 2 milyon tona yakın ikinci ürün olan mısır üretimi bekliyoruz."

Mardin Ovası'nda dünyanın en kaliteli ürünlerinin yetiştiğini dile getiren Öter, mısırda da aynı kalitenin olduğunu vurguladı.

Mısırın yurt içinde değerlendirildiğini aktaran Öter, şöyle devam etti:

" Mısır, geniş bir yelpazede kullanımı olan bir ürün. Bazı bölgelerimizde ekmek yapımında bile kullanılıyor. Protein değeri yüksek olan bir ürün. Hem kalite hem de fiyat geçen seneye göre iyi. Fakat çiftçinin girdi maliyeti çok yüksek. Bu vesileyle destek noktasında beklenti içerisindeyiz."

"Güzel verim aldık"

Çiftçi ve hububat merkezinde esnaf Abidin Erten de bu yıl mısır ekimi yaptıklarını, topraklarının bereketiyle bereketlendiklerini söyledi.

Erten, "Güzel verim aldık. Allah'a şükür çok iyi. Çok memnunuz. Mısırlarımız da güzel ve kaliteli. Fiyatlar iyi. Girdi maliyetlerimiz de desteklenirse çok memnun oluruz." ifadelerini kullandı.

Tuzluca köyünde hasat yapan çiftçi İbrahim Yaşin ise mısır hasadını sürdürdüklerini, tarlada 5 kişinin istihdam edildiğini belirtti.

"Yörenin toprakları verimlidir." diyen Yaşin, hasat yapılan 4 kamyon mısırı farklı yerlere gönderdiklerini aktardı.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Mardin Mısır Haberler

Bakmadan Geçme

TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title