Haberler

Marc Pıerını: Avrupa'nın Kökü Mezopotamya'dır

AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Pierini, Mardin'in Avrupa İnsanı İçin Önemli Bir Yeri Olduğunu Belirterek, 'Çünkü Kökümüz, İnsanlığın Doğduğu Yer Olan Burasıdır' Dedi.

AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini, Mardin'in Avrupa insanı için önemli bir yeri olduğunu belirterek, "Çünkü kökümüz, insanlığın doğduğu yer olan burasıdır" dedi. Pierini, AB'nin PKK başta olmak üzere her türlü teröre ve şiddete karşı olduğunu da söyledi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 3 gündür gezi ve incelemelerini sürdüren AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini, Şehidiye Medresesi'nin terasında basın mensuplarına bir açıklama yaptı. Gezilerinin son derece yararlı geçtiğini ve ilerleme raporuna olumlu yönde yansıyacağını söyleyen Pierini, Mardin'in konumu itibarı ile farklı bir öneme haiz olduğunu dile getirerek, Avrupalı bir insanın Mardin'i gezmesinin heyecan verici olduğunu ifade etti. Gerek insanlığın, gerek Hıristiyanlığın, gerekse medeniyetlerin doğduğu yer olan Mezopotamya'nın başkenti olan Mardin'in AB ülke ve insanları için önem taşıdığını vurgulayan Pierini, "Bu saydığım değerleri bir araya getirdiğimizde ve geri dönüp baktığımızda kökümüzün buralara dayandığını görüyoruz. Onun için burası bizim için çok önemlidir. Ama bizim asıl görevimiz AB ilerleme raporu üzerindeki çalışmalardır. Elbette ki Mardin'de kültür turizminin gelişmesi için geliştirilen projelere destek verdik ve vermeye devam edeceğiz. Biz bu gelişimizle bu projeleri yerinde gördük. Olumlu düşünceler edindik. AB 1,5 milyar euro hibe programı var. AB normlarında hazırlanacak gıda güvenliği, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına şiddetin önlenmesi, engellilere istihdam yaratılması, kültürel mirasın korunması gibi projelere destek verdik. Bundan sonra da çok çeşitlilik gösteren, çevreye duyarlı ve iş geliştirme projeleri ile ilerleme raporuna destek verecek projelere desteklerimiz devam edecektir" dedi.

"AB HER TÜRLÜ TERÖRE VE ŞİDDETE KARŞIDIR" Bir gazetecinin, "AB ülkeleri PKK terör örgütüne destek veriyor. Bu destek ne zaman kesilecek?" şeklindeki sorusu üzerine AB ülkelerinin 2002 yılında PKK'yı terör örgütü listesine aldığını ve AB'nin her türlü şiddet ve terörün karşısında olduğunu söyleyen Pierini, "AB her türlü teröre ve şiddete karşıdır. AB topluluğu barış ve istikrar girişimidir. Üyelerimizin ve aday ülkelerin barış, huzur ve istikrarı AB'nin yararınadır. Türkiye'de barış, huzur ve istikrar bizimde menfaatimizedir. Güçlü ve barışık bir ülkenin topluluğa kazandırılması temel hedefimizdir" şeklinde konuştu.

Gazetecilerin "AK Parti'nin kapatılma girişimini nasıl değerlendiriyorsunuz? AK Parti kapatılırsa AB'nin tutumu ne olur?" şeklindeki sorusuna ise Pierini, AB'nin hukukun üstünlüğünden ve demokrasiden yana olduğu yanıtını verdi. Şimdilik davayı takip etmekle yetindiklerini ifade eden Pierini, "Biz taraf değiliz. Demokrasi ve hukukun üstünlüğü bizim için esastır. AB Komisyonu'nun görevi katılımcı ülkeleri izlemektir. Davayı yakından takip ediyoruz. Dava devam ederken bir şey söylemek istemiyoruz. Mahkeme sonuçlandıktan sonra görüşümüzü ve düşüncelerimizi açıklayacağız" diye konuştu.

Gezi ve incelemelerde edinilen izlenimlerin ilerleme raporuna nasıl bir etki yapacağını soran gazeteciye ise Pierini, son derece olumlu bir izlenim edindiklerini söyleyerek, "İşadamlarıyla, yöneticilerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüştük. Din adamlarıyla görüştük. Metropolit ve müftü ile konuştum. Müftü-metropolit dayanışmasından çok etkilendim. Elbette ki bu izlenimler, hazırlayacağımız raporlarda etkili olacaktır. Süryaniler restorasyonlara daha fazla destek istedi. Ancak biz sadece manastır değil diğer eserlerin de restore edilmesi için projeleri destekleyeceğiz. Avrupa'da yüzlerce cami var. Buralarda da çok sayıda kilise ve manastır var. Demokrasi ve inanç özgürlüğü budur işte" cevabını verdi.

Pierini, Mezopotamya Ovası'na ve kaleye karşı hatıra fotoğrafı çektirip, kendisine ikram edilen mırradan içtikten sonra Mardin'den ayrıldı.

(MNG-ZG-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title