Haberler

"Maraş Milli Mücadelesinde Öne Çıkan İsimler ve Olaylar" Konferansı

(KSÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof.Dr.Orhan Doğan, Fransızların tekstil devi olmak için Maraş'ı ve bölgeyi işgal ettiğini söyledi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

(KSÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Doğan, Fransızların tekstil devi olmak için Maraş'ı ve bölgeyi işgal ettiğini söyledi.

Doğan, Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, KSÜ Nafi Baytorun Salonu'nda düzenlenen "Maraş Milli Mücadelesinde Öne Çıkan İsimler ve Olaylar" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Maraş'ın işgal güçleri için çok önemli bir coğrafi konuma sahip olduğunu ifade etti.

Kahramanmaraş'ın, İç Anadolu'ya bir geçiş noktası olduğunu kaydeden Doğan, şöyle konuştu:

"İşgal güçleri biliyordu ki Maraş ele geçtiğinde İç Anadolu da ele geçecekti. Çukurova ve Maraş Ovası Fransızlar için çok önemliydi. Fransızların tekstile olan hammadde ihtiyaçlarını karşılaması bakımından önemliydi. Çünkü Fransa tekstili canlandırmak için sömürgelerinden aldığı pamuklarla üretim yapıyordu. Fransızlar tekstilde dev olmak için Maraş'ı ve bölgeyi işgal etti. Eğer Maraş başta olmak üzere bu bölgeyi alsalardı tekstil ihtiyacı olan pamuğu buradan temin edecek ve böylece tekstilde dev olacaklardı. Ama alamadılar ve bu emellerine ulaşamadılar."

1854 yılından itibaren Maraş'ta açılan misyoner okullarının işgal güçleri açısından önemine değinen Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1854 yılından itibaren, Maraş'ta misyoner okulları açıldı. Böylece ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere'nin burada önemli altyapıları oluştu. Misyoner mekteplerinin burada oluşmasının nedeni, Maraş'ta yüzde 10-15'i oluşturan yerli Ermeniler vardı. ABD'nin özellikle Katolik mezhebine mensup olan Ermenileri Protestan mezhebine geçişi noktasında bir çabası vardı. Misyoner okulları Ermenileri Maraş'ta eğitme noktasında önemli bir işlev görmekteydi. Maraş bir çok açıdan işgal güçlerinin iştahını kabartan dindaşlarına özellikle bu bölgede din devleti kurmayı hedef edinen bir de çalışma vardı."

-Bayrak için "bez parçası" sözü, kurtuluşu tetikledi-

Ermenilerin işgal sırasında Fransızları "Yaşasın Fransa, yaşasın Ermeniler kahrolsun Türkler" sloganıyla karşıladığını anlatan Prof. Dr. Doğan, Tük Bayrağı için sarf edilen "bez parçası" sözünün kurtuluş mücadelesini tetiklediğini kaydetti.

Doğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Fransızların Maraş'ı işgaliyle yerli Ermeniler şımarmış, Fransız güçler içerisindeki Ermeni askerlerden de güç alarak mukaddes değerlere el uzatmaya başladılar. Daha sonra 31 Ekim 1919'da Sütçü İmam olayı gerçekleşti. Yerli Ermenilerin Fransızlarla Uzunoluk Hamamı'ndan çıkan kadınların peçelerine el uzatması ve "burası Fransızların memleketidir, peçeyle gezilmez" şeklinde sözlerinin ardından Sütçü İmam'ın silahından çıkan kıvılcım kurtuluş mücadelesinin ilk meşalesi oldu."

Konferansa, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Karaaslan, öğretim üyeleri, yazarlar, öğrenciler ve KSÜ personeli katıldı.

- KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: AA / Yerel

Sütçü İmam Üniversitesi Kahramanmaraş Orhan Doğan Fransa Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title