Haberler

Manyas Kuş Cenneti 'Susuz' Kaldı

Balıkesir'in Manyas İlçesi'ndeki Kuş Cenneti'nde, Kuşların Göç Etmeye Başladığı Mart Ayında İlk Kez Sular çekildi. Pelikanlar İçin Yapılan Yapay Yuvalar, Yerleşim Alanlarında Su Olmaması Nedeniyle, Göçten Gelen Binlerce Pelikan Toprak Alana Kuluçkaya Yatmak Zorunda Kaldı. Karabataklar, Gri Balıkçıl ve Kaşıkçı Kuşların Yuva Yapacakları Ağaçlar da Karada Kaldı.

BALIKESİR'in Manyas İlçesi'ndeki Kuş Cenneti’nde, kuşların göç etmeye başladığı Mart ayında ilk kez sular çekildi. Pelikanlar için yapılan yapay yuvalar, yerleşim alanlarında su olmaması nedeniyle, göçten gelen binlerce pelikan toprak alana kuluçkaya yatmak zorunda kaldı. Karabataklar, gri balıkçıl ve kaşıkçı kuşların yuva yapacakları ağaçlar da karada kaldı.

451 eşsiz canlı türüne sahibiz

Toplam 64 hektarlık alana sahip olan, kuş topluluklarının barınağı olma özelliğe sahip Manyas Kuş Cenneti, 1959 yılında Bakanlar Kurulu tarafından ‘Milli Park' ilan edilirken 1976 yılında da Avrupa Konseyi tarafından ‘A' sınıfı diplomaya layık görüldü. Manyas Kuş Cenneti, Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alındı. Son yıllara kadar 250 türden, 3 milyon kadar göçmen kuşa ev sahipliği yapan Manyas Kuş Cenneti'nde bu yıla kadar sular, göçmen kuşların geleceği şubat ve mart aylarında yükselerek, yuvaların ve söğüt ağaçlarının bulunduğu alanı kapladı.

Kendilerini güvende hisseden kuşlar rahatlıkla su içindeki ağaç ve sular içindeki sazlara kuluçkaya yatıyordu. Ancak, son dönemde yetersiz yağışlar nedeniyle göldeki su seviyesi bir türlü yükselmeyince göçten gelen kuşlar, yapay yuvalarda kuluçkaya yatmak zorunda kaldı.

Normalde su üstündeki sazlara yuva yapıp kuluçkaya yatması gereken göç pelikanların toprak alanlara kuluçkaya yatmaya çalıştığı görüldü. Yırtıcı hayvan saldırısından endişe eden pelikanlarla birlikte diğer kuşlar da tedirgin oldu.

En az 2 metre su yüksekliğinin bulunması gereken tepeli pelikanların yuvalarının bulunduğu bölgede hiç su bulunmazken, karabatak kuşları da, geçen yıl su içinde olan ve yuvalarının bulunduğu söğüt ağaçlarının karada olması nedeniyle henüz kuluçkaya yatmadı.

Kuş Cenneti Muhtarı Mehmet Ekin, göldeki seviyenin geçen yılın temmuz ve ağustos ayındaki düzeyde bile olmadığını söyledi. Muhtar Ekin, “Maalesef küresel ısınma bu yıl Türkiye'yi de etkiledi, su yok. Ağaçların altında su olursa kuşlar yavrularını rahatça büyütecek” dedi.

 

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yaşam

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title