Haberler

Manisa Zihinsel Engelliler Iş Sahibi Oldu

Zihinsel engelliler iş sahibi olduLüks otomobillerin kapı ve toz fitilleri onlardanMANİSA Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (MOSB) Zihinsel Engelli Korumalı İşyeri'nde (ZEKİ) faaliyet gösteren 12 atölyede, toplam 26 zihinsel engelli, diğer işçilerle aynı maaşa ve sosyal haklarda üretime katılıyor.

Zihinsel engelliler iş sahibi oldu

Lüks otomobillerin kapı ve toz fitilleri onlardan

MANİSA Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (MOSB) Zihinsel Engelli Korumalı İşyeri'nde (ZEKİ) faaliyet gösteren 12 atölyede, toplam 26 zihinsel engelli, diğer işçilerle aynı maaşa ve sosyal haklarda üretime katılıyor. Dünya çapında ünlü otomobil firmalarına sızdırmazlık ürünleri imalatı yapan Standart Profil'e bağlı Zihinsel Engelli Korumalı İşyeri'nde (ZEKİ) çalışan 8 engellinin ürettiği kapı ve toz fitilleri, yurt dışındaki farklı fabrikalarda Audi Q7, Fiat, Volkswagen otomobillerinde kullanılıyor. Manisa Zihinsel Engelliler Eğitme ve Koruma Derneği Başkanı Rabia Keskin, ZEKİ ile engelilerin önyargıları yıktığını söyledi.

MOSB tarafından Yunusemre İlçesi Keçiliköy Mahallesi'nde zihinsel engelli gençler için korumalı işyeri yapıldı. Geçen Ocak ayında faaliyete başlayan ve içinde 12 atölyenin yer aldığı merkezde, şimdilik 8 zihinsel engelli Standart Profil Fabrikası'nda kapı ve toz fitilleri, 8 engelli de Teleset Fabrikası'na kablo üretmeye başladı. Vestel'de de 10 zihinsel engelli genç üretime katılıyor. Önümüzdeki günlerde kurulucak bir atölyede de Bosch'a bağlı 8 zihinsel engelli bireyin istihdam edilmesi planlanıyor. Saat 09.00'da işyerine servislerle gelen engelliler, akşam yine servislerle evlerine bırakılırken, üretime katkı sağlamanın da sevincini yaşıyor.

Standart Profil-2 Fabrika Genel Müdürü Ergenç İneler, Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren tesislerindeki diğer işçilerle aynı haklara sahip ve aynı maaşı alan 8 zihinsel engelli birey, Audi'nin Q7 modeli ile Fiat ve Volkswagen otomobillerinin sızdınmazlık parçalarının üretimini yaptığını söyledi. İneler, Bu çocuklarımızın her birinin birbirinden farklı özellikleri var. Bu çocuklarımızın Zihinsel Engelli Korumalı İşyeri'nde (ZEKİ) ürettiği sızdırmazlık fitillerin hepsi yurt dışındaki farklı fabrikalarda farklı araçların üzerine takılarak değer olarak başka insanların kullanımına sunuluyor. Çalışan 8 zihinsel engellimiz gerçekten çok iyi performans gösteriyorlar. Bu performansları hergün hem iş güvenliği hem kalite hem de üretim açısından takip ediyoruz. Onların performansından çok memnunuz diye konuştu.

DAHA ÇOK İŞ İSTEMEYE BAŞLADILAR

Zihinsel engelli bireylerin artık kendilerinden daha çok iş istediğini belirten İneler, Yaklaşık 3 aydır çalışıyoruz. İlk gün başladığımızda çok az üretim yaptık. Kimi zaman hiç yapamadık kimi zaman ise bir tane yapabildik. İkinci, üçüncü gün derken, aylar geçtikten sonra yüzde 100 üretim hacmimize ulaştık. Çocuklarımız ile birlikte geçen hafta bir toplantı yapmaya geldik. Onlarla birlikte öğle yemeği yedik. Bize, 'Biz, bu işi yapmak istiyoruz. Artık bize daha çok ve zor işler verin' dediler. Şimdi bunun için çalışıyoruz. Nasıl işler yapacaklarını araştırıyoruz. Nasıl işler yapacaklarına beraber karar vereceğiz dedi.

3'ÜNCÜ FABRİKAMIZI KURDUK

ZEKİ bünyesindeki zihinsel engelliler sayesinde üçüncü fabrikalarını kurduklarını vurgulayan İneler, Bir katma değer yaratmak, bir emek sarf etmek herkesin hoşuna gidiyor. Ama bireylerimiz hayatlarında ilk defa bu katma değeri yaratıp karşılığını aldığı için hem kendilerine, hem ailelerine, sonra bu şehre, organize sanayi bölgesine ve arkasından da tüm Türkiye'ye katma değer sağlıyor. Bizde bunu Standart Profil Manisa üçüncü fabrikası olarak adlandırdık. Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde iki fabrikamız vardı. Çok büyük bir fırsatla burayı üçüncü fabrika olarak hizmete soktuk. Artık üçüncü fabrikamızdaki bu bireylerimizin sağlayacağı katma değer ile çok daha iyi noktalara geleceğimize inanıyoruz dedi.

BİR DAKİKA BİLE KAYBETMEYİP ŞUBE AÇSINLAR

Başta Manisa Organize Sanayi bölgesi'nde faaliyet gösterenler olmak üzere sanayicilere seslenen İneler, şunları söyledi

Bir dakika bile zaman kaybetmesinler ve burada bir şube açsınlar. Korumalı işyerine onlarda destek olsunlar. Hem üretimleri artsın hem de o üretimin sağladığı katma değer ile bu çocuklarımız daha güzel işlere sahip olsunlar dedi.

KENDİLERİNE ÖZGÜVEN GELDİ

ZEKİ'deki Korumalı İşyeri öğretmeni Esma Keskin ise, 8 zihinsel engelli bireyin çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade edip, engelli bireylerin mutluluklarının ailelerine de yansıdığını söyledi. Keskin, Buradaki bireylerimizin yine buradaki İş Eğitim Uygulama Merkezi'nden mezun olan öğrencilerimiz. Burada iş edindiler. Başlardaki 3 haftalık iş tekrar eğitiminden sonra çok iyi hale geldiler. Çalışmak onlar için çok büyük bir mutluluk. İşe başladıkları gündeki çabalarıyla, şimdi çabaları arasında çok büyük fark var. Kendilerini geliştirdiler ve hızlandılar. Özellikle para kazanmak onları çok sevindirdi. Kendilerine bir özgüven geldi dedi.

ÖN YARGILARI YIKTIK

Manisa Zihinsel Engelliler Eğitme ve Koruma Derneği Başkanı Rabia Keskin ise bugünleri çok beklediklerin belirtip, Zihinsel engelli bireyler, hep kıyıda köşede duruyordu. Toplumda hep, 'Bunlar iş yapamazlar. Birşeyi beceremezler' şeklinde bir önyargı vardı. Ama ZEKİ sayesinde bu ön yargıyı yıktık. Çocuklarımız işe başladılar dedi.

HER BİRİNİN HAYALİ VAR

ZEKİ'de Standart Profile üretim yapan 29 yaşındaki zihinsel engelli Süleyman Eryılmaz, çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtip, İlk maaşımla annemi yemeğe götürdüm. İkimizde mutlu olduk. Bundan sonraki hayalim birikim yaparak kendi işimi kurmak dedi.

28 yaşıdaki zihinsel engelli Ali Çelik Kanat de ilk maaşıyla yatırım yaptığını ifade ederek, Artık evimin erkeği oldum. Çalışıyorum ve para kazanıyorum. Maaşımla altın alarak yatırım yapıyorum. Yatırımımla iş kuracağım diye konuştu.

28 yaşındaki bir diğer zihinsel engelli Nazım Hikmet Er de maaşından birikim yapıp, ev almayı hedeflediğini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Organize Sanayi Bölgesi Audi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title