Haberler

Manisa Ülkenin Parazit Hafızası Bu Bankada

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Özbilgin, 32 yıl önce parazit toplamaya başlayıp 21 farklı türde, 3 bine yakın parazitin bulunduğu bankayı kurdu.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Özbilgin, 32 yıl önce parazit toplamaya başlayıp 21 farklı türde, 3 bine yakın parazitin bulunduğu bankayı kurdu. Ülkede tek olan parazit bankasını kuran Prof. Dr. Ahmet Özbilgin, hastalıklar için aşıların geliştirilmesinde ve tedavilerde parazit bankasının yol gösterici olduğunu belirterek, Türkiye'nin parazit hafızasının bu bankada saklandığını söyledi. MCBÜ Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Özbilgin, 32 yıl önce çalışma yapmak için parazit bulamayınca bu tarihten itibaren parazit biriktirmeye başladı. Prof. Dr. Özbilgin'in biriktirdiği parazitlerle, MCBÜ Tıp Fakültesi'nde bir parazit bankası kuruldu. Türkiye'de tek olan parazit bankasını kuran Prof. Dr. Özbilgin, dünyada sadece 4 parazit bankası olduğunu söyledi. Çalışma yapmak isteyen öğretim üyelerinin ilgisini çeken parazit bankası, National Geographic belgesellerine de konu oldu. Parazit bankasıyla parazitlerin ilk günkü gibi orijinal haliyle saklanabildiğini ve parazitlerin DNA yapıları korunarak, hastalıkları oluşturan enzim ve salgıları bozulmadan korunduğunu kaydeden Prof. Dr. Özbilgin, parazitlerin sıvı azot tankında eksi 196 derecede muhafaza edildiğini söyledi. Özellikle parazit aşılarının, tanı kitlerinin geliştirilmesinde ve tasarlanan yeni ilaç moleküllerini tarama, tedavi etkinliğini araştırmada bankanın büyük etkisinin olduğunu ifade eden Özbilgin, 21 farklı türden yaklaşık 3 bin paraziti bankada bulunduğunu dile getirdi. Özbilgin, "Parazitlere kolay ulaşamıyordum. Çalışma yapmak için parazit biriktirmeye başladım. İlk başladığımda tek elimde tek parazit vardı. O zamandan itibaren parazit çeşidini güçlendirerek bu bankayı kurduk. Parazit bankasından iki bölümde yararlanılıyor. Araştırma için kullanılıyor. Araştırmacılar bu bankadan aşı, tedavi için ilaç, tanı kitleri için bankadan aldıkları parazitlerle çalışıyorlar. Birçok uzmanlık öğrencisi tarafından materyal olarak kullanılıyor" dedi.

ÜLKENİN PARAZİT HAFIZASI BU BANKADA

Bankanın Türkiye'de tek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özbilgin, "Türkiye'nin parazit hafızası bu bankada saklanıyor. Hastaya tanı koyulduktan sonra aldığımız parazitleri özel ortamlarda belirli ilaçlarla karıştırıyor ve çok özel ortamlarda sıvı azot tankında saklıyoruz. Parazitler sıvı azot tankında çok uzun yıllar canlılıklarını sürdürüyorlar. Özellikle aşı, ilaç, tanı için isteyen kişilere bu parazitler kullanılıyor" diye konuştu.

EN ÖNEMLİ RİSK SITMA HASTALIĞI

En çok bağırsak parazitlerine rastladıklarını ve bankada boyutları oldukça büyük olan bağırsak parazitlerini sakladıklarını kaydeden Prof. Dr. Özbilgin, ülke için en önemli risk faktörlerinden birinin sıtma hastalığı olduğunu söyledi. Özbilgin, "Ülkemizde birçok kişide bağırsak paraziti bulunuyor. Çocukluk çağında birçok çocukta bağırsak paraziti bulunuyor. Sağlık Bakanlığı'nın sıtma savaşı yöntemleri ile yerli vaka artık görünmüyor. Ama yurtdışından turist ya da çalışmaya gelen kişiler, kamyon şoförleri ile sıtma bulaşabilir. Sıtmayı yayan sineklerin tamamı ülkemizde bulunduğundan en önemli risklerden birisi sıtmadır. Yakarcı sineği bulaştırdığı şark çıbanı ve karaciğer dalak büyümesine neden olan Leishmania paraziti vardır. Bu parazit baskı altında tutulmakta, daha az vakada görülmektedir" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title