Haberler

Manisa'nın Yüz Yıllık Kadir Gecesi Geleneği

Saruhanlı ilçesine bağlı Nuriye Mahallesi ile özdeş, sütlü nuriye tatlısı, yüz yılı aşan bir gelenek olarak Kadir Gecesi sofralarını süslemeye devam ediyor.

Saruhanlı ilçesine bağlı Nuriye Mahallesi ile özdeş, sütlü nuriye tatlısı, yüz yılı aşan bir gelenek olarak Kadir Gecesi sofralarını süslemeye devam ediyor.

Saruhanlı ve Nuriye Mahellesi'nin, ünü ülke geneline yayılan sütlü nuriye tatlısı, ilçenin en özel tatlarından biri olmasının yanı sıra yüz yılı aşan bir gelenek olarak, başta Kadir Gecesi olmak üzere kandillerde evlerde özenle yapılarak sofralardaki yerini alıyor.

Nuriye Mahallesi Kadınların Bugünü ve Geleceğine Destek Derneği (KABGED) Başkanı Senem Turgut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sütlü nuriye tatlısının, Selanik göçmenlerinin yörelerine taşıdığı bir lezzet olduğunu ifade etti.

Yufka ve süt kullanılarak yapılan tatlının, orijinal tarifindeki en ince özelliğinin, ineğin yavruladıktan sonra buzağının beslenmesi için salgıladığı ve "ağız sütü" olarak adlandırılan ilk sütün kullanılarak yapılması olduğunu dile getiren Turgut, bununla birlikte tatlının son yıllarda normal dönemdeki süt kullanılarak da yapılmaya başlandığını belirtti.

Turgut, sütlü nuriye tatlısının mahallelerinin yüz yılı aşan bir geleneği olduğunu ve özellikle başta Kadir Gecesi olmak üzere kandil günleri sofraların vazgeçilmezi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Çok eski yıllarda 'süt pidesi' diye adlandırılan bu tatlı, zamanla 'Sütlü Nuriye Tatlısı' diye anılmaya başladı. Önceki yıllarda sütlü nuriye tatlısı sadece kandil gecelerinde yapılırdı ancak son yıllarda tatlının üretimi de tüketimi de yaygınlaşarak özel günler için de yapılıyor. Mahallemizin adıyla özdeşleşen, her evde sofraları süsleyen tatlımız, kandil gecelerinin vazgeçilmezidir. Kandiller yaklaşınca mahalle kadınlarımızda sütlü nuriye tatlısı yapımı için tatlı bir telaş başlar."

-Tatlının yapılışı

Kadir Gecesine özel olarak evinde sütlü nuriye tatlısı yapan mahalle sakinlerinden Huriye Özdoğan (65) meşhur tatlının yapımı hakkında bilgi verdi.

Tatlının yapımında yufka hazırlamak için su, un ve çok az tuz, üzerine dökmek için de "ağız sütü" kullandıklarını belirten Özdoğan, tatlının yapım aşamasını ise şöyle anlattı:

"Su ile unu yoğurup hamur haline getirdikten sonra çok ince 12 yufka açıyoruz. Yufkaların 6'sını bir tepsinin içine yerleştiriyoruz, kalan 6 yufkayı ise bir başka tepsiye dizip, üzerine kaynatılıp muhallebi kıvamına getirilmiş sütü döküyoruz. Bu işlemin ilk tepside bekleyen 6 yufkayı, sütle kaplanmış yufkaların üzerine kapatıyoruz. Daha sonra yufkaları kare şeklide kesip tepsiyi fırına veriyoruz. Yufkaların üzeri kızarıncaya kadar tepsi fırında kalıyor. Tatlı fırından çıktıktan sonra soğutulup servis yapılıyor."

Kaynak: AA / Yerel

Kadir Gecesi Kandil Dağı Saruhanlı Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title