Haberler

Manisa'da, 4 Haneli 16 Nüfuslu Köy

Manisa'nın Ahmetli İlçesi'ne Bağlı 4 Haneli Halil Kahya Köyü'nde Nüfus, Geçim Sıkıntısı Yüzünden Yaşanan Göçler Nedeniyle Yıllardır Değişmiyor.

Manisa'nın Ahmetli İlçesi'ne bağlı 4 haneli Halil Kahya Köyü'nde nüfus, geçim sıkıntısı yüzünden yaşanan göçler nedeniyle yıllardır değişmiyor.

Hane sayısı ve az sayıdaki nüfusuyla duyanları hayrete düşüren Halil Kahya Köyü'nde toplam 4 hanede Sever, Candan ve Duran soy isimlerinden oluşan sadece 16 kişi yaşıyor. Nüfus azlığının hizmet gelmesini de olumsuz etkilediği öne sürülürken, yolu olmayan köyde vatandaşlar sularını meydandaki tek çeşmeden alıyor. Köydeki 3 ilköğretim öğrencisi ise, taşımalı sistemle 4 kilometre uzaklıktaki Aladır Köyü İlköğretim Okulu'na gidiyor. Yoksulluk nedeniyle 48 yaşında olmasına rağmen evlenemediğini belirten köyün bekar muhtarı Hasan Basri Sever, 100 yıllık köyde 18 yıldır muhtarlık yaptığını ve hane veya kişi sayısında artış olmadığını kaydederek, 18 yıl önce 35 olan nüfusun 16'ya gerilediğini belirtti. Köyde yaşayan gençlerin çalışmak için dışarıya gitmesi nedeniyle nüfusun sürekli gerilediğini ifade eden Sever, köylülerin genelde sanayi tesisleri bulunan Manisa merkez ve Turgutlu İlçesi'ne göç ettiğini söyledi. Babasını 1973 yılında kaybeden Sever, 6 kardeş olduklarını, dördünün dışarıda, ikisinin köyde yaşadığını dile getirdi.

Muhtarlığın kendisini tembelliğe alıştırdığını belirten Sever, "Muhtar olmadan önce çalışıyor, daha çok para kazanıyordum. Şimdiyse köylünün, 'Muhtar adam çalışır mı?' sözü yüzünden tembelliğe alıştım. Sadece devletin verdiği 240 YTL maaşla yetiniyorum. Oysa daha önce bu paranın 4-5 mislini kazanıyordum. Köyün geleceğinden de ümitsizim. Şu anda burada oturan ailelerden de gitmek isteyenler var. Zannediyorum birkaç yıl içinde köy feshedilir" dedi.

Köylülerden Asiye Sever, su taşımaktan bıktıklarını söyleyerek, "Her gün eve su çekmekten bıktık. Yetkililer, nüfusumuz az olduğu için bizimle ilgilenmiyor. Bir su derdimiz çözümlenemedi" diye konuştu.

5. sınıf öğrencisi Mehmet Sever ise, büyüyünce kaymakam olmak, köylere ayrım yapmadan yardım etmek isteğini dile getirdi. Halil Kahya Köyü'nde yaşayanların isimleri ise şöyle:

"Muhtar Hasan Basri Sever (43), Fatma Sever (72), Ali Candan (62), Durdu Candan (60), Hatice Candan (25), Nasuf Duran (56), Fatma Duran (50), Muhammed Duran (12), Yılmaz Duran (21), Telat Duran (19), Halil Sever (41), Asiye Sever (31) Hüseyin Sever (31), Mehmet Sever (12), Fatih Sever (11) ve Selma Sever (9)."

(ÖA-YK-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title