Haberler

Manisa Belediyesi'nden Fetih Projesi

Manisa Belediyesi, Manisa'nın fethinin 700.yılı dolayısıyla kutlama programı hazırladı.

Manisa Belediyesi, Manisa'nın fethinin 700. yılı dolayısıyla kutlama programı hazırladı.

Manisa Belediyesi, Manisa'nın fethedilişinin 700. yılı dolayısıyla çeşitli etkinliklerin yer aldığı kutlama programı hazırladı. Belediye Başkan Yardımcısı Nursel Ustamehmetoğlu ve Kültür Müdürü Kemal Çamlıoğlu, programlara yönelik olarak Belediye Encümen Salonu'nda basın açıklaması yaptı. Manisa'nın fethedilişini sosyal, kültürel, sanatsal ve bilimsel anlamda ortaya çıkaracak faaliyetlere imza atacaklarını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Ustamehmetoğlu, kentin tarihi kimliğinin gelecek kuşaklara aktarılması amacında olduğunu söyledi. Ustamehmetoğlu kutlamalara yönelik şöyle konuştu, "Bilindiği üzere 2013 yılı atalarımızın bu toprakları bizim için ve gelecek kuşaklarımız için ebediyen vatan kıldıkları tarihin 700. yıldönümüdür. Bundan 699 yıl önce ünlü Türk Beyi Saruhan Bey ve etrafındaki gaziler Magnesia Kalesi'ni fethederek şehrimizi ebedi Türk vatanı haline getirdiler. Ünlü Manisa tarihçisi Çağatay Uluçay ve diğer tarihçilerin ortak kanaatlerine göre fetih 26 Ekim 1313 tarihinde bir Regaip Kandili gecesinde gerçekleştirilmiştir. Biz Manisalılar fethin hatırasını yüzlerce yıldır her Regaip Gecesi yaktığımız mumlarla ya da fenerlerle yaşatıyoruz. Bizler de fethin 700. yılında bu fetih hatırasını daha büyük organizasyonlarla anmak ve gelecek kuşaklara miras bırakmak istiyoruz. Bu nedenle Manisa Belediyesi olarak Manisa'nın fethedilişinin 700. yılı için kutlama programı hazırladık. 2013 yılı boyunca farklı boyutlarda kutlamalar yapacağız. Şuanda Belediye Başkanımız Cengiz Ergün önderliğinde çeşitli birimlerimiz faaliyetlere yönelik hazırlıklarını yapmaktadır. 700. yıl kutlamalarına tüm Manisalılar'ın, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin katılımını bekliyoruz. Bu amaçla önümüzdeki günlerde aktif hale getirerek, kullanıma sunacağımız internet sayfası aracılığıyla, bu konuya yönelik fikir ve önerileri alacağız. İnanıyoruz ki kutlama programımıza Manisalılar'ın fikirleri önemli katkı sağlayacaktır. Böylece 2013 fetih kutlamaları çok daha kapsamlı ve coşkulu olacaktır" Manisa'nın fethinin 700. yılından başlamak üzere her yıl 26 Ekim tarihinde kutlanması gerektiğini belirten Ustamehmetoğlu, tüm Manisalılar'ı kutlamalara katkı sunmaya davet etti.

"TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK"

Manisa'nın fethinin 700. yılı kutlamalarının belirli başlıklar altında toplandığını belirten Kültür Müdürü Kemal Çamlıoğlu da her bir etkinliğin danışma kurulunda ayrıntılı şekilde planlandığını söyledi. Çamlıoğlu, etkinliklere yönelik şöyle konuştu: "Hem tarihimizi gün yüzüne çıkarmak hem de bu konuda Manisalılar'ı bilgilendirmek amacıyla çeşitli etkinlikler hazırladık. Özellikle yerli ve yabancı bilim adamlarını bir araya getirerek, Fetih ve Saruhanoğulları konusunda her ay bir konferans düzenlenmesini, Uluslararası Saruhanoğlulları Sempozyumu'nun gerçekleştirilmesini hedefliyoruz. Hatıra olarak saklanabilmesi amacıyla Saruhanoğlulları dönemine ait paralar bastırmayı amaçlıyoruz.

Yoğun katılım sağlanacağını düşündüğümüz etkinlikler arasında Manisa'nın fethine yönelik hat, şiir, kompozisyon, resim, hikaye, beste ve Fetih Suresi okuma yarışmaları düzenleyeceğiz. Ayrıca Manisa Belediyesi olarak milli bayramlarda yaptığımız fener alayları gibi, fethin başladığı surların önünden başlayarak şehir meydanına kadar fetih alayı gerçekleştirileceğiz. Bunların yanı sıra 2013 yılı boyunca kullanılmak üzere fethi anımsatacak bir logo yarışması düzenleyeceğiz. Yine fethin yıldönümü dolayısıyla çeşitli sanatçılar ve korolarla yıl boyu konserler verecek. Kalıcı eserlere yönelik olarak da Manisa Surları ve Kalesi'nde restorasyon çalışmaları başlatılmasına yönelik girişimlerde bulunacağız. Elbette tüm bunlar geniş kapsamlı çalışmalar neticesinde gerçekleşecektir. Bu amaçla duyurusunu yapmış olduğumuz kutlama programına katkı sağlayacak herkesi bekliyoruz. Manisa Belediyesi olarak tarihi saygı çerçevesinde attığımız bu adımın büyük ilgiyle karşılanacağını umut ediyoruz."

700. YIL ETKİNLİKLERLE KUTLANACAK

Manisa Belediyesi tarafından Manisa'nın fethinin 700. yılı çerçevesinde fetih temalı konferanslar, Uluslar arası Saruhanoğulları Sempozyumu, 700. yıla özel sikke bastırılması, hat, resim, kompozisyon, roman, hikaye yarışması, Fetih Suresi Okuma Yarışması, fethin canlandırılması animasyonu, fetihle ilgili heykel ve afiş hazırlanması, okçuluk gösterileri, Fethin 700. Yılı Logo Yarışması, etkinliklere yönelik internet sitesi kurulması, Manisa Kalesi ve Surları restorasyonu, çeşitli sanatçıların konser vermesi, Manisa Kalesi için arkeolojik kazı yapılması faaliyetlerine imza atılacak. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Regaib Kandili Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title