Haberler

    Maneviyatı Temsil Eden Muhteşem Yapı: Brasilia Katedrali

    Brezilya'nın başkenti Brasilia'da bulunan Brasilia Katedrali, farklı tasarım yapısıyla dikkat çeken önemli bir mimari. Oscar Niemeyer tarafından tasarlanan bu devasa katedral, betonarme bir yapıdan oluşuyor ve hiperbolik şekli sayesinde oldukça dikkat çekiyor. Bu sebeple şehre ilk kez ayak basan ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelmiş durumda.

    Başarılı mimar Oscar Niemeyer tarafından tasarlandı

    Güçlü bir ifadeye ve yansıttığı estetik görünümü ile eşsiz bir yapıya sahip olan Brasilia Katedrali'nin inşasına 1958 yılında başlanmış. Bundan önce ise projenin mimarı Oscar Niemeyer, yapı ile ilgili birçok detayı planlamış. Ünlü mimarın öncelikli amacı ortaya güçlü ve ülkeyi yansıtan bir eser çıkarmakmış. Üzerinde çalıştığı tüm detayları bu temel düşünce üzerine oturtan Niemeyer'in, düşüncelerini hayata başarılı bir şekilde geçmiş olması ise onun çok daha fazla tanınır ve ödüllü bir mimar olmasını sağlamış.

    İç ve dış kısımda maneviyatı temsil eden etkileyici detaylar

    Çapı 70 metre olan katedralin dış kısmında farklı ve ilginç şekillerde 16 adet betondan sütun bulunuyor. Dış kısmında ise iç kısmı gösteren şeffaf pencereler var. Bu pencerelerin yapımının bitmesiyle birlikte, 1970 yılında hizmet vermeye başlayan katedralin dış tarafında yapıyı manevi olarak koruduğuna inanılan dört adet bronz heykel yer alıyor. Her bir heykel ise 3 metre boyunda.

    Yapının iç kısmında ise havada süzülürmüş gibi görünen melekler tavana asılı halde duruyor. Her birinin boyutu ve ağırlığı birbirinden farklı. Tasarımı ilgi çekici bir hale getiren seramik karoların boyası tamamen el işçiliği olmasıyla dikkat çekiyor. Seramiklerin yapıdaki en önemli görevi ise 1977 yılında Atos Bulcao tarafından yapılmış olan vaftizhaneyi örtmesi. İç mekanın en dikkat çeken diğer bir ayrıntısı ise canlı ve farklı renk tonlarındaki vitray pencereler.

    Ülkenin geçmişi ve maneviyatını yansıtan güçlü mimari yapı

    Çatısı cam ile kaplı olan ve estetik açıdan kusursuz denebilecek görüntüsüyle dikkatleri üzerine çeken Brasilia Katedrali, aynı zamanda önemli bir geçmişe sahip. Ünlü mimar Oscar Niemeyer'e 1988 yılında Pritzker Ödülü'nü kazandıran bu eşsiz yapı, Brezilya'nın mimaride önemsediği zengin estetik detayları barındırması ile öne çıkıyor.

    Bu zengin detaylar, kilisenin ülke için büyük önem taşıması üzerinde oldukça etkili. Buna göre yapının planlanması ve inşa edilmesi aşamalarında Niemeyer, kilisenin ülke için önemini ve manevi değerini estetik unsurlar üzerinde kullanmaya çalışmış. Dolayısıyla Brasilia Katedrali, turistik etkilerinin yanı sıra, ülke için manevi bir öneme sahip olmasıyla da biliniyor.

    Kaynak: Milliyetemlak.com / Emlak

    Brasilia Emlak Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title