Haberler

Maliye Mükellefe Riskine Göre Davranacak

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Mükelleflerin Risk Ölçümlerini Yaparak, Riskli Grupların Daha Kolay Tespiti, Risksiz Grupların İse İşlemlerinin Kolaylaştırılmasını Sağlayacak Sistemin Tamamlandığını Bildirdi.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), mükelleflerin risk ölçümlerini yaparak, riskli grupların daha kolay tespiti, risksiz grupların ise işlemlerinin kolaylaştırılmasını sağlayacak sistemin tamamlandığını bildirdi.

GİB'den yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Birliği'nce finansmanı sağlanan projenin tamamlanarak vergi incelemelerinde risk yönetim sisteminin geliştirildiği ifade edildi. Sistemin önemli bir parçası olarak Gelir İdaresi içinde bir risk yönetim birimi kurularak mükelleflerin risk profilleri çıkarılmaya başlandığı bildirilen açıklamada, "Veri ambarında toplanan gerek mükelleflerin kendilerinin sağladığı gerekse üçüncü kişilerden alınan bilgiler kullanarak riskli mükellefleri, dolayısıyla incelenecek mükellefleri daha isabetli bir şekilde tespit eden bir model geliştirildi" denildi.

-RİSKSİZ MÜKELLEFE ANINDA İADE-

Geliştirilen risk yönetimi sisteminin diğer bir ayağını da Katma Değer Vergisi denetimi ve vergi iadeleri için geliştirilen modelin oluşturduğu vurgulanan açıklamada, bu çerçevede, öncelikle mükelleflerin iade alacaklarının üçüncü kişi vergi borçlarına mahsup imkanının tamamen ortadan kaldırıldığı kaydedildi. Ayrıca, Mal Müdürlükleri bünyesinde iadeye konu işlem yapan mükelleflerin, teknik kapasitenin daha fazla olduğu vergi dairesi müdürlüklerine nakledildiği anlatılan açıklamada, "Ayrıca, aktif büyüklükleri, üretim kapasitesi, istihdam düzeyi ve vergi iadeleri bakımından geçmiş performansı göz önünde bulundurulmak suretiyle risksiz olan mükelleflere iadelerin herhangi bir formalite aranmaksızın talep üzerine ve vakit geçirilmeksizin yapılması yönündeki çalışmalarımız son aşamaya gelmiş bulunmaktadır" denildi.

-KDV BEYANINDA ÇAPRAZ KONTROL-

Katma Değer Vergisi mükelleflerinin beyanlarının oto-kontrolüne imkan verecek olan Ba-Bs formlarının, şimdiye kadar yıllık olarak alınmaktayken, Nisan 2008'den itibaren aylık olarak alımına başlanacağı ifade edilen açıklamada, bu formlar sayesinde mükelleflerin mal alım ve satımları ile KDV beyanlarının çapraz kontrole tabi tutulabileceğinin altı çizildi.

Sahte belge düzenleyen ve kullanan mükelleflerin takibine imkan sağlayan kod sisteminin kullanımın Türkiye geneline yaygınlaştırılması çalışmalarının bitirildiği bildirilen açıklamada, sistemin yakında vergi dairelerinin kullanımına açılacağı belirtildi. Bu sayede, vergi daireleri iadeleri yaparken iadeye konu belgelerle ilgili araştırmayı daha hızlı ve etkin bir şekilde yapma imkanına kavuşacakları kaydedildi. (ANKA)

(YLD/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title