Haberler

Maliye Bakanı Unakıtan: "Mısır'daki Türk Yatırımları 2 Yılda 2 Milyar Dolara Çıkacak"

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Başta Kahire, İskenderiye ve Bourgel-arap Bölgelerinde Olmak Üzere Mısır'daki Türk Yatırımları Artmasını Beklediklerini İfade Ederek, Halihazırda 500 Milyon Dolar Civarında Olan Mısır'daki Türk Yatırımlarının Gelecek 2 Yıl İçinde 2 Milyar Dolar Düzeyine Çıkacağını Öngördüklerini Söyledi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, başta Kahire, İskenderiye ve Bourgel-Arap bölgelerinde olmak üzere Mısır'daki Türk yatırımları artmasını beklediklerini ifade ederek, halihazırda 500 milyon dolar civarında olan Mısır'daki Türk yatırımlarının önümüzdeki 2 yıl içerisinde 2 milyar dolar seviyesine çıkacağını öngördüklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve beraberindeki heyetle birlikte Mısır'da bulunan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Kahire'de düzenlenen Türk-Mısır İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, 200'den fazla Türk işadamı ile Mısır'a gerçekleştirdikleri bu ziyaretin önemine değinerek, "Bizler, yaklaşık 80 milyonluk dinamik nüfusu ile piyasa ekonomisine geçişte büyük mesafe kaydetmiş Mısır'ı, önemli bir stratejik ortak olarak görüyoruz" dedi.

-"HEDEF ORTA VADEDE 5 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ"-

İki ülke arasındaki ticaret hacminin Serbest Ticaret Antlaşmasının imzalandığı 2005 yılında 700 milyon dolar seviyesinde olduğunu, bu rakamın 2007 yılında 1.6 milyar dolara çıktığını ifade eden Unakıtan, ticaret hacminin orta vadede 5 milyar dolar seviyesine ulaşmasını hedeflediklerini kaydetti.

"Başta Kahire, İskenderiye ve Bourgel-Arap bölgelerinde olmak üzere, Mısır'da ki Türk yatırımları artmasını bekliyoruz" diyen Unakıtan, halihazırda 500 milyon dolar civarında olan Mısır'daki Türk yatırımlarının önümüzdeki 2 yıl içerisinde 2 milyar dolar seviyesine çıkacağını öngördüklerini söyledi. Unakıtan, TAV'ın Mısır'da yapımını üstlendiği havaalanının da 2 yıl içinde tamamlanacağını vurguladı.

-"THY'NİN İSKENDERİYE SEFERİ BİR AN ÖNCE BAŞLAMALI"-

Unakıtan, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde büyük hedeflere ulaşılabilmesi için ulaştırma sektöründeki ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek, bu kapsamda Türk Hava Yolları'nın Mısır'ın ikinci büyük şehri olan ve Türkiye ile ticaretin büyük bölümünü gerçekleştiren İskenderiye'ye haftanın belirli günlerinde sefer düzenlemesine yönelik çalışmaların bir an önce sonuçlandırılması gerektiğine işaret etti.

İşbirliği yapılabilecek bir diğer önemli alanın enerji olduğuna dikkat çeken Unakıtan, Arap doğalgazının Avrupa'ya nakledilmesini sağlamak amacıyla, Arap Doğalgaz Boru Hattının Türkiye'deki şebekeyle birleştirilmesinin büyük önem taşıdığın söyledi.

-ARAP DOĞALGAZ BORU HATTI-

Hattın Mısır El Arish'ten Ürdün Akabe'ye ve oradan El Rehab'a kadar uzanan ilk iki bölümünün tamamlandığını hatırlatan Unakıtan, üçüncü bölümün inşaatının ise halen sürdürülmekte olduğunu kaydetti. Unakıtan, söz konusu boru hattının, Suriye-Türkiye sınırı arasındaki 230 kilometrelik bölümünün büyük kısmının tamamlandığını, hattın Türkiye'deki bölümünün de süratle tamamlandığını ifade ederek, "Türkiye'den de Nabucco hattı vasıtasıyla Avrupa'ya bağlanması öngörülen bu hat, hem ülkemiz hem Avrupa için son derece önemlidir" dedi.

-"KALICI BARIŞ İÇİN İKİ ÜLKEYE BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR"-

Unakıtan, dünyanın en karışık ve sorunlu bölgesi olan Ortadoğu'da kalıcı barışın, ekonomik büyümenin ve refahın sağlanması için bölgenin en önemli iki ülkesi olan Türkiye ve Mısır'a büyük sorumluluk düştüğüne vurgu yaparak, "Türk ve Mısır halkı arasında kökleri yüzyıllarca geriye giden dostluk ve kardeşlik ilişkileri mevcuttur. Ülkelerimiz gerek ikili ve gerekse diğer bölge ülkeleriyle olan ilişkilerini ne kadar sağlam tutar ve geliştirirlerse, Ortadoğu'nun refahına da o ölçüde katkıda bulunurlar" diye konuştu.

-TİM BAŞKANI SATICI: "KARŞILIKLI FIRSATLAR GÖRELİM"-

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Satıcı da, Türkiye ile Mısır'ın karşılıklı olarak önemli fırsatlara sahip olduklarını belirtti ve son 15 yılda iki ülke arasındaki ticaret hacminin 7 kat büyüdüğüne dikkat çekti.

Satıcı, sadece 2006 yılında Mısır'a yatırım yapan Türk tekstil şirketi sayısının 60'ı bulduğunu, Mısır'daki Türk yatırımlarının 1 milyar doları aştığını ve önümüzdeki yıllarda bu rakamın gittikçe katlanacağını söyledi. Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin "Lambalar ayrı olabilir, ama ışık aynı" sözlerini hatırlatan Satıcı, şöyle konuştu:

"Karşılıklı olarak ortak denizi paylaşan toplam nüfusu 150 milyonluk, ortalama yaşları 25'lerde olan kardeş cumhuriyetleriz, milletleriz. Karşılıklı olarak fırsatlara sahibiz. Bunları görelim. İki tarafında ilk yapması gereken şey bunları daha derinden, daha yaratıcı bir biçimde görmek olmalıdır. Bu paylaşılabilir pastanın her iki taraf içinde büyümesine, her iki tarafa daha da fazla refah, zenginlik ve mutluluk getirmesine neden olacaktır." (ANKA)

(AD/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title