Haberler

Maliye Bakanı Unakıtan Ascame Genel Kurulu'nda

Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliğinin (Ascame) 18. Olağan Genel Kurul Toplantısı, The Marmara Istanbul Oteli'nde Başladı.

Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliğinin (ASCAME) 18. Olağan Genel Kurul Toplantısı, The Marmara Istanbul Oteli'nde başladı.

Genel Kurulun açılışına, ASCAME Başkanı Jilani Ben M'Barek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin 2006 yılı enflasyonun 9,6'ya düştüğünü hatırlatarak, "Bu sene de düşüş devam ediyor. 9 veya onun altındaki rakamları görmeye başlayacağız" dedi.

ASCAME'ye üye ülkelerin ihracatlarının 1.5 trilyon dolar, ithalatlarının 1,7 trilyon dolar olduğunu kaydeden Unakıtan, ithalatın ihracattan daha fazla olduğuna dikkat çekerek Türkiye de dahil bu ülkelerin ithalat-ihracat oranlarını dengelemek için gayret göstermeleri gerektiğini söyledi.

"Shatli ve kalıcı ekonomi istiyorsak, büyüme özel sektörün olmalıdır. Bu şekilde hareket eden ülkeler, küreselleşen dünyada küreselleşmenin faydalarından daha fazla istifade ediyorlar. Serbest piyasa ekonomisinde maksat, ekonomik faaliyetleri özel sektörün yapmasıdır. Eğer devlet yaparsa eline yüzüne bulaştırır" şeklinde konuşan Unakıtan Türkiye'de son 4.5 yıldan beri 37.5 milyar dolarlık özelleştirme yapıldığını, ve bunun önemli bir yapısal reform olduğunu anlattı.

ENFLASYON'DA 9 VEYA ONUN ALTINDAKİ RAKAMLARI GÖRMEYE BAŞLAYACAĞIZ

Maliye Bakanı Unakıtan, 2002'de 180 milyar dolar olan GSMH'nin dün açıklanan rakamlara göre 410 milyar dolara ulaştığını, yapısal reformlar sayesinde sürdürülebilir büyümenin sağlandığını ve Türkiye'nin her yıl ortalama yüzde 7,5 büyüdüğünü ve Türkiye'nin bu büyümesini sürdüreceğini ifade ederek "2013'te kişi başına düşen gelir 10 bin doların üzerine çıkacaktır. Yaptığımız planlama, hedef böyle. Türkiye'nin 2006 yılı enflasyonu 9,6'ya düşmüştür. Bu sene de düşüş devam ediyor. 9 veya onun altındaki

rakamları görmeye başlayacağız" dedi.

Bakan Unakıtan, Türkiye'nin bu başarıları elde etmesinde mali disiplinin ve yapısal reformların önemli olduğunu ve bunların sürdürüleceğini vurguladı.

ASGARİ ÜCRET TÜRKİYE'DE YÜKSEK DEĞİLDİR''

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Unakıtan aksi yönde görüşlere rağmen Türkiye'de asgari ücretlerin yüksek olmadığını belirtti.

Partilerin mazot fiyatlarına dair vaatlerinin hesapsız kitapsız söylemler olduğunu belirten Unakıtan, "Herhangi bir hesap yapan kimsenin bunları söylememesi lazım. Demek ki seçim öncesi herkesin gözünü bir seçim hırsı büyümüş. Ondan dolayı hesapsız atıp gidiyorlar. Bunların hiçbir mesnedi yoktur. Ben bunu gayri ciddi buluyorum" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın fındık fiyatlarına ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine ise Unakıtan, önümüzdeki hafta başında Bakanlar Kurulunun yapılacağını tahmin ettiğini ve konunun burada görüşülmesinin ardından, verilecek kararın kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

Unakıtan, IMF'nin Türkiye'de asgari ücretin yüksek olduğuna ilişkin görüşleri hakkında bir soruyu da, "IMF'nin hesapları kendine göre yaptığı hesaplardır. Biz de kendimize göre hesap yaparız. Zaman zaman bazı noktalarda aynı yerlerde buluşabiliriz, zaman zaman da buluşmayabiliriz. Asgari ücret, onlardan bir tanesi. Biz inanıyoruz ki asgari ücret Türkiye'de yüksek değil" şeklinde yanıt verdi.

BÜYÜME KAMU HARCAMALARINDAN DEĞİL İHRACATTAN KAYNAKLANIYOR

Bakan Unakıtan, beklentilerin üzerinde ki büyümenin kamu harcamalarında görülen artıştan kaynaklandığı ve hükümetin seçim ekonomisi uyguladığı yönünde görüşlerin hatırlatılması üzerine ise şöyle konuştu:

"O manaya getirici yazılar yazıldığını ben de üzülerek gördüm. Fakat ciddi olarak baktığımız zaman ihracata dayalı bir büyüme olduğunu görüyoruz. Bu, Türkiye'nin şimdiye kadarki büyük bir özlemiydi. İhracata dayalı ekonomik büyümeyi sağlamak, Türkiye için fevkalade önemli bir husustu. Bu sağlanmış görünüyor. Nitekim bazı ciddi yazarlarımız da buna dokunmuşlar. İşin bu yönüne bakmak lazım. Bir de özel sektörün harcamalarını azaltıp tasarruflarını artırması lazım. Çünkü ciddi şekilde özel sektörde

tasarruf açığı var. Bu da oluşmuş vaziyette. Bu bakımdan bunu getirip seçime dayandırmak fevkalade yanlış bir söz".

(ERÖ-ERÖ-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title