Haberler

Maliye Bakanı Şimşek, Batman'da Açıklaması

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Maliye Bakanlığı'nda büyük değişim ve dönüşüm içerisindeyiz."

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, " Maliye Bakanlığı'nda büyük değişim ve dönüşüm içerisindeyiz. Bu dönüşüm fiziki ve kurumsal değil, aslında bir zihniyet devrimi" dedi.

Bakan Şimşek, vergi rekortmenlerine plaket verilmesi dolayısıyla düzenlenen törende, vergi yükünün Türkiye'de iddia edildiği kadar yüksel olmadığını söyledi.

OECD ülkelerine bakıldığında, toplam vergi ve primlerin milli gelire oranınında ortalamanın yüzde 34 olduğunu belirten Bakan Şimşek, Türkiye'nin ortalamasının ise yüzde 27,4 olduğunu ifade etti.

Eskiden 100 lira kar eden bir şirketin, 30 lirasını vergi olarak verdiğini hatırlatan Bakan Şimşek, şöyle konuştu:

"Eğer bu karı hissedarlara dağıtsalar, bu vergi 65 liraya çıkıyordu. Yani devlet diyordu ki 'sen 100 lira kar ettin, eğer hissedarına dağıtırsan bana 65 lira vereceksin' Biz bunu düşürdük. 2002 yılında toplam kurum kazançları üzerindeki vergi yükü yüzde 65'ken biz yüzde 34'e kadar düşürdük. 2002 yılında Türkiye'de gelir vergisi en düşük dilim olan yüzde 22'ydi, yüzde 15'e düşürdük. Asgari ücretler üzerinde yüzde sıfıra kadar düşürdük. Evli ve dört çocuklu mükellef bir asgari ücretli daha doğrusu eskiden yüzde 12,8 vergi ödüyordu, şimdi sıfır veriyor. Yani 0-5 arasında vergi söz konusu. Ortalama ücret üzerindeki vergileri de düşürdük. Eskiden bir mükellef zamanında ödeme yapmamış ve eğer taksitlendirmişse tecil faizi uyguluyorduk. Faiz oranları yüzde 60'dı. Şimdi faiz oranlarını yüzde 12'ye kadar indirdik. Herkes tüketim üzerindeki vergilerin arttığını düşünüyor. Fakat Türkiye'nin katma değer vergisi oranı yüzde 18'dir. Diğer ülkelere baktığınız zaman birçok ülke yüzde 20'leri aştı. Fakat biz eğitimde, sağlıkta, giyimde, turizmde yüzde 8'e indirdik. Bunlar çok temel alanlardır. Bazı gıda ürünlerinde yüzde 1'e kadar indirdik."

"Türkiye'de dolaylı vergiler yüksek. Yani tüketim üzerinden aldığımız vergiler yüksek. SGK primlerini de katarsanız OECD ortalaması yüzde 33 iken Türkiye'de yüzde 46" diyen Bakan Şimşek, şöyle devam etti:

"Yani şu demek, bütün vergilerin, SGK primlerinin hepsini alsak ve dolaylı olanlarını oranlasak yüzde 46'ya geliyor. Aslında TBMM'deki tartışmalara bakarsanız dolaylı vergiler yüzde 70. Uluslararası tanımlara göre yüzde 46. Fakat bunun sebebi dolaylı vergilerin yüksekliğinden çok, doğrudan vergilerin çok düşük olması. Yani bizim kurumlar ve gelir vergisinin milli gelire oranı o kadar düşükki dolaysız vergiler düşük olunca dolaylı vergilerin toplam vergiler oranı yüksek çıkıyor. İşin özü bu."

-"100 liralık benzinin 60 lirası maliyeye geliyor"-

Şimşek, 2002 yılında 100 liralık benzinin 70 lirasının maliyeye geldiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Yani vergi yükü 2002'de yüzde 70'di. Herkes sürekli bir şekilde vergileri artırdığımızı düşünüyor. Ama 2013'te, yani bugün 100 liralık benzin isteseniz 60 lirası maliyeya geliyor. Eskiden 70 lirası maliyeye geliyordu ama bu da yüksek. İşte algının bir kaynağı bu. Diğer bir kaynak da motorin. Aynı şekilde 2002 yılında yine vergi yükü yüksekti. Şimdi de yüksek ama bayağı düştü. Yüzde 59'dan yüzde 50'ye kadar düştü. Alkollü içkiler üzerindeki vergileri artırdık. O ad bu algıyı besliyor. Örneğin bira üzerindeki vergilerde yüzde 27 ile ikinci sırada. Tütün ürünlerinin vergilerini artırdık, yüzde 81,7'ye kadar çıkarttık. Özellikle tütün bağlamında söylüyorum vatandaşımız hiç içmezse, bize vergi gelmezse, ondan dolayı memnun oluruz. Amacımız sigaradan maksat halk sağlığı"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanlığı'nda büyük değişim ve dönüşüm içerisinde olduklarını belirterek, "Bu dönüşüm fiziki ve kurumsal değil, aslında bir zihniyet devrimi. İlk defa hükümetimiz döneminde mükellef hakları bildirgesi yayınladık. Çünkü bu, çok önemli. Mükellef olamadan ekonomik faaliyet olmaz. Onun için mükellefleri önemsiyoruz" diye konuştu.

Bakan Şimşek, daha sonra vergi rekortmenlerine plaketlerini verdi.

Muhabir: Yılmaz Ekinci / İbrahim Yakut

Yayıncı: Murat Taydaş - BATMAN

Kaynak: AA / Ekonomi

Maliye Bakanlığı Mehmet Şimşek Türkiye Batman Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title