Haberler

Maliye Bakanı Şimşek, Artvin'de

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, faiz tartışmalarıyla ilgili, " Türkiye'de şu anda enflasyon yüzde 9,5, faiz yüzde 9,5'un altında. Böyle bir süreçten geçiyoruz. Türkiye geçmişe göre çok şükür iyi bir noktada. 2002'de reel faiz yani faizden enflasyon çıkardığınızda yüzde 25-30'du, bugün yüzde 1'lerden hatta eksiden bahsediyoruz" dedi.

Şimşek, beraberindeki AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla ile Arhavi'ye geldi. Şimşek'i Artvin Valisi Kemal Cirit ve Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu ilçe girişinde karşıladı. Şimşek, belediye binasına geçti ve çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Belediyeciliğin, kaynak yönetimi, istihdam alanı ve yatırım merkezleri olduğunu ifade eden Şimşek, yatırımların istikrarlı bir şekilde sürdürülmesi için çalıştıklarını belirtti.

Bakan Şimşek, bir ÇAYKUR çalışanının, "Mevsimlik işçilerin kadroya geçirilmesi için çalışma yapılıp yapılmadığı" yönündeki sorusu üzerine, bilgisi olmadığını, ÇAYKUR ile ilgili çalışmaları farklı bakanlıkların yürüttüğünü söyledi. Bu sırada AK Parti Arhavi İlçe Başkanı Ufuk Yıldız'ın, "Ama bize bakanlarımız 'Teklif ediyoruz, Maliye Bakanımız reddediyor' şeklinde söylediler" sözleri gülüşmelere neden oldu.

"Türkiye'de yapılmayan her şeyin sorumlusu benim" diyen Şimşek, "Ülkenin kaynakları sınırlı, ihtiyaçları bayağı büyük. Mali dengeleri koruyacağız ki ülkemiz vergi kaynakları ile çok fazla borçlanmadan, faizler çok fazla artmadan, ayağımızı yorganımıza göre uzatarak nasıl bu işi götürürüz, önemli bu. Bunlar becerilememiş" diye konuştu.

Şimşek, Türkiye'nin maliye yapısını özetleyen bir fıkra anlatacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Fıkralarda genelde karakterlerin biri Temel olur. Amerika'da 2000'li yıllarda 'devlet vatandaş' ilişkisini konu alan bir konferans yapılıyor. Konusu, devletler ne kadar halkı gözetiyor, kendi iç dinamiklerini gözetiyor? Bizden Temel gitmiş. Amerikalılar, 'Biz milletten topladığımız vergileri düz bir alana toplarız. Uzun bir çizgi çizer, parayı çizginin ortasında bir makineye koyarız. Havaya attığımız paralardan çizginin sağına düşenler vatandaşa, soluna düşenler devlete kalır, biz çok adiliz' demiş. Avrupalılar ise daha sosyal bir devlet olduklarını, vatandaşa öncelik tanıdıklarını söyleyerek, 'Biz de düz bir alanda daire çizer, havaya atar, dairenin içine düşen vatandaşa, dışına düşen devlete kalır' demiş. Sıra bizim Temel'e gelince, 'Bizimkiler de düz bir meydana götürüyorlar, havaya atıyorlar. Havada kalanlar vatandaşa, yere düşenler devlete' demiş."

"Hesabımızı kitabımızı iyi yapıyoruz"

Bakan Şimşek, 2002 yılında, 90'lı yılların sonunda büyük bütçe açıkları, yüksek faiz, yüksek enflasyon, istikrarsızlık döneminin sonunda devletin milletten topladığı bütün vergilerin neredeyse devletin iç ve dış borç faizine yetmediğini vurgulayarak, "Düşünün, böyle bir yapıda siz hizmet üretemezsiniz, sağlıkta devrim yapamazsınız. Demiryollarını, yolları yapamaz, vatandaşınıza borçlu olursunuz. Memuruna, işçisine, IMF'ye borçlu. Bir proje başlıyor, bitirilemiyor. Basit bir kamu binası bile 8-10 yılı alıyordu. Şimdi çok şükür Türkiye, büyük mesafe katetti. Çünkü, biz hesabımızı kitabımızı iyi yapıyoruz. Bazı talepler kaynak oluşana kadar bekletiliyor ama sonuçta ülke için daha doğrusu bu" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de son günlerde faiz tartışması yapıldığını belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de şu anda enflasyon yüzde 9,5, faiz yüzde 9,5'un altında. Böyle bir süreçten geçiyoruz. Türkiye geçmişe göre çok şükür iyi bir noktada. 2002'de reel faiz yani faizden enflasyon çıkardığınızda yüzde 25-30'du, bugün yüzde 1'lerden hatta eksiden bahsediyoruz. Çünkü evinizi düzene koyuyorsunuz. Dolayısıyla yapılmayan bütün işlerde eğer kaynak söz konusuysa genelde gelip Maliye'den isteniyorsa biz de diyoruz ki 'Bu senenin bütçesi yapıldı, kaynaklar dengesini iyi sağlamamız lazım'. Bize geldilerse bunu söylüyoruz. Gelmediler ise muhtemelen 'Maliye buna karşı çıkar' diye kendi aralarında konuşuyorlarsa yine Maliye öngörülüyor ama birilerinin de kötü adam rolünü oynaması lazım. Birilerinin de bu işlerle ilgili dengeyi gözetmesi gerekiyor."

Başbakan Ahmet Davutoğlu'na 2015 yılına ilişkin bütçe ile ilgili sunumda bulunduklarını dile getiren Şimşek, "Amacımız israfı minimize etmek, bu güzel ülkemizi daha iyi yerlere götürecek bir çaba içerisinde olmak. Ne belediye ne devlet sadece bir istihdam bürosuna dönemez. Biz milletten topladığımız paranın bir kısmını millete dağıtmak zorundayız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Hekimoğlu, Şimşek'e serender maketi hediye etti. Şimşek, cuma namazını Arhavi Merkez Camisi'nde kıldı. - Artvin

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet Şimşek Türkiye Arhavi Artvin Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title