Haberler

Maliye Bakanı Ağbal'dan "Torba Yasa" Açıklaması: (3)

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Torba Yasa Tasarısı ile elektronik ortamda yurt dışından Türkiye'deki nihai tüketicilere hizmet sunanlara Katma Değer Vergisi (KDV) bakımından Türkiye'de vergi mükellefi olma zorunluluğu getirildiğini bildirdi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Torba Yasa Tasarısı ile elektronik ortamda yurt dışından Türkiye'deki nihai tüketicilere hizmet sunanlara Katma Değer Vergisi (KDV) bakımından Türkiye'de vergi mükellefi olma zorunluluğu getirildiğini bildirdi.

Ağbal, yazılı açıklamasında, bugün TBMM'ye sevk edilen ve "Torba Yasa" olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nda kayıtdışılıkla mücadele ve tahsilat etkinliğinin artırılması için düzenlemeler yapıldığını belirtti.

Bu kapsamda "Vergi borcu yoktur" uygulamasının yapıldığı kamu kurumlarının kapsamının genişletildiğini ifade eden Ağbal, elektronik ticarette vergi güvenliğini sağlamak amacıyla internet ortamında ticari faaliyette bulunanlara Gelir İdaresi Başkanlığına (GİB) bildirimde bulunma yükümlülüğü getirildiğini kaydetti.

Elektronik ortamda yurt dışından Türkiye'deki nihai tüketicilere hizmet sunanlara KDV bakımından Türkiye'de vergi mükellefi olma kuralı konulduğuna dikkati çeken Ağbal, GİB'e kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve tahsilat etkinliğini artırmak amacıyla çeşitli kaynaklardan veri toplaması ve risk analizine tabi tutabilmesi imkanı sağlandığını bildirdi.

Ağbal, "GİB ile SGK'nın mükelleflere yapacakları iade sırasında diğer idarenin alacağı varsa, yapılacak iadeden mahsup edilmesi de öngörülmektedir." ifadelerini kullandı.

Kamu harcamalarının yönetiminde etkinlik

Tasarıda kamu harcamalarının yönetiminde etkinliği sağlamak üzere düzenlemeler yapıldığını vurgulayan Ağbal, Maliye Bakanlığının, taşeron işçi çalıştıran kamu kurumlarının çalışanların sözleşmedeki ücretlerine ilişkin tavan belirleme yetkisi aldığını kaydetti.

Ağbal, kamu harcamalarında e-devlet uygulamalarını yaygınlaştırması için bakanlığa ilave yetkiler verildiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Belediye meclislerine, eğitim kurumlarına, yurtlara, okul pansiyonlarına ve hastanelere indirimli veya bedelsiz su teminine imkan sağlanmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarına uygulanan su ve atık su tarife ücretinin tüketim miktarına bakılmaksızın sabit tarife ücreti olarak belirlenmesi ve konutlar için tespit edilen en düşük su ve atık su tarife ücretinden yüksek olmaması hususu düzenlenmektedir. Belediyelerin temiz şebeke suyu hizmeti veremediği yerleşim yerlerindeki kamu kurumlarından herhangi bir ad altında ücret talep etmemeleri, kamuya ait eğitim kurumları, yurtlar, okul pansiyonları ve hastanelerden abonelik, açma kapama, bağlantı, teminat, güvence bedeli, katılma payı ve benzeri ad altında herhangi bir ücret talebinde bulunmamaları sağlanmaktadır."

Kaçak sarmalık tütün ticaretiyle etkin mücadele

Ağbal, taslakta kaçak sarmalık tütün ticaretiyle mücadele için kapsamlı düzenlemeler yapıldığını belirterek, tütün üretiminde açık artırma sisteminin kaldırıldığını, üretiminin sadece sözleşmeli olarak yapılmasına izin verildiğini, sözleşmeli üretim dışında tütün üretene idari, ticaretini yapanlara adli cezai müeyyide getirildiğini kaydetti.

Sözleşmeli olarak ürettiği tütünü alıcısına satmayıp yasa dışı yollardan satmak isteyenlere idari para cezası getirildiğine dikkati çeken Ağbal, "Makaron veya yaprak sigara kağıdına ticari amaçla sarmalık kıyılmış tütün doldurulması, satılması, bulundurulması ve nakledilmesi yasaklanarak, yasağa aykırı hareket edenlere cezai müeyyide öngörülmektedir. Kendi ihtiyacı için 50 kilograma kadar üretenler hariç, idari para cezasının tek kademe olarak uygulanması düzenlenmektedir." ifadelerini kullandı.

Ağbal, "Taslakta, ısıtma yöntemi·yle si·gara üreti·mi·ne i·mkan veren yasal düzenleme yapılmaktadır. Sadece i·şleyi·p tekrar i·hraç etmek üzere tütün i·şleme fabri·kalarına tütün i·thalat i·zni· veri·lmektedi·r." bilgisini aktardı.

Arazi toplulaştırma projeleri hızlandırılacak

Arazi· toplulaştırma projeleri·ni·n hızlandırılması amacıyla önemli· düzenlemeler yapıldığını vurgulayan Ağbal, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bu projelerin uygulanması esnasında süreci hızlandırmak için yeni yetkiler verildiğini ve yapılan işlemler üzerindeki vergilerin kaldırıldığını bildirdi.

Ağbal, madenci·li·ği·n geli·şmesi· ve maden sahalarının etki·n kullanımını sağlamak amacıyla önemli· deği·şi·kli·kler yapıldığına işaret ederek, maden ruhsatlandırma işlemleriyle ilgili ÇED raporu hazırlanmasında kamu kurumlarının 3 ayda işlemlerini bitireceklerini, belirli hallerde ÇED raporunun aranmaması hususunun düzenlendiğini kaydetti.

Bakan Ağbal, şunları kaydetti:

"Maden arama ruhsatı alan ancak arama döneminde gerekli çalışmaları yapmayanların söz konusu ruhsatlarının iptaline yönelik düzenleme yapılmaktadır. Maden işletme ruhsatı alan ancak yeterli üretim yapmayanların ruhsatlarının iptal edilmesi hususu düzenlenmektedir. Orman sahasında yer alan maden sahalarının kullanımında orman arazi bedeli veya herhangi bir bedelin, işletme döneminin ilk on yılında alınmaması öngörülmektedir. Türkiye Taşkömürü Kurumu ile Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğüne, uhdelerinde bulunan maden ruhsatlarını işletme, işlettirme, bunları bölerek yeni ruhsat talep etme ve bu ruhsatları ihale etme yetkisi verilmektedir."

Ağbal, FATİH Projesi·'ni·n hi·zmet alımıyla uygulamaya gi·rebi·lmesi· i·çi·n vergi· kanunlarıyla di·ğer i·lgi·li· mevzuatta kolaylıklar sağlandığını bildirdi.

Diğer önemli düzenlemeler

Türk Ticaret Kanunu'ndaki değişikliklere paralel Merkez Bankası içinde yer alan Denetleme Kurulunun kaldırıldığını belirten Ağbal, taslakta yer alan diğer düzenlemeleri şöyle sıraladı:

Mevsimlik tarım işçisi olarak bir başka ilde çalışmak amacıyla geçici yer değiştirenlerin kimlik bildirimlerinin, bu kişilerin yaşadıkları geçici yerleşim alanlarında doğrudan kolluk kuvvetlerince alınması sağlanacak.

Bakıma ihtiyacı olan engellilere özel bakım merkezlerinde sunulacak bakım hizmetinin karşılığı kişi başına aylık bakım ücreti tutarıyla bakıma ihtiyacı olan engellinin evde bakımına destek için verilecek aylık sosyal yardım tutarı her yıl Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından müşterek belirlenecek.

- Kamu kurum ve kuruluşlarıyla gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetindeki taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hükümlerine uygun olarak kendileri tarafından sağlanacak.

Sulama alanlarında kalan tarım arazilerinin zorunlu nedenlerle tarım dışı amaçlarla kullanılmasının gerektiği durumlarda Toprak Koruma Kanunu hükümleri uygulanacak.

Vakıflar Genel Müdürlüğüne ve mazbut vakıflara ait taşınmazların kira süresi 3 yıldan 10 yıla çıkarılacak. Ayrıca onarım veya inşa karşılığı kiralamalarda; onarım ve inşa bedeli göz önüne alınarak kira süresi Genel Müdürün onayıyla 20 yıla, Meclis kararıyla 49 yıla kadar tespit edilebilecek.

- Vakıflar Genel Müdürlüğünce vakfiyelerde yer alan hayır şartlarını gerçekleştirmek üzere amacı veya faaliyet konuları arasında eğitim, sağlık, kültür veya sosyal yardım bulunan yurt dışında kurulu tüzel kişilere Başbakan yardımcısının onayıyla şartlı veya şartsız yardım yapılabilmesi sağlanacak.

- Spor Toto Teşkilat Başkanlığına spor loto ihalesine ilişkin bazı hususlarda ilave yetkiler verilerek, ihalenin gerçekleşmemesi halinde bir yıla kadar pazarlık usulüyle hizmet ihalesi yapma yetkisi tanınacak.

Devlet desteklerine ilişkin ikinci mevzuatın çıkarılmasında süre Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek.

Büyükşehir Belediye Kanunu'nda yapılan değişiklik sonrası köy iken mahalleye dönüşen yerlerde bulunan ve vergiden muaf işletmelerin bu muafiyetleri mahalleye dönüştükten sonra da 2020 yılı sonuna kadar devam edecek.

Belediyelerin sokak aydınlatma giderlerinin Hazine tarafından karşılanmasına ilişkin sistemde değişiklikler yapılıyor.

TCDD Taşımacılık AŞ'nin kamu hizmet yükümlülüğü süresi 2020 yılı sonuna kadar uzatılacak.

- Tüketici Koruma Kanunu'nda denetime bağlı ortaya çıkan idari para cezaları, makulleştirmek amacıyla aşağı çekiliyor.

- Kişisel Verileri Koruma Kanunu'nda sistemin işleyişinde ortaya çıkan sorunları çözmek ve sistemi etkin bir şekilde hayata geçirmek için düzenlemeler yapılması öngörülüyor.

Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kaynaklarının kullanımında haksız ve yersiz alınan teşvik ve primlerin tahsilinde 6183 sayılı Kanun'un uygulanması sağlanıyor.

Köy yerleşim alanında köy tüzel kişiliğinden satın aldığı arsada evini öngörülen sürede yapmayan veya bedelini ödemeyenlere 31 Aralık 2020'ye kadar ilave süre veriliyor.

Liman sahası içindeki batık gemilerle havalimanlarında bırakılan uçakların kaldırılmasını sağlamak üzere çerçeve düzenleme yapılıyor.

Sivil havacılık alanında uçuş emniyetini artırmak üzere kapsamlı düzenlemeler yapılıyor.

"Şehit çocuklarının kamuda istihdamı"

Terörle Mücadele Kanunu'nun ek 1. maddesi kapsamında istihdam hakkı bulunan hak sahiplerinin yaş sınırı aranmaksızın bundan yararlanmasının sağlanacağını vurgulayan Ağbal, şunları kaydetti:

"Baba veya annelerini kaybeden şehit çocuklarımızın kamuda istihdam edilmelerinin; şehit anne, baba ve kardeşlerinin yaş ortalamaları düşünüldüğünde, şehit çocuklarının istihdam hakkından yararlanma yaşı açısından avantajlı olması, birçok şehit kardeşi, annesi ve babasının yaş ortalamasının yüksek olması ve halihazırda iş sahibi olmaları nedeniyle anne, baba ve kardeşlerinin istihdam hakkını kullanmaması durumunda bu hakkın şehit çocukları veya şehidin eşi tarafından kullanılabilmesi öngörülmektedir. Terörle mücadele esnasında yaralanan vazife malulleriyle 15 Temmuz darbe kalkışmasının bastırılması esnasında yaralananlardan ilköğretim, ortaokul ve ilkokul mezunları memur unvanlı kadro ve pozisyonlara atanamamaktadır. Yapılan düzenlemeyle bu kişilerin 'hizmetli' unvanlı kadro ve pozisyonlar yerine 'memur' unvanlı kadro ve pozisyonlara atanmaları sağlanmaktadır."

Ağbal, işsizlik ödeneği başvurularının izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılması, işsizlik ödeneğinin, her ayın beşinde aylık olarak işsizin kendisine ödenmesi ve ödeme tarihinin öne çekilmesi hususunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına yetki verilmesinin öngörüldüğünü bildirdi.

Bakan Ağbal, ANKAPARK alanıyla ilgili olarak da "Atatürk Orman Çiftliğinin Ankara Büyükşehir Belediyesine ANKAPARK alanını 10 yıl süreyle kiralama düzenlemesindeki süre 30 yıla çıkarılmaktadır." ifadesini kullandı.

(Bitti)

Kaynak: AA / Ekonomi

Gelir İdaresi Başkanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu Naci Ağbal Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

title