Haberler
BBC

Malezya'da İki Türk 'Ulusal Güvenliğe Tehdit' Gerekçesiyle Gözaltında

Malezya'da gözaltına alınan iki Türkün avukatı, müvekkillerinin Gülenci olmadığını söylerken Gülen'e yakın bir haber sitesi ise bu kişilerin Gülencilerle irtibatlı olduğunu yazdı.

Malezya'da kaçırıldıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulan iki Türkün polis tarafından gözaltına alındığı açıklandı.

Üst düzey polis yetkilisi Kalid Ebu Bekir, gözaltına alınanlardan birinin uluslararası bir okulun müdürü olduğunu ve 'ulusal güvenliği tehdit' şüphesiyle gözaltına alındıklarını açıkladı.

Twitter'da bir açıklama yapan Ebu Bekir, okul müdürü Turgay Karaman ve iş insanı İhsan Aslan'ın Malezya Ceza Kanunu'nun 'terörist eylemler' maddesiyle suçlandığını belirtti.

Polisin açıklaması, Karaman'ın başkent Kuala Lumpur'daki bir otoparkta beş kişi tarafından bir araca zorla bindirilirken çekilen görüntülerinin sosyal medyada yayılmaya başlamasının ardından geldi.

Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Malezya'da gözaltına alınan Türklerin faaliyetleriyle ilgili başka bir açıklama yapılmadı.

Türkiye'nin Malezya'daki elçiliği de Fransız haber ajansı AFP'ye konuyla ilgili bir açıklama yapmayı reddetti.

Reuters'a konuşan Karaman'ın avukatı Rosli Dahlan son gözaltıların, Ekim ayında gözaltına alınıp Türkiye'ye gönderilen iki Türkün durumuna benzediğini söyledi.

Dahlan, iki Türkün Fethullah Gülen'i desteklediğine yönelik iddiaları ise "Onlar akademisyen. Gülen faaliyetleriyle ile suçlanmıyorlar" ifadeleriyle reddetti.

Öte yandan Gülen yapılanmasına yakın tr724.com sitesi, şahısların Gülen'le irtibatlı olduğunu yazdı. Site, yaşananları şöyle duyurdu:

"Malezya'da Ekim ayında Hizmet Hareketi'ne yakın 2 Türk'ün mafyavari yöntemlerle kaçırılıp Türk istihbaratına teslim edilmesinden sonra yeni bir şokla daha karşılaşıldı. Dün ve bugün Hizmet'le irtibatlı 2 Türk daha kaçırıldı. Kaçırılanlardan biri Malezya'nın Ipoh şehrinde yeni açılan Türk okulu Time International School'un müdürü Turgay Karaman. Aileleri ve Hizmet Hareketi'ne yakın diğer Türkler tedirgin bir şekilde bekliyor."

Reuters'a göre Gülen yapılanmasının dünya çapında 2 bin civarında eğitim kurumu bulunuyor.

Türkiye, diğer ülkelerdeki Gülen destekçilerinin iade edilmesi için hükümetlere baskı yapıyor.

Gözaltılarla ilgili bir açıklama yapan İnsan Hakları İzleme Örgütü, iki kişinin Türkiye'ye iade edilmemesi gerektiğini belirtti.

Örgütün Asya Direktör Vekili Phil Robertson, "Türkiye'ye iade edildikleri takdirde gözaltında işkenceye maruz kalacakları ve adil olmayan bir şekilde yargılanacakları konusunda hiç şüphe yok" dedi ve ekledi:

"Malezya baskıcı Türkiye'nin cariyesi haline gelmemeli. Türk hükümeti Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşmanı olduğunu düşündüğü kişilere karşı cadı avına çıktı. Diğer ülkelerdeki hükümetler ülkelerindeki Türk vatandaşlarıyla ilgili tek bilgi kaynağı olarak Türkiye'ye güvenmemeli."

BBC

Karaman Türkiye Malezya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede? Brighton Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Manchester City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bahar Candan tutuklandı mı? Bahar Candan neden tutuklandı, suçu ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title