Haberler

Malatya: Eski YÖK Başkanı Sağlam'dan, YÖK'e ve Rektörlere Eleştiri

Eski YÖK Başkanı, Başbakanlık Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, YÖK ve Rektörlere Tepki Göstererek, "Bugün Öğretim Üyeleri Arasında Bir Kamuoyu Yoklaması Yaparsanız, Yüzde 70'inin YÖK'e de Bugün Kü Rektörlere de Karşı Olduklarına İmanım Kadar Eminim" Dedi.

Eski YÖK Başkanı, Başbakanlık Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, YÖK ve rektörlere tepki göstererek, "Bugün öğretim üyeleri arasında bir kamuoyu yoklaması yaparsanız, yüzde 70'inin YÖK'e de bugün kü rektörlere de karşı olduklarına imanım kadar eminim" dedi.

Eğitim-Bir Sen Malatya Şubesi'nin düzenlediği 'YÖK ve Eğitimde Ahlaki Çöküntü' konulu konferansta konuşan Prof.Dr. Mehmet Sağlam, mevcut YÖK yönetimi ve rektörlere eleştirilerde bulundu. Belediye konferans salonunda konuşan Prof. Dr. Mehmet Sağlam, "Ülke nüfusunun her yarım milyonuna bir üniversite düşmüyorsa, kalkınmış ülke diye bir olay yoktur. Türkiye bugün 72 milyonsa 144, 73 milyonsa 146 üniversitesi olacaktır. Bu kıstasa göre şimdi nerdeyiz? 92'yi yeni buldu, 15'i daha yeni kuruldu. Halen rektörlerin hangi yolla atanacağını tartışıyoruz. Bir Anayasaya aykırılık iddiasından bir hukuki kaosa girmiş durumdayız. Anayasanın iptal ettiği kanunla ilgili işlemlerin yürütülmesi için hukuki bir düzen vardı. Şuanda o düzende yoktur, tam bir kaos vardır. Ne olacağını da kimse bilmiyor, nasıl içinden çıkılacağını da kimse bilmiyor" dedi.

YÖK'te şu anda bir eğitim skandalının yaşandığını iddia eden Prof. Dr. Sağlam şu şekilde konuştu: "1995 yılında ben YÖK başkanlığından ayrılıp politikaya girerken, rakama bakarsanız üniversiteye başvuranların yüzde 21'i 4 yıllık fakültelere girebilme şansına sahip. Şimdi 10 yıl sonra 2005 yılında başvuranların yüzde 11 sadece 4 yıllık fakülteye girebilme şansına sahip. Bu bir skandaldır. Neden, Türkiye Cumhuriyeti 1995'den 2005 yılına kadar geriye mi gitti? Yani yüzde 21 olan 4 yılık fakültelere girme oranını yüzde 30'lara, yüzde 40'lara çıkartılacağınıza, yüzde 11'lere düşürdünüz. Yani yarı yarıya. Nereye gidiyoruz? Tartışma çok, rektör nasıl atanacak Anayasa, rektörlerin laiklik bildirileri, konuşma çok ama sonuca bakarsanız, rakam yarı yarıya düşmüş. İşte buna bakmanız gerekiyor. Bunu yolu öğretim üyesi yetiştirmektir. Üniversite demek öğretim üyesi demektir".

"Ya gerçek bir öğretim üyesi gibi oturursunuz, memleketinize hizmet edersiniz, yada gönlünüz istiyorsa çıkar politika yaparsınız. Şimdi o zaman anlarsınız, kolaymış mı politika yapmak" şeklindeki ifadeyle çağrısında bulunan Prof. Dr. Sağlam, "İnsanların ilk önce kendilerine sonra milletini çocuklarına saygılı olması gerekir. Yani milletinin çocuklarına eğitim vermede ne yolundayız, nereye geldik?" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title