Haberler

Malatya: Diyabet Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabet hastalığının dünyanın en yaygın hastalığı olduğunu ve Türkiye'de şuanda 5 milyonu aşkın kişinin bu hastalığa yakalandığını söyledi.

Türkiye Diyabet Vakfı ve İnönü Üniversitesi işbirliğiyle "Diyabet Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar" adlı eğitim semineri düzenlendi. İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen seminere Sağlık İl Müdürü Dr. Sezai Demirel, Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, İnönü, Cumhuriyet, Fırat, İstanbul ve Atatürk üniversitelerinden öğretim üyeleriyle bölgedeki doktorlar katıldı.

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel Yılmaz, "Diyabet, dünyanın en yaygın hastalıklarından biridir. Dünya sağlık Örgütü ile birlikte yaptığımız bir araştırmada Türkiye'de 5 milyondan fazla insanın üzerinde diyabetli hasta var. Diyabet 0 ile 90 yaş arasında çıkabiliyor. Ortaya çıktığı zaman da, insanı bütün ömrü boyunca süren sinsi bir hastalıktır" dedi.

Diyabette en önemli unsurun iyi tedavi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Temel Yılmaz, "Eğer iyi bir tedavi yapılmazsa, diyabetli hastalarda çok ciddi anlamda organ hasarları meydana gelir. Avrupa'da 20 yaş üzerinde körlük nedenlerinden birisi bu hastalıktır. ABD'de yılda 60 bin insanı diyabet hastalığından dolayı ayağı kesiliyor. İyi bir şekilde tedavi yapıldığı zaman, hiçbir zaman organ bozukluğuna neden olmaz" diye konuştu.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Şahin ise diyabet hastalığıyla ilgili olarak verdiği bilgide, doğuda her 10 kişiden birisinin diyabet hastası olduğunu ve her ailede bir diyabetli hastanın bulunduğunu söyledi. Şahin, "Diyabet kronik bir hastalık, kronik ilerici bir hastalıktır. Oldukça sık görünen bir hastalıktır. Bölgemizde her 10 kişiden birisi diyabet hastası. Neredeyse her ailede bir diyabet hastası olmaya başladı. Diyabet çok tehlikeli bir hastalıktır. İyi tedavi edilmezse, bir çok organı etkiliyor" şeklinde konuştu.

Dünyada kazalardan sonra insanlarda en çok bacak ve ayak kesimlerinin diyabet hastalığından kaynaklandığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. İbrahim Şahin, "Diyabet iyi bilinirse, hastalar gerekli eğitim ve tedaviyi alırsa, hasta ömrünü normal tamamlayabilir. Diyabet, dikkat edilirse zarar vermiyor, ancak dikkat edilmezse çok tehlikeli bir hastalıktır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title