Haberler

Malatya'da dila biberinin ilk deneme üretimi başarılı oldu

Malatya'da don olayları nedeniyle kayısı üretiminin verimli olmadığı bölgelerde alternatif ürün olarak ilk üretim denemesi yapılan dila kırmızı biberinden istenen sonuç alındı.

Malatya'da don olayları nedeniyle kayısı rekoltesinin düşük olduğu bölgelerde alternatif ürün olarak dila kırmızı biber üretimine geçildi. Dila biberinin ilk üretiminin başarılı olduğu ve iyi verim alındığı belirtildi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün düzenlediği tarla günleri kapsamında "Dila Kırmızı Biber Yetiştiriciliği Hasat Programı"na katılan Malatya Valisi Aydın Baruş, burada yaptığı konuşmada, alternatif ürün arayışı kapsamında Battalgazi ve Doğanşehir ilçelerinde toplam 2 dönümlük alana dila biberi ekildiğini söyledi.

Deneme üretiminin başarılı olduğunu anlatan Baruş, "Bu biber gerek kurutularak, gerekse de pul biber olarak vatandaşların tüketimine sunuluyor. Kentte acı biber tüketimi yemek kültüründen dolayı yüksek. Yaş, kuru ve pul biber tüketiminde önemli bir potansiyel mevcut. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda kentteki biber üretimini arttırmak istiyoruz. Çiftçiye önemli bir gelir kaynağı olacak bir ürün. Bu yılki deneme üretimimiz başarılı oldu." ifadesini kullandı.

Üretilen biberlerin, Kayısı Araştırma Enstitüsünün ilçe kampüsündeki kurutma tesislerinde kurutularak, pul bibere dönüştürüldüğünü belirten Baruş, "Üreticiler bundan sonra biberin ticaretini yapan özel firmalarla karşılıklı sözleşme yaparak bu üretimi yapabilecek." dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit ise yerli ve milli dila biber çeşidinin hasat gününü gerçekleştirdiklerini aktararak, şunları kaydetti:

"Biz kayısının olmadığı don alanları dediğimiz bölgelerde endüstriyel bitkilerin yetiştirilmesi için denemeler yapıyoruz. Burada dila biberi ekimini yaptık. Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden 5 bin biber fidesini tanesi 50 kuruştan alarak, çiftçiye ücretsiz verdik. Kentte kayısıdan verimin sağlanmadığı ve sulu tarımın yapıldığı alanlarda bu tür endüstriyel bitkileri yaygınlaştırmayı düşünüyoruz."

Konuşmaların ardından Vali Aydın Baruş, Battalgazi İlçe Belediye Başkanı Osman Güder, İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan ve Malatya Ticaret Borsası Müdürü Ramazan Özcan ile üreticiler, dila biberinin hasadına katıldı.

Vali Baruş ve beraberindekiler daha sonra Kayısı Araştırma Enstitüsünün ilçedeki kampüsüne giderek, dila biberinin kurutma işlemlerini yerinde gördü. Burada pul biberleri inceleyen özel bir firmanın sahibi, pul biberin kilogramını üreticiden 25 liraya satın alma sözü verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Malatya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title