Haberler

"Makine Sanayi Sektör Platformu" İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (Oaib) Öncülüğünde 26 Dernek, Birlik, Oda, Meslek Örgütü ve Organize Sanayi Bölgesinin Bir Araya Gelerek Oluşturduğu Makine Sanayi Sektör Platformu, İlk Toplantısını Gerçekleştirdi.

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) öncülüğünde 26 dernek, birlik, oda, meslek örgütü ve organize sanayi bölgesinin bir araya gelerek oluşturduğu Makine Sanayi Sektör Platformu, ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Makine Sektörü Envanteri ve Ortak Satın alma Organizasyonu (OSO) projelerine imza atan OAİB, sektörde geleceğe dönük ortak akıl ile doğru stratejiler belirlenmesi için aralarında TMMOB, OSTİM, TÜMMER gibi kuruluşların da bulunduğu toplam 26 dernek, birlik, oda, meslek örgütü ve organize sanayi bölgesi ile Makine Sanayi Sektör Platformu'nu oluşturdu. Platformun ilk toplantısında konuşan OAİB Genel Sekreteri Mahmut Akıllı, makine sektöründeki yaratıcı tüm birlik ve derneklerin platformda yer almasından

mutluluk duyduklarını belirtti.

Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran ise, platformun makine sektöründe bugüne kadar oluşturulan en büyük birliktelik olduğuna dikkat çekerek, "İhracatı bu yıl sonunda 10 milyar dolarlar seviyesine çıkacak sektörümüzün imajı hızla yükseliyor. Bizlerde yurtiçi ve yurtdışındaki lobi faaliyetlerini güçlendirmek ve sektörün gelişimini hızlandırmak için bu platformu oluşturduk" dedi.

Dalgakıran, Türkiye'deki sektörlerin günlük tartışmalardan sıyrılarak geleceğe dönük projelerini hayata geçirmeleri gerektiğini belirtti. "Türkiye, dünyanın 17'nci büyük ekonomisi ancak rekabetçilik sıralamasında 70'inci sırada bulunuyor. Bunun en büyük sebebi teknolojiyi dışardan ithal etmemiz" diye konuşan Dalgakıran, hızla katma değeri yüksek ürünlerin üretimine geçilmesi gerektiğini vurguladı.

"EXİMBANK DAHA ETKİLİ KULLANILMALI"

Dalgakıran, dünyada pek çok gelişmiş ülke Eximbank'ının ihracatçıları desteklediğini ve ihracat yapanların arkasında devlet garantisi olduğunu hatırlattı. "Gelişmiş ülke Eximbankları olanaklarını kullanarak dünyanın her yerinden düşük faizli kredi alabiliyorlar. Türkiye bu konuda 'tok satıcı' konumunda. Eximbank, her yerden ucuz faizli kredi alabilmeli" diyen Dalgakıran, Türk makine ihracatçısının arkasında devlet garantisi olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Makine Sanayi Sektör Platformu İcra Kurulu Başkanı ve Sözcüsü Kutlu Karavelioğlu da konuşmasında, makine sektörünün diğer sektörlere göre daha karmaşık ve sorunlu olduğunu söyleyerek, "Sektörel politika ve uygulamaların belirlenmesi için büyük bir eksikliği giderdik. Asgari müşterekte hassas olmalıyız" dedi.

Platformu, Türk makine sektörünün kalkınması, Ar-Ge yi teşvik, kalite ve verimliliğin artırılması, makine imalat sektörünün topyekun kalkınması ve sektör için ortak politikaların belirlenmesi amacıyla kurduklarını hatırlatan Karavelioğlu, "En büyük eksikliğimiz olan lobi ve fon ihtiyacını, platformumuzun yapacağı çalışmalarla gidereceğiz" diye konuştu.

(ERÖ-ERÖ-CC-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title